- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CSM: Magistraţii să se abţină de la atitudini care ar leza încrederea în imparţialitatea justitiţiei
Consiliul Superior al Magistraturii cere magistraţilor să se abţină de la atitudini care ar leza încrederea în justiţie, amendând afirmaţiile potrivit cărora revocarea magistraţilor şefi în cazul Serghei Gorbunov ar reprezenta un semnal al politicului pe care CSM l-a pus în practică.
CSM: Magistraţii să se abţină de la atitudini care ar leza încrederea în imparţialitatea justitiţiei
"Consiliul Superior al Magistraturii constată cu deosebită îngrijorare că astfel de afirmaţii sunt neconforme statutului asumat de magistraţi la depunerea jurământului. Judecătorii şi procurorii trebuie să se abţină de la orice comportament, act sau manifestare de natură să altereze încrederea în imparţialitatea lor şi a puterii judecătoreşti", se arată într-un comunicat de vineri al CSM, referitor la declaraţiile judecătorului Dan Spânu, privind revocarea din funcţiile de conducere a magistraţilor de la Tribunalul Dolj, Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi Tribunalul Braşov:
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Consiliul Superior al Magistraturii arată că a semnalat, încă din anul 2008, că doreşte să-şi întărească rolul disciplinar şi reaminteşte domnului judecător că "magistraţii sunt obligaţi ca, prin întreaga lor activitate, să asigure supremaţia legii, să se abţină de la exprimarea sau manifestarea, în orice mod, a convingerilor lor politice, să apere independenţa justiţiei", potrivit Legii privind statutul judecătorilor şi al procurorilor.
CSM invocă o decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului - Prager et Oberschlick c. Austriei -, spunând că magistraţii nu au dreptul să uite "misiunea particulară a puterii judiciare în societate". "Ca garant al justiţiei, valoare fundamentală într-un stat de drept, acţiunea acestei puteri are nevoie de încrederea cetăţenilor pentru a-şi atinge scopurile", a statuat CEDO.
Miercuri, vicepreşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, judecătorul Dan Spânu, declara că decizia privind revocarea din funcţii a preşedintelui şi vicepreşedintelui Tribunalului Dolj era "aşteptată", el opinând că "politicul a dat un semnal", pe care CSM l-a pus în "practică".
Vicepreşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România Dan Spânu spunea că se aştepta ca secţia de judecători a CSM să decidă revocarea din funcţie a lui Constantin Diaconu, preşedintele Tribunalului Dolj, şi a lui Dumitru Stanciu, vicepreşedintele Tribunalului Dolj.
"Nu ştiu mai multe decât presa a dat, dar ne aşteptam în mare la această revocare, pentru că a fost dat un semnal politic pe care CSM l-a pus în practică. Trebuia dat un exemplu, dar cred că nu trebuia dată această sancţiune. Cu comandamente politice şi de la Bruxelles nu poţi vorbi de reformă în justiţie", a declarat Dan Spânu
Citeşte şi:Preşedintele şi vicepreşedintele Tribunalului Dolj, revocaţi din funcţii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO