CSM: Nicio autoritate publică nu are căderea de a sugera soluţii de urmat

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) afirmă că doar hotărârile judecătoreşti irevocabile au putere de lege, nicio autoritate publică neavând căderea de a sugera soluţii de urmat, cât timp se derulează o procedură legală, indiferent în faţa căreia dintre puterile statului aceasta se desfăşoară.

Urmărește
83 afișări
Imaginea articolului CSM: Nicio autoritate publică nu are căderea de a sugera soluţii de urmat

CSM: Nicio autoritate publică nu are căderea de a sugera soluţii de urmat

"Consiliul Superior al Magistraturii îşi manifestă convingerea că, şi în continuare, principiul legalităţii este singurul reper care guvernează instituţiile statului şi nu afirmaţiile publice care depăşesc spaţiul declaraţiei politice", se arată într-un comunicat de luni al CSM.

Potrivit Consiliului, judecătorii şi procurorii şi-au exprimat prin vot opţiunea electorală şi au dat girul lor candidaţilor care au întrunit cele mai multe voturi.

Candidatura pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii a fost validată / invalidată de către filtrele independente de CSM, prevăzute de lege: Comitetele Electorale Locale şi Comitetul Electoral Permanent, însuşi plenul CSM "având atribuţii pe care le-a exercitat cu simţul răspunderii şi al legalităţii".

"Doar hotărârile judecătoreşti irevocabile au putere de lege. Nicio autoritate publică nu are căderea de a sugera soluţii de urmat, cât timp se derulează o procedură legală, indiferent în faţa căreia dintre puterile statului aceasta se desfăşoară. Principiul separării puterii în stat obligă autorităţile statului să manifeste echidistanţă în aplicarea legii şi oricărui reprezentant al statului să se abţină de la declaraţii politice care depăşesc sfera autorităţii cu care au fost învestiţi", mai arată CSM.

Sub alt aspect, Consiliul Superior al Magistraturii afirmă că a manifestat totală transparenţă în ceea ce priveşte progresele realizate şi raportate Comisiei Europene, publicând pe propria pagină de internet documentul de bază, care enunţă paşii parcurşi de la ultimul raport de ţară.

"Actualul CSM pare că îndeplineşte pentru mediul politic mai mult rol de exprimare a frustrărilor şi eşecurilor politice, fapt care demonstrează că este, într-adevăr, un pilon independent al democraţiei", arată sursa citată.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, luni, că MJ a rămas într-o poziţie "de neutralitate şi de rezervă" faţă de subiectul referitor la un al doilea mandat pentru membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

"În acelaşi timp, subliniind permanent ceea ce ni s-a transmis prin raportul de ţară, procesul de transfer al atribuţiilor şi puterilor de la vechiul CSM la noul CSM trebuie să se desfăşoare în acord cu legea şi să conducă la o tranziţie normală a acestor atribuţii. Cu alte cuvinte, indiferent care ar fi situaţia rezultată, în opinia mea, întreaga responsabilitate aparţine CSM, care a avut în mână întreg procesul, l-a condus şi nu a fost perturbat în nici un fel de către Executiv", a declarat Predoiu, fiind întrebat despre efectul deciziei Tribunalului Bucureşti în cazul judecătorului Dan Lupaşcu şi despre declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind condiţia mandatului unic pentru membrii CSM .

Urmare a contestaţiei judecătoarei Dana Gârbovan, de la Curtea de Apel Cluj, Tribunalul Bucureşti a decis, în 3 decembrie, să anuleze Hotărârile nr. 1/06.08.2010 (în parte) şi nr. 2/24.08.2010 ale Comitetului Electoral Central al Curţii de Apel Bucureşti şi a obligat Curtea de Apel Bucureşti să emită o nouă hotărâre prin care "să modifice Hotărârea nr. 1/06.08.2010 în sensul respingerii candidaturii judecătorului Dan Lupaşcu, pentru alegerea în funcţia de membru al CSM". Sentinţa poate fi atacată cu recurs.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că Senatul trebuie să ţină cont, la validarea membrilor CSM, de decizia Tribunalului Bucureşti, care a invalidat un al doilea mandat pentru un judecător, arătând că este o problemă de credibilitate a CSM nerespectarea condiţiei unui singur mandat.

El a făcut această declaraţie după ce a avertizat asupra faptului că "se prefigurează un eşec cel puţin parţial în ce priveşte MCV", la care foarte multe ţări europene ţin, în "zona CSM" cantonându-se deja aprecieri negative.

"În ce priveşte alegerile de la CSM, un judecător deja a fost invalidat de Tribunalul Bucureşti şi mâine se pune problema validării în Senat", a adăugat preşedintele Băsescu.

Consiliul Superior al Magistraturii a comunicat Senatului, luni, lista membrilor viitorului CSM, pentru validare, aceştia urmând să fie audiaţi, marţi, de Comisia Juridică a acestei camere a Parlamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici