CSM susţine că are dreptul să se autosesizeze, în replică la declaraţiile Anei Birchall

CSM susţine că are dreptul şi obligaţia să se autosesizeze în cazul actelor care ar putea afecta independenţa magistraţilor, în replică la declaraţiile Anei Birchall potrivit cărora modul de acţiune al CSM privind efectuarea unei anchete interne fără să îi ceară părerea este de condamnat.

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului CSM susţine că are dreptul să se autosesizeze, în replică la declaraţiile Anei Birchall

CSM susţine că are dreptul să se autosesizeze, în replică la declaraţiile Anei Birchall (Imagine: Mediafax Foto)

"Potrivit legii, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) are dreptul şi obligaţia de a se sesiza şi din oficiu împotriva oricărui act care ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea judecătorilor şi al procurorilor ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea", se arată într-un comunicat de vineri al CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii mai arată că, potrivit dispoziţiilor articolului 612 aliniatul 4 din Codul de procedură civilă, cererea de divorţ, împreună cu înscrisurile doveditoare, se prezintă personal de către reclamant preşedintelui judecătoriei.

În urma discuţiilor cu preşedintele Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti a reieşit că, în practică, la această instanţă, cererile de divorţ se depun personal de către reclamant şi se primesc de către judecătorul de serviciu, care procedează în prealabil înregistrării acţiunii la legitimarea părţii cu datele de identificare, respectiv nume, prenume, seria şi numărul actului de identitate, codul numeric personal.

"Această măsură este justificată de volumul mare de activitate al instanţei şi de atribuţiile specifice funcţiei de preşedinte, care nu-i permit să primească personal cererile de divorţ, fiind în interesul justiţiabililor să depună cererile zilnic la judecătorul de serviciu şi să nu depindă de programul preşedintelui judecătoriei", se arată în comunicatul CSM".

Potrivit sursei citate, împrejurarea că una dintre cifrele codului numeric personal, reprezentând luna naşterii persoanei legitimate, a fost înscrisă greşit pe rezoluţia de primire a cererii, se datorează unei consemnări eronate a judecătorului de serviciu şi nu este de natură să conducă la concluzia că datele de identificare nu aparţin persoanei care a depus acţiunea.

"De subliniat faptul că datele de identificare consemnate pe rezoluţia de primire a cererii de divorţ coincid cu cele ale doamnei Ana Birchall, menţionate pe cererea prin care a precizat că renunţă la acţiune şi cu datele de identificare înscrise pe verso-ul certificatului de căsătorie în copie, depus la dosar după eliberarea certificatului în original", precizează CSM.

Totodată, CSM subliniază că, în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că prevederile legale au fost respectate de către judecătorul de serviciu la primirea cererii de desfacere a căsătoriei, ce face obiectul dosarului înregistrat pe rolul instanţei sub numărul 8147/299/2008.

Şefa departamentului Educaţie din PSD, Ana Birchall, a declarat, joi, că modul de acţiune al CSM, privind efectuarea unei anchete interne fără să îi ceară părerea, este de condamnat, ea precizând că soţul său este decis să solicite ajutorul Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti, după ce CSM a decis că Judecătoria Sectorului 1 a respectat legea în privinţa cererii sale de divorţ, deşi aceasta a susţinut că o altă persoană a intentat acţiunea în locul său.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici