CSM: Mandatul lui Morar expiră în 12 august şi poate fi prelungit succesiv pe termen nedeterminat

Vicepreşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală, a declarat miercuri că delegarea în funcţia de procuror şef al DNA a lui Daniel Morar expiră în 12 august şi că aceasta poate fi prelungită în mod succesiv, nedeterminat, în raport cu cadrul normativ actual, care permite acest lucru.

Urmărește
775 afișări
Imaginea articolului CSM: Mandatul lui Morar expiră în 12 august şi poate fi prelungit succesiv pe termen nedeterminat

CSM: Mandatul lui Morar expiră în 12 august şi poate fi prelungit succesiv pe termen nedeterminat (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Vicepreşedintele CSM a răspuns, miercuri, unei întrebări în acest sens, arătând că mandatul procurorului general al României expiră în 2 octombrie, în vreme ce delegarea în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a lui Daniel Morar, în 12 august.

Întrebată dacă delegarea lui Morar poate fi prelungită după 12 august, Hăineală a arătat că "în mod categoric, da", cadrul normativ actual fiind permisiv în acest sens.

"Categoric, da. Cadrul normativ actual permite delegarea în continuare a funcţie a domnului Daniel Morar pe încă şase luni. Avem cazuri în care funcţii de conducere au fost ocupate prin delegare. De pildă, funcţia de conducere de prim procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Din nefericire, această funcţie a format obiectul unui scandal de corupţie în 2007, Dosarul concursurilor, şi, din acel moment până în prezent, funcţia de conducere a fost ocupată, prin delegare, de o doamnă procuror, timp de trei ani şi ceva, şi de către un alt coleg, cred, care are mai bine de un an de când e delegat în această funcţie", a declarat Hăineală.

Întrebată dacă, practic, delegarea lui Morar în funcţia de procuror şef al DNA poate fi prelungită succesiv pe o perioadă nedeterminată, Hăineală a răspuns că "în cadrul normativ actual, da".

Vicepreşedintele CSM a ţinut să menţioneze că, la un moment dat, va trebui să intervină o numire, dar doar după ce se va realiza o stabilitate procedurală şi instituţională. "Sigur, va trebui să intervină o numire, să avem stabilitate în ceea ce priveşte procedurile, stabilitate instituţională, va trebui ca toate criteriile evidenţiate de Comisia Europeană, şi nu doar evidenţiate de Comisie, ci cerute de societatea noastră şi de nivelul la care a ajuns sistemul judiciar din România, să fie îndeplinite, şi atunci da, e momentul pentru o numire", a conchis Hăineală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici