- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.10.2012, 18:39)
- Departamentul Social - Mediafax , Lucia Efrim - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CSM poate suspenda un magistrat pe motiv de afecţiune psihică doar dacă este constatată de o comisie medicală
Suspendarea din funcţie a unui magistrat pe motiv de afecţiune psihică se poate dispune de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) doar dacă maladia respectivă este constatată de o comisie medicală printr-o expertiză de specialitate.
Urmărește
417 afișări
CSM poate suspenda un magistrat pe motiv de afecţiune psihică, constatată de o comisie medicală (Imagine: Thomas Dan/ Mediafax Foto)
"Aplicarea practică a dispoziţiilor art. 62 şi 64 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, a ridicat mai multe probleme sub aspectul reglementării situaţiei în care un magistrat este afectat de o maladie psihică de natură să-l împiedice în exercitarea funcţiei în mod corespunzător. Astfel, din interpretarea coroborată a dispoziţiilor art. 62 alin. (1) lit. b) şi art. 64 alin. (1) din lege, suspendarea din funcţie a unui magistrat pe motiv de afecţiune psihică se poate dispune de către CSM doar dacă maladia respectivă este constatată de o comisie medicală printr-o expertiză de specialitate", a informat marţi CSM.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
În prezent, legea nu prevede nicio sancţiune pentru magistratul care refuză nejustificat să se prezinte la expertiza de specialitate, astfel încât CSM este în imposibilitate de a dispune suspendarea acestuia din funcţie pentru înlăturarea stării de pericol general.
"S-a propus reglementarea unor măsuri prin care magistratul respectiv să fie determinat să se prezinte în vederea efectuării expertizei. Concret, s-a propus instituirea unui caz de suspendare provizorie şi facultativă a magistratului în cauză, măsura urmând să fie dispusă tot de către CSM în situaţia în care nu există motive care să justifice refuzul prezentării magistratului la comisia de expertiză", explică sursa citată.
Pe perioada suspendării din funcţie pentru acest motiv, magistratului nu îi sunt plătite drepturile salariale, iar intervalul de timp în care magistratul este suspendat nu constituie vechime în magistratură.
"S-a mai propus ca suspendarea din funcţie să înceteze în momentul prezentării magistratului la expertiza de specialitate. În situaţia în care, la recomandarea comisiei de expertiză psihiatrică, se dispune suspendarea unui magistrat până la însănătoşire, stare care se va dovedi printr-o nouă expertiză.
Totodată, în cadrul şedinţei de marţi, s-a propus ca, după expirarea termenului de suspendare stabilit de către comisia medicală de specialitate şi efectuarea unei noi expertize, Consiliul Superior al Magistraturii să aibă posibilitatea de a hotărî încetarea suspendării şi repunerea în funcţie a magistratului, prelungirea suspendării sau, dacă boala este ireversibilă, eliberarea din funcţie în condiţiile legii, urmând ca magistratul să primească o indemnizaţie specială, echivalentă cu un anumit cuantum din drepturile salariale pe care le-a avut în ultima lună de activitate.
Similar, au fost formulate propuneri legislative pentru anumite categorii de boli fizice.
"Luând în discuţie propunerile de modificare legislativă prezentate, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât marţi sesizarea Ministerului Justiţiei în vederea iniţierii şi promovării unui proiect de act normativ care să fie înaintat Parlamentului României", mai arată sursa citată.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe