CSM sesizează Comisia de concurs a Secţiei de anchetă pentru verificarea unor posibile nereguli pe dosare

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, luni, sesizarea comisiei de concurs a Secţiei de anchetă a magistraţilor pentru verificarea unor posibile nereguli referitor la activitatea acesteia legat de dosare.

Urmărește
134 afișări
Imaginea articolului CSM sesizează Comisia de concurs a Secţiei de anchetă pentru verificarea unor posibile nereguli pe dosare

CSM sesizează Comisia de concurs a Secţiei de anchetă pentru verificarea unor posibile nereguli pe dosare

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât admiterea solicitării unui membru al Consiliului Superior al Magistraturii de sesizare a comisiei de concurs a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie pe marginea modului de desfăşurare a anumitor activităţi de către Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie", se arată în soluţia postată pe ordinea de zi soluţionată a şedinţei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii de marţi.

Decizia a fost luată cu 9 voturi pentru, cinci împotrivă, un vot nul şi o abţinere din partea fostei preşedinte CSM, Simona Marcu.

Cel care a propus această măsură a fost, în cadrul şedinţei plenului CSM, judecătorul Bogdan Mateescu, care s-a referit la informaţiile apărute în spaţiul public referitor la cererile de transmitere a dosarului Tel Drum de la DNA la Secţia de investigare a infracţiunilor în justiţie.

"Am observat în mass media şi nu aş vrea să vă surprind, dar aceste lucruri trebie să fie discutate, legate de anumite termeri pe care jurnaliştii, oamenii din societate le au faţă de o potenţială, nici nu ştiu cum să îi spun, un schimb de înscrisuri, între două structuri specializate de parchet, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie. S-a arătat în presă că au fost solicitate, refuzate sau nu, nu ştiu, că a fost emisă o ordonanţă de livrare de înscrisuri, nici asta nu ştiu, dar pentru că această secţie funcţionează sub autoritatea comisiei, aşa spune legea, înţeleg să rog plenul să sesizăm comisia formată din cei doi membri pentru a evalua dacă este o problemă de managementul acestei secţii, binenţeles dacă aceste aspecte sunt reale, dacă se pot pune probleme de management sau se pot pune probleme din punct de vedere al responsabilităţii disciplinare sau de altă natură în acest sens", a declarat, în cadrul şedinţei plenului CSM, Bogdan Mateescu.

Reprezentantul societăţii civile în cadrul Consiliului, Victor Alistar, a sugerat că o asemenea măsură s-ar putea interpreta ca o presiune asupra structurilor de parchet.

"Sunt dosare în derulare la ambele structuri de parchet şi nu ştiu în ce măsură poate Consiliul, fără a se considera că este o presiune asupra uneia sau alteia dintre structurile de parchet, să demareze verificare în timpul unor dosare care sunt în rol ", a declarat Alistar.

Săptămâna trecută, procurorul şef interimar DNA Călin Nistor a anunţat că Direcţia l-a sesizat pe procurorul general Augustin Lazăr pentru ca acesta să decidă care parchet, dintre DNA şi Secţia de anchetă a magistraţilor, este competent să efectueze urmărirea penală în dosarul Tel Drum. Nistor a mai anunţat că o copie a cauzei a fost remisă Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţiei, la cerere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici