CSM salută propunerea confiscării extinse a averii
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), arată într-un comunicat de miercuri, că salută iniţiativa Ministerului Justiţiei de a extinde confiscarea averii, subliniind, totodată, că nu se implică în dezbateri politice şi nu sprijină proiecte politice, însă va apăra independenţa justiţiei.
CSM salută iniţierea unor proiecte legislative privind confiscarea extinsă şi anunţă că îşi va exprima avizul imediat ce proiectele vor fi trimise Consiliului.
La jumătatea lunii iunie, arată sursa citată, CSM a înţeles să participe activ la proiectul de revizuire a Constituţiei, proiect care, practice, de câteva săptămâni este în dezbatere.
Preşedintele CSM a subliniat necesitatea menţinerii reglementării cu privire la garantarea proprietăţii, aşa cum este ea prevăzută în actuala Constituţie, dar în acelaşi timp s-a manifestat public în direcţia prevederii unei excepţii în chiar textul Constituţiei - cazurile în care să opereze confiscarea averilor ilicite.
Totodată, spune sursa citată, CSM a cerut celorlalte două puteri în stat să procedeze la adoptarea de urgenţă a cadrului normativ necesar, la nivel legislativ, care să prevadă condiţiile, termenele şi procedurile de confiscare a averilor ilicite, în special pentru infracţiuni de corupţie şi infracţiuni privind criminalitatea organizată (trafic de persoane, trafic de droguri etc.).
Dezbaterea publică în jurul acestor idei a avut o reacţie pozitivă la nivelul celorlalte două puteri: Executivul, prin Ministerul Justiţiei, a pus în dezbatere publică un proiect de lege în acest sens marţi (http://www.just.ro/LinkClick.aspx?fileticket=6Ghkzb4PIfE%3d&tabid=93); Legislativul este deja sesizat cu o iniţiativă legislativă formulată în acelaşi sens.
CSM salută faptul că Executivul şi Legislativul au acceptat observaţiile exprimate de Consiliu în punctul de vedere tehnic întocmit în data de 15 iunie. În felul acesta, CSM şi-a consolidat rolul de garant al independenţei justiţiei, exprimat, pe de-o parte, în legătură cu apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, în concret a dreptului de proprietate licit dobândit; pe de altă parte, în legătură cu politicile pe care statul român trebuie să le ia în raport cu infracţiuni grave, cum sunt cele de corupţie şi de criminalitate organizată.
"Nu putem să nu menţionăm, însă, pripa în care cel puţin o autoritate publică, care a comparat judecătorii cu cerşetorii - afirmaţie făcută la limita rezonabilităţii instituţionale, dar şi o mică parte a mediei au sancţionat poziţia publică a reprezentantului CSM cu privire la o chestiune tehnică, chestiune ce, iată, a fost validată ca fiind corectă nu numai de Curtea Constituţională, prin decizia din 17 iunie 2011, dar şi de iniţiativa Ministerului Justiţiei de a avansa un proiect de modificare a legislaţiei privind confiscarea extinsă, această din urmă poziţie fiind cea corectă pentru că Directiva-Cadru 2005/212 a Consiliului UE cere modificări la nivel legislativ şi nu constituţional", mai arată sursa citată.
CSM subliniază cănu se implică în dezbateri politice şi nu sprijină proiecte politice, "însă atunci când se pune problema apărării independenţei justiţiei şi statului de drept o va face întotdeauna aşa cum a făcut şi în cazul de faţă", se arată în comunicatul citat.
Comunicatul notează că expertiza pe care o au autorităţile judecătoreşti va putea fi folosită oricând în mod pozitiv de celelalte puteri constituite în stat.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, miercuri, că instrumentul confiscării extinse a averii, care este "unul foarte puternic", trebuie să ajungă în mâna unor magistraţi calificaţi, care să-l folosească în direcţia corectă şi cu eficienţa corespunzătoare.
"Confiscarea extinsă este un instrument eficient prin el însuşi, dar în acelaşi timp foarte puternic. Trebuie să fim siguri că acest instrument puternic ajunge în mâna unor oameni extrem de calificaţi, care să-l folosească în direcţia corectă şi cu eficienţa corespunzătoare mijloacelor pe care le au la dispozţie", a declarat, Cătălin Predoiu, în cadrul forumului "Revizuirea Constituţiei României", organizat de vicepreşedintele Senatului şi fost ministru al Justiţiei, Cristian Diaconescu, şi Asociaţia "Progresăm Împreună".
Ministrul Justiţiei a subliniat faptul că este foarte important ca factorii de deciziei din justiţie să se concentreze pe agendele tehnice, în speţă Consiliul Superior al Magistraturii.
"Să lăsăm deoparte dezbaterile politice, care sunt pentru politicieni, şi să ne rezolvăm problemele nerezolvate, cum ar fi intensificarea pregătirii profesionale, evaluarea mai rapidă a problemelor de personal şi resurse umane etc.", a spus Predoiu, precizând că Guvernul trebuie să ofere magistraţilor mijloacele care să permită specializarea lor.
"Este esenţial ca specializarea procurorilor să funcţioneze, iar Guvernul trebuie să ofere mijloacele care să permită această specializare", a susţinut Predoiu, indicând în acest sens adoptarea legii de modificare a Codului penal, baza logistică, efortul CSM şi al Ministerului Public, a şefilor de parchete şi instanţe în a specializa şi a continua pregătirea oamenilor.
"Rezumând: nicio schimbare legislativă nu va crea miracole prin ea însăşi", a declarat ministrul Justiţiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO