CSM sesizează MJ să reglementeze o procedură administrative pentru restituirea taxelor de poluare

CSM propune reglementarea unei proceduri administrative pentru restituirea taxelor pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, care prevede că cei care au achitat taxa pot cere restituirea ei de la organul fiscal, sesizarea de modificare a legislaţiei fiind trimisă Ministerului Justiţiei.

Urmărește
543 afișări
Imaginea articolului CSM sesizează MJ să reglementeze o procedură administrative pentru restituirea taxelor de poluare

CSM sesizează MJ să reglementeze o procedură administrative pentru restituirea taxelor de poluare (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, documentare şi contencios referitor la posibilitatea reglementării unei proceduri administrative pentru restituirea taxelor privind emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost discutat în şedinţa de joi a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Direcţia Legislaţie a arătat, în punctul de vedere analizat în Plenul CSM, că instanţele de contencios administrativ sunt confruntate cu un număr mare de cauze privind cererile de restituire a taxelor de poluare, care grevează semnificativ activitatea acestora, de aceea ar trebui reglementată o procedură administrativă.

"Menţinerea situaţiei actuale, în care restituirea taxei poate fi obţinută numai pe cale judiciară, nu este o soluţie viabilă pentru că, pe lângă valoarea propriu-zisă a taxei, implică şi cheltuieli suplimentare pentru stat: costurile pentru desfăşurarea proceselor, la care se adaugă eventualele cheltuieli de judecată la plata cărora statul poate fi obligat către reclamanţii cărora le sunt admise acţiunile. Pe aceste premise, apreciem că o soluţie mai economică pentru stat ar fi cea de restituire pe cale administrativă a taxelor care vizează emisiile poluante provenite de la autovehicule, care ar elimina celelalte costuri pe care le presupune exercitarea acţiunilor în justiţie şi, în plus, ar contribui la degrevarea instanţelor de contencios administrativ de un număr mare de cauze", se arată în punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, documentare şi contencios.

Astfel, restituirea pe cale administrativă ar urma să vizeze nu doar taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi taxa de poluare pentru autovehicule, ci şi taxa specială.

Direcţia legislaţie din CSM este de părere că această reglementare pe cale administrativă s-ar putea realiza printr-un act normativ de sine stătător - lege, ordonanţă de urgenţă sau ordonanţă.

Potrivit sursei citate, în articolul 1 (1) al actului normativ ar trebui să se prevadă: "Persoanele care au achitat, până la data intrării în vigoare a prezentei legi/ taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării, pot solicita restituirea acesteia prin cerere adresată organului fiscal competent, potrivit art. 33 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare".

De asemenea, la alineatul 2 al aceluiaşi articol ar trebui să se menţioneze, potrivit propunerii, că "organul fiscal prevăzut la alin. (1) soluţionează cererea de restituire în termen de 45 zile de la înregistrare, prin decizie care se comunică de îndată persoanei interesate".

"Împotriva deciziei organului fiscal, precum şi în cazul nesoluţionării cererii de restituire în termenul prevăzut la art. 1 alin. (2), persoana interesată poate face contestaţie la structura specială de soluţionare a contestaţiilor prevăzută la art. 209 alin. (1) lit. (a) din OG 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 15 zile de la comunicarea deciziei sau, după caz, de la împlinirea termenului prevăzut la art. 1 alin. (2)", potrivit articolului 2 (I) din proiectul propus.

De asemenea, în opinia CSM, o altă prevedere ar trebui să ateste că împotriva deciziei privind contestaţia şi în cazul nesoluţionării acesteia în termenul de 30 de zile, contestatorul poate face plângere la tribunalul în a cărui circumscripţie îşi are domiciliul sau sediul, iar hotărâre instanţei este definitivă.

Totodatată, potrivit articolului 3 din proiectul propus, plata sumelor a căror restituire a fost aprobată se va facă eşalonat.

O altă prevedere ar fi ca "în procesele în curs de judecată având ca obiect restituirea taxei speciale, taxei pe poluare sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, reclamantul poate renunţa la judecarea cauzei, în condiţiile Codului de procedura civilă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici