- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.10.2015, 18:14)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CSM: Persoanele care au cunoştinţă despre posibile nereguli la admiterea la INM să facă sesizări
Persoanele care au cunoştinţă despre posibile nereguli la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) să facă sesizări, transmite Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), precizând că va lua în considerare toate sesizările în cadrul procedurii de analizare a rezultatelor.
Urmărește
1907 afișări
CSM: Persoanele care au cunoştinţă despre posibile nereguli la admiterea la INM să facă sesizări (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
CSM a făcut aceste precizări după ce în presă s-a scris despre un scandal legat de corectitudinea concursului de admitere la INM şi despre unele acuzaţii privind posibile promovări ilegale.
Scandalul ar fi fost declanşat după ce persoane care au obţinut note mari la probele scrise ar fi fost respinse în urma interviului, iar alţi candidaţi care ar fi avut note mai mici la scris ar fi fost admise în urma interviului.
Reprezentanţii CSM şi INM precizează că admiterea la institut se face cu respectarea principiilor transparenţei şi egalităţii, exclusiv pe bază de concurs, conform art. 14 alin (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea probei interviului din cadrul concursului de admitere la INM a fost publicată pe paginile web ale CSM www.csm1909.ro şi INM www.inm-lex.ro la data de 30 iunie 2015, odată cu publicarea anunţului privind organizarea acestui concurs şi are la bază Regulamentul privind concursul de admitere şi examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, precizează cele două instituţii.
În cadrul probei interviului, procedura de admitere la INM urmăreşte "o selecţie a candidaţilor care să permită cea mai bună prognoză în ceea ce priveşte adecvarea, eficienţa şi abilităţile necesare unui magistrat", se spune în comunicat.
"Proba interviului la concursul de admitere la INM constituie cea de-a treia probă a acestui concurs şi constă în elaborarea în scris a unei analize cu privire la subiectul extras de către candidat, susţinerea orală a acestuia şi analiza orală a unei speţe cu elemente de etică specifice profesiei.Ca şi primele două probe - de verificare a cunoştinţelor de drept şi, respectiv, de verificare a raţionamentului logic - şi proba interviului este una eliminatorie, fiind declaraţi admişi candidaţii care au obţinut nota minimă 7. Această probă distinctă are o pondere de 25% în nota finală obţinută la concurs, calculată ca sumă a notelor acordate în cele două etape, în care nota obţinută în prima etapă (testul grilă de verificarea a cunoştinţelor juridice şi testul grilă de verificare a raţionamentului logic) are o pondere de 75%", precizează sursele citate.
Concursul de admitere la INM se află în curs de desfăşurare, toate sesizările formulate în legătură cu acesta urmând a fi avute în vedere în cadrul procedurii de analizare a rezultatelor concursului de către plenul CSM, mai spune instituţia.
"Până la momentul validării concursului, orice speculaţii în legătură cu modul de desfăşurare a acestuia sunt neavenite şi pot afecta încrederea publică şi a candidaţilor în corectitudinea desfăşurării unuia dintre cele mai prestigioase concursuri la nivel naţional, dar şi credibilitatea instituţiilor implicate în organizarea acestuia - Consiliul Superior al Magistraturii şi Institutul Naţional al Magistraturii. Afirmaţiile privind posibilitatea admiterii la INM prin săvârşirea unor fapte penale sunt extrem de grave, sens în care toate persoanele care au cunoştinţă despre eventuale astfel de fapte pot sesiza, în condiţiile legii, organele penale competente", mai spun sursele citate.
Peste 3.000 de candidaţi s-au înscris anul acesta la admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii, care a scos la concurs 140 de locuri de studiu, dintre care jumătate pentru a ocupa funcţia de judecător şi cealaltă jumătate pentru posturi de procuror.
Concursul a început pe 30 august iar rezultatele finale au fost afişate pe 6 octombrie.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe