CSM respinge propunerea ca Andreea Ciucă să fie delegată ca preşedinte al Curţii de Apel Târgu Mureş

Secţia pentru judecători a CSM a respins, joi, propunerea de delegare a judecătorului Andreea Ciucă în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Târgu Mureş, rămasă vacantă după ce şeful acestei instanţe, Horaţius Dumbravă, a demisionat ca urmare a alegerii sale ca şef al Consiliului.

Urmărește
546 afișări

Secţia pentru judecători a respins propunerea de delegare a lui Ciucă, pentru o perioadă de şase luni, la conducerea Curţii de Apel Târgu Mureş.

Preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, a anunţat că propunerea a fost respinsă cu majoritate de voturi.

În 21 martie 2011, Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Târgu Mureş, cu majoritate de voturi, a decis să propună Secţiei pentru judecători a CSM ca Andreea Ciucă să preia atribuţiile lui Horaţius Dumbravă.

Judecătoarea Andreea Ciucă, achitată definitiv în 24 martie 2010 de instanţa supremă în dosarul de luare de mită, afirma că se va adresa CSM pentru reintegrarea sa în funcţia pe care o avea la momentul arestării şi la ministrul Cătălin Predoiu referitor la partea materială a pretenţiilor sale.

Andreea Ciucă declara, în 24 martie 2010, după aflarea sentinţei definitive de achitare în cazul ei, că se va adresa organismelor din sistemul justiţiei pentru a-şi recăpăta funcţia pe care o avea la momentul când a fost reţinută de procurorii anticorupţie, în anul 2003, precum şi pentru recuperarea drepturilor materiale de care a fost privată timp de aproape şapte ani de zile.

Întrebată dacă se va adresa cu o acţiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în legătură cu presupusele abuzuri comise la nivelul anului 2003 de procurorii anticorupţie în cazul său, Ciucă preciza că dacă atât situaţia ei profesională, cât şi cea materială se vor putea îndrepta în România, atunci nu va mai fi necesară o astfel de acţiune.

Andreea Ciucă s-a arătat rezervată în ceea ce priveşte introducerea unei acţiuni la CEDO, dar afirma că "ceea ce urmează nu este o bătălie".

"Pentru ce m-am chinuit şapte ani şi nu am renunţat la statutul de magistrat? Deocamdată trebuie să-mi dea salariile ce mi-au fost abuziv oprite. Partea de despăgubiri separate pentru ce s-a întâmplat va fi rezolvată la instanţele civile. Depinde acum şi de reacţia puterii. Mă refer aici la Ministerul de Justiţie. Dacă aici în România voi fi repusă cu totul în drepturi, în tot ce înseamnă drept al meu, atunci nu are rost să mă îndrept către CEDO", spunea Ciucă.

Judecătoarea a mai spus că va putea întreprinde aceste demersuri după ce un complet de nouă judecători de la instanţa supremă va redacta motivarea deciziei de miercuri. Ciucă a adăugat că după ce va avea acest act de la instanţă, va solicita o audienţă la ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru a discuta cu acesta aspectele materiale.

Un complet de nouă judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, definitiv, achitarea fostului preşedinte al Tribunalului Mureş, Andreea Ciucă, în dosarul în care procurorii anticorupţie o acuzau de luare de mită şi sustragere de înscrisuri.

Potrivit minutei deciziei, instanţa a decis că judecătoarea Andreea Ciucă trebuie să fie achitată, dar a admis recursul DNA doar cu privire la temeiul juridic în cazul achitării.

La completul de trei judecători al Secţiei penale a ICCJ, Andreea Ciucă fusese achitată pe motiv că fapta nu există în baza articolului 10 litera a din Cod procedură penală, în vreme ce Completul de nouă judecători a decis achitarea acesteia în bazar articolul 10 litera d, care prevede că "faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii".

În acest dosar, Ciucă a fost trimisă în judecată în decembrie 2003. În iulie 2009, Secţia penală a instanţei supreme a decis achitarea judecătoarei Andreea Ciucă, pe motiv că faptele imputate de procurorii anticorupţie nu există. Dosarul a fost trimis la rejudecare în urma contestaţiei procurorilor.

Andreea Ciucă - fost preşedinte al Tribunalului Mureş, judecător cu rang de curte de apel, în prezent suspendată din funcţie - ceruse refacerea urmăririi penale, susţinând că ancheta a fost ilegală. Aceasta a susţinut că nu a participat la percheziţii şi că nu a beneficiat de apărare în timpul urmăririi penale.

Astfel, procesul fostului preşedinte al Tribunalului Mureş, Andreea Ciucă, în care era acuzată de luare de mită şi sustragere de documente, a fost reluat în 4 februarie 2009 de către instanţa supremă.

Andreea Ciucă a fost arestată în 6 iunie 2003, de către procurorii anticorupţie, imediat după ce ar fi primit de la omul de afaceri Viorel Ţibrea suma de 210 milioane lei, bani despre care judecătoarea afirma că sunt un împrumut.

Mandatul de arestare preventivă emis pe numele lui Ciucă a fost revocat în 9 iunie 2003. de către un complet al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, condus de preşedintele instanţiei supreme de atunci, Paul Florea.

Potrivit rechizitoriului Parchetului Naţional Anticorupţie (devenit DNA), în calitate de preşedinte al Tribunalului Mureş, Andreea Ciucă - delegată din partea Ministerului de Justiţie pentru organizarea licitaţiei din decembrie 1998 la obiectivul "Centrul de pregătire al magistraţilor - Sovata" şi, apoi, pentru urmărirea realizării acestui obiectiv, precum şi în calitate de ordonator secundar de credite - ar fi pretins şi primit în total 739.477.598 de lei, din care materiale de construcţii în valoare de 51.111.640 de lei de la Viorel Ţibrea, director general la firma Premaco Ungheni Târgu Mureş. Această firmă a executat lucrările la obiectivul Sovata, precum şi alte lucrări de reparaţii capitale şi curente la instanţele din judeţul Mureş.

În plus, procurorii au acuzat-o pe Ciucă şi de faptul că, în perioada 1998 - 5 iunie 2003, ar fi sustras din arhivele Tribunalului acte, lucrări, înscrisuri, documente, evidenţe (2.675 de file) care ar fi fost găsite ascunse în garajul proprietate personală, cu ocazia percheziţiei domiciliare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici