CSM: Justiţia, capabilă să se autofinanţeze prin alocarea taxelor de timbru
Consiliul Superior al Magistaturii susţine că puterea judecătorească este capabilă să se autofinanţeze în mare parte prin alocarea integrală a taxelor de timbru la bugetul justiţiei, taxe preluate acum de primării.
"Rostul acestor taxe, aşa cum este recunoscut în toate ţările democratice, este acela de a asigura o rezervă financiară importantă pentru justiţie. Este evident că, din acest raţionament, rezultă că taxele colectate în legătură cu purtarea unui proces sau altor activităţi judiciare trebuie să fie destinate direct funcţionării justiţiei ca serviciu public. Or, în prezent, taxele de timbru se varsă în bugetele administraţiei publice locale, încălcându-se articolul 139 din Constituţie", arată CSM, în Raportul privind starea justiţiei pe anul 2010.
În opinia CSM, pentru atingerea mediei europene în ceea ce priveşte indicatorii de finanţare a sistemului judiciar ar fi necesară asumarea la nivel transpartinic, ca problemă de interes strategic naţională.
Astfel, CSM propune la capitolul dezvoltării justiţiei, în perioada 2011-2016, creşterea alocaţiilor bugetare, astfel încât să se asigure aproximativ unu la sută din produsul intern brut.
Totodată, CSM vorbeşte de creşterea anuală a ponderii investiţiilor, astfel încât în anul 2016 aceasta să ajungă la cel puţin zece la sută din bugetul total alocat instanţelor şi parchetelor, iar cheltuielile de personal să nu depăşească ponderea de 65 la sută din buget, precum şi să se ajungă la un efort al statului pentru finanţarea justiţiei de aproximativ 40 de euro pe cap de locuitor.
"Numai în aceste condiţii justiţia română ar ajunge la un nivel mediu al justiţiei din ţările europene", adăugă CSM.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO