CSM respinge criticile lui ambasadorului Klemm faţă de Inspecţia Judiciară: Pot afecta încrederea în actul de justiţie

Publicat: 02 10. 2018, 16:41
Actualizat: 23 01. 2022, 00:21

„Având în vedere discursul public al ambasadorului Statelor Unite ale Americii în România, domnul Hans Klemm, susţinut la data de 1 octombrie 2018 cu ocazia deschiderii anului universitar la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, Secţia pentru judecători, în majoritate, exprimă îngrijorarea faţă de afirmaţiile privind activitatea Inspecţiei Judiciare, instituţie importantă în configuraţia autorităţii judecătoreşti, care se bucură de autonomie şi independenţă operaţională, precum şi faţă de unele aprecieri inoportune şi selective în legătură cu conduita magistraţilor”, se arată în comunicatul de presă transmis de Consiliul Superior al Magistraturii.

Judecătorii CSM mai spun că o astfel de abordare poate afecta „încrederea societăţii în actul de justiţie, cu precădere în magistraţi şi în organismele judiciare din ţara noastră”, a căror activitate se desfăşoară în temeiul legii.

„Secţia pentru judecători reafirmă, pe această cale, ataşamentul la valorile unei cooperări internaţionale loiale şi subliniază, astfel cum a procedat de fiecare dată când s-a dovedit necesar, nevoia unui mesaj public echilibrat şi responsabil care să consolideze încrederea cetăţeanului în actul de justiţie”, mai arată CSM.

Precizările vin după ce Hans Klemm a criticat, la Facultatea de Drept, în cadrul deschiderii anului universitar, Inspecţia Judiciară.

„În acelaşi timp, dovezi continuă să apară despre faptul că magistraţii sunt atacaţi din ce în ce mai mult politic şi în presă pentru decizii de tribunal şi opinii publice care liderii politici le văd drept ameninţătoare la adresa intereselor lor private sau provocatoare agendei lor legislative. Bilanţul Inspecţiei Judiciare din ultimul an şi jumătate este cu atât mai greu de înţeles, în afara oricărui alt context decât cel că a devenit subiectul unei manipulări politice”, a transmis ambasadorul.

Klemm a precizat că pentru acei magistraţi care nu au fost încă intimidaţi, noua legislaţie judiciară aduce oportunităţi mai mari pentru a-i pedepsi pe magistraţii mai problematici, „printr-o Inspecţie Judiciară mai puternică şi un parchet nou-creat făcut doar cu scopul de a urmări penal judecători şi procurori”.