- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CSM: Nu s-au constatat abateri disciplinare la Parchetul Tribunalului Sibiu privind dosarul FNI
Procurorii care au condus Parchetul Tribunalului Sibiu nu se fac vinovaţi de săvârşirea unor abateri disciplinare în legătură cu instrumentarea unui dosar FNI, cu peste 5.000 de reclamanţi, motivul nelucrării cauzei timp de mai mulţi ani nefiindu-le imputabil, precizează, joi, CSM
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în 21 noiembrie 2008, să facă demersuril pentru exercitarea unei acţiuni disciplinare împotriva procurorului Dragomirescu Dan şi a altor procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, cu privire la săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute la art. 99 lit. e) şi i) din Legea 303 din 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare, potrivit unui comunicat transmis, joi, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Solicitarea era întemeiată pe faptul că din cuprinsul actelor şi lucrărilor dosarului penal nr. 93/P/2008 al Serviciului Teritorial Alba Iulia al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, rezulta că în perioada 2000-2008 nu au fost efectuate niciun fel de acte de urmărire penală în cauza privind săvârşirea infracţiunii de înşelăciune de către reprezentanţii legali ai FNI şi ai SC SovInvest S.A. Bucureşti.
Cauza cuprindea 5.406 plângeri.
În urma verificărilor preliminarii efectuate, Inspecţia Judiciară de pe lângă plenul CSM a sesizat, în 14 ianuarie 2009, Comisia de disciplină pentru procurori. Aceasta a constatat că nu există indicii care să ateste săvârşirea de către procurorul Dan Dragomirescu şi alţi procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a abaterilor disciplinare invocate de către DNA, apreciind că împrejurările pentru care dosarul respectiv nu a fost instrumentat în perioada 2000-2008 nu le pot fi imputabile.
Dosarul i-a fost repartizat procurorului Dan Dragomirescu în 25 februarie 2008, iar în 6 martie 2008 a dispus prin ordonanţă declinarea competenţei de soluţionare a cauzei către DNA.
Cu privire la procurorii care au deţinut funcţia de prim-procuror în perioada 2002-2008 la acelaşi parchet, Comisia de disciplină pentru secţia de procurori a făcut mai multe constatări.
Astfel, Ioan Berghezan a deţinut funcţia de prim-procuror în perioada 1999 - februarie 2002. Acţiunea disciplinară nu a fost declanşată deoarece la momentul respectiv acesta nu mai exercita prerogativele funcţiei, fiind suspendat prin hotărârea 32/21 februarie 2008 a Secţiei pentru Procurori a CSM, după ce DNA a comunicat punerea în mişcare, la 19 februarie 2008, a acţiunii penale împotriva sa pentru trafic de influenţă.
Pe de altă parte, în cadrul verificărilor efectuate, Comisia de disciplină pentru procurori a constat că primul procuror Ioan Berghezean a dispus, la 4 decembrie 2000, restituirea dosarului cu cele 5.406 plângeri la Inspectoratul Judeţean Sibiu, fiind întocmită şi semnată, de către acesta, adresa de înaintare către IPJ Sibiu. De asemenea, s-a constat că, prin decizia procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, s-a dispus sancţionarea disciplinară a primului grefier, cu reducerea indemnizaţiei de conducere cu 15 % pe o perioada de 3 luni, pentru "omisiunea gravă de a-şi îndeplini atribuţiile ce le revin potrivit legii", respectiv pentru că nu a trimis dosarul şi cele 5.406 de plângeri la IPJ Sibiu.
Cu privire la ceilalţi procurori care condus ulterior unitatea de parchet, Comisia de disciplină a reţinut că nu sunt întrunite elementele constitutive ale abaterii sub aspectul laturii subiective, aceştia având reprezentarea că dosarele au fost trimise organelor de poliţie.
"În consecinţă, Comisia de disciplină a dispus clasarea lucrării, având în vedere că nu erau întrunite elementele constitutive ale abaterilor disciplinare prevăzute la art. 99 din Legea 303 din 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare. Decizia de clasare a fost comunicată Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data de 11 martie 2009", precizează CSM.
DNA a trimis în judecată, marţi, nouă persoane, printre care şi pe Ioana Maria Vlas, într-un nou dosar privind păgubirea a peste 5.300 de foşti investitori la Fondul Naţional de Investiţii (FNI).
Faptele pentru care cele nouă persoane au fost cercetate şi trimise în judecată în acest nou dosar au la bază plângerile investitorilor FNI cu domiciliul pe raza municipiului Sibiu, fiind introduse la organe judiciare de pe această zonă, respectiv fapte de înşelăciune comise în dauna unui număr de 5.363 părţi vătămate, arată procurorii DNA.
Potrivit procurorilor, faptele respective constituie acte materiale din conţinutul aceleiaşi infracţiuni de înşelăciune pentru care cele nouă persoane au fost judecate şi condamnate definitiv în cursul anului 2009, într-o altă cauză, privind activitatea Fondului Naţional de Investiţii.
DNA arată că aceste plângeri au rămas în nelucrare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu un interval de timp îndelungat, fiind declinate la data de 06.03.2008 la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru continuarea cercetărilor, având în vedere modificările legislative intervenite privind competenţa de soluţionare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO