CSM, preocupat ca noul Cod Civil să intre în vigoare la 1 octombrie 2011
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) afirmă că este "profund preocupat" în legătură cu adoptarea deciziei politice potrivit căreia noul Cod Civil va intra în vigoare la data de 1 octombrie.
Acest subiect a fost dezbătut în cadrul şedinţei de joi a Plenului CSM, "apreciindu-se că, în acest context, se impune accelerarea pregătirii profesionale a judecătorilor şi procurorilor, dar şi a celorlalţi actori implicaţi în actul de justiţie", informează, vineri, CSM.
"Cunoscând realităţile sistemului judiciar şi conştient de consecinţele intrării premature în vigoare a celorlalte trei Coduri (procedură civilă, penal şi procedură penală), Consiliul Superior al Magistraturii se pronunţă în mod ferm în sensul stabilirii unei date de intrare in vigoare a acestora în anul 2012, într-un termen rezonabil de la finalizarea studiului de impact, pentru a implementa măsurile de pregătire a sistemului judiciar din punct de vedere al asigurării pregătirii profesionale a magistraţilor, identificării şi alocării resurselor umane, financiare şi logistice necesare sistemului judiciar, inclusiv pentru a efectua ajustările structurale necesare", precizează CSM.
Consiliul Superior al Magistraturii reafirmă deschiderea pentru un dialog şi parteneriat real şi eficient cu puterea Legislativă şi Executivă în vederea modernizării legislative a României.
În cadrul şedinţei de joi a CSM, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat că cele patru Coduri nu sunt pentru Raportul CE pe justiţie din 1 iulie, "care este crucial pentru MCV dar şi pentru altele", aplicarea Codului Civil din 1 octombrie 2011 putând fi "vârful de lance" pentru celelalte trei.
Predoiu a precizat că cele patru coduri - Codul Civil, Codul de Procedură Civilă, Codul Penal şi Codul de Procedură - nu sunt pentru Comisia Europeană sau pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), ci constituie un pas înainte pentru întreaga societate românească, nu numai pentru sistemul judiciar.
Ministrul Justiţiei a precizat că se discută despre "haosul" pe care l-ar provoca aplicarea Codului Civil de la 1 octombrie anul acesta, "astăzi, la 654 de zile de la adoptare şi 306 de când a fost anunţată data aplicării".
Concret, a spus ministrul, regândirea schemelor de personal şi accelerarea procedurii de pregătire a magistraţilor ar fi trebuit rezolvate.
Totodată, Cătălin Predoiu a declarat că "nimeni nu are în cap exerciţii de imagine când vorbeşte de Coduri", comparativ ca importanţă cu acestea fiind doar Constituţia.
Ministrul Justiţiei a subliniat că trebuie făcută reforma şi că nu trebuie să "rămână în sertar ca cea din 1999".
"Ieri am auzit magistraţi care spuneau că nu citesc Codurile pentru că nu vor intra în vigoare. (...) Cine are interesul să adopte Coduri care să crape în trei zile?", a spus ministrul, adăugând: "Toţi experţii au spus că tehnic se poate (aplica Codul Civil-n.r.). Daţi-i drumul!".
În şedinţa de joi a CSM au avut loc discuţii privind datele de la care vor fi aplicabile codurile, în urma unei solicitări a Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO