CSM: Inspecţia Judiciară, sesizată să verifice posibile abateri disciplinare ale unor judecători ICCJ

Preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, a sesizat Inspecţia Judiciară de pe lângă Plenul Consiliului, pentru a verifica posibilele abateri disciplinare sau încălcări ale Codului Deontologic săvârşite de unii judecători ai ÎCCJ, în contextul anchetării Gabrielei Bârsan şi a Iulianei Puşoiu.

Urmărește
595 afișări
Imaginea articolului CSM: Inspecţia Judiciară, sesizată să verifice posibile abateri disciplinare ale unor judecători ICCJ

CSM: Inspecţia Judiciară, sesizată să verifice posibile abateri disciplinare ale unor judecători ICCJ (Imagine: Shutterstock)

"Urmare a recentelor materiale de presă în legătură cu cercetarea declanşată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru presupuse fapte de corupţie săvârşite de judecător Gabriela Bârsan şi judecător Iuliana Puşoiu, ambele din cadrul ICCJ, preşedintele CSM, judecător Horaţius Dumbravă a sesizat Inspecţia Judiciară de pe lângă Plenul Consiliului, în vederea efectuării de verificări privind posibilele abateri disciplinare sau încălcări ale Codului Deontologic săvârşite de unii judecători ai ICCJ", arată Consiliul Superior al Magistraturii, într-un comunicat.

Consiliul Superior al Magistraturii adaugă că a fost preocupat, încă din faza premergătoare cercetării, să asigure, în limitele atribuţiilor sale, respectarea cadrului legal şi procedural în vigoare, precum şi a condiţiilor de securitate impuse de specificul acestei activităţi.

"CSM va manifesta determinare şi fermitate în a verifica şi identifica orice formă de manifestare neconformă statutului de magistrat şi deontologiei profesionale", potrivit sursei citate.

Judecătoarele Gabriela Bârsan şi Iuliana Puşoiu, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi avocata Claudia Silinescu Gherbovan au fost audiate, vineri, la DNA.

Iuliana Puşoiu, de la Secţia de Contencios Administrativ a ICCJ, a fost pusă oficial sub acuzaţie pentru infracţiunea de trafic de influenţă, respectiv că ar fi primit un colier şi o excursie în Malaezia de la un om de afaceri, în schimbul intervenţiei sale pentru obţinerea unor decizii favorabile afaceristului în dosarele pe care le avea la instanţa supremă.

Şi avocata Claudia Silinescu Gherbovan a fost pusă oficial sub acuzaţie, pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Totodată, judecătorii Corina Corbu şi Niculae Măniguţiu de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt vizaţi în ancheta procurorilor anticorupţie referitoare la fapte de corupţie în legătură cu dosare aflate pe rolul Secţiei de Contencios Administrativ a ICCJ, a cărei preşedinte este Gabriela Bârsan.

Puşoiu a fost plecată între 20 şi 27 aprilie 2011, în Malaezia, anchetatorii ridicând mai multe înscrisuri de la domiciliul acesteia şi care ar confirma că magistrata şi-a plătit excursia. De Paşti, judecătoarea a primit de la un om de afaceri un colier din pietre semipreţioase, care ar valora 150 de dolari.

Surse judiciare susţin că Gabriela Bârsan este cercetată pentru că ar fi primit de la avocata Silinescu Gherbovan cadouri constând în excursii în străinătate şi folosirea, de către fiul judecătoarei, a unui apartament în Paris, aparţinând avocatei. Avocata reprezintă un om de afaceri, Gabriel Chiriac, care avea mai multe litigii la Secţia de Contencios a ICCJ, spun surse judiciare.

Anchetatorii au descins joi seara la domiciliile celor două judecătoare, de unde au ridicat mai multe probe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici