CSM propune modificarea legilor referitoare la Inspecţia judiciară

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a propus ministrului Justiţiei modificarea legilor referitoare la Inspecţia judiciară, astfel încât posturile să fie ocupate prin concurs, pentru un mandat de şase ani, şi respectiv, pentru definirea statului inspectorilor.

Urmărește
9 afișări

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a transmis ministrului Justiţiei propunerile de modificare a legilor privind statutul judecătorilor şi al procurorilor şi ale CSM pentru iniţierea unui proiect de act normativ.

Măsura este cuprinsă în cadrul principalelor direcţii de acţiune ale Consiliului Superior al Magistraturii, stabilite pentru anul 2009, având în vedere Raportul intermediar al Comisiei Europene din 12 februarie prin care s-a propus iniţierea unui proiect de act normativ destinat eficientizării activităţii Consiliului în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor şi procurorilor, cu termen de realizare luna martie 2009.

Astfel, o primă modificare se referă la constituirea Inspecţiei judiciare din care să facă parte inspectori cu activitate permanentă, faţă de situaţia actuală, când inspecţia se constituie din procurori şi judecători detaşaţi. Prin această modificare se doreşte desprinderea inspectorilor de masa magistraţilor şi creşterea imparţialităţii lor.

În al doilea rând, modificările urmăresc reducerea perioadei de timp în care se realizează cercetarea disciplinară,

Modificarea vizează reglementarea suspendării termenului de un an în care un magistrat poate fi sancţionat disciplinar atunci când cercetarea disciplinară este întreruptă ca în cazul în care se efectuează în paralel o anchetă penală.

De asemenea, se doreşte reglementarea cazurilor în care inspectorii pot fi revocaţi din funcţie la propunerea inspectorului şef, pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu ori în cazul aplicării unei sancţiuni disciplinare.

Totodată, se urmăreşte introducerea unei noi abateri disciplinare, respectiv "atitudinile nedemne care afectează prestigiul profesiei de magistrat'.

Modificările vizează şi schimbarea sancţiunilor care pot fi aplicate magistraţilor, fiind reglementate diminuarea indemnizaţiei cu până la 15 la sută pe o perioadă de la o lună la 6 luni, mutarea disciplinară pentru şase luni-un an la o instanţă sau parchet de acelaşi nivel, sau la o unitate inferioară, cu diminuarea corespunzătoare a salariului, precum şi suspendarea din funcţie de la 1 la şase luni.

Potrivit proiectului, mandatul pentru un inspector CSM este de şase ani, iar la finalul acestuia, inspectorii revin la instanţele şi parchetele de unde au plecat dacă mai sunt posturile libere sau la unităţi cu acelaşi grad.

De asemenea, se reglementează situaţia sesizărilor depuse la instanţe şi parchete ce privesc activitatea necorespunzătoare a magistraţilor, care se înaintează CSM, în maxim cinci zile de la depunere.

Comisiile de disciplină pot fi sesizate de inspecţia judiciară sau se pot sesiza din oficiu.

Rămân în vigoare din veche reglementare sancţiunea avertismentului şi excluderea din magistratură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici