CSM trimite MJ propuneri de completare a Codului de procedură penală şi a legii de aplicare a CP

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, joi, să sesizeze Ministerul Justiţiei pentru iniţierea unor modificări în cazul Codului de procedură penală, a Legii de punere în aplicare a Codului Penal şi a Legii 304/2004.

Urmărește
875 afișări
Imaginea articolului CSM trimite MJ propuneri de completare a Codului de procedură penală şi a legii de aplicare a CP

CSM trimite MJ propuneri de completare a Codului de procedură penală şi a legii de aplicare a CP (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

În sesizarea ce va fi trimisă Ministerului Justiţiei în cazul Codului de procedură penală, CSM propune completarea articolului 138 cu un nou alineat, care să prevadă că "metodele speciale de supraveghere sau cercetare se dispun şi în cazul în care urmărirea penală este începută potrivit art. 305 alin.1".

CSM propune şi modificarea alineatului 12 al articolul 172 din Codul de procedură penală: "După finalizarea raportului de constatare, când organul judiciar apreciază că este necesară opinia unui expert sau când concluziile raportului de constatare sunt contestate, poate dispune efectuarea unei expertize."

În cazul articolului 294, CSM propune completarea cu un nou articol, 294 indice 1 -Autorizări sau alte condiţii prealabile efectuării în continuare a urmăririi penale faţă de o persoană, cu următorul cuprins: "Ori de câte ori este necesară o autorizare sau îndeplinirea unei alte condiţii prealabile pentru a se dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de o anumită persoană, parchetul, odată cu sesizarea instituţiei competente, înaintează un referat întocmit de procuror, care va cuprinde date şi informaţii cu privire la săvârşirea unor fapte prevăzute de legea penală de către persoana cu privire la care se solicită autorizarea sau îndeplinirea condiţiei prealabile".

CSM vrea şi modificarea alineatelor 1, 2 şi 3 ale articolului 305, respectiv: "(1) Când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la fapta săvârşită ori a cărei săvârşire se pregăteşte, chiar dacă autorul este indicat sau cunoscut. (2) Începerea urmării penale şi respectiv continuarea efectuării urmăririi penale se dispune prin ordonanţă care cuprinde, după caz, menţiunile prevăzute la art. 286 alin.(2) lit.a-c şi g). (3) Atunci când exista probe din care sa rezulte bănuiala rezonabilă că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală şi nu există vreunul dintre cazurile prevăzute de art. 16 alin. (1), organul de urmărire penală dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect. Măsura dispusă de organul de cercetare penală se supune, în termen de 3 zile, confirmării procurorului care supraveghează urmărirea penală, organul de cercetare penală fiind obligat să prezinte acestuia şi dosarul cauzei".

În ce priveşte alineatul 1 al articolului 309, CSM propune ca acesta să aibă următorul cuprins: "(1) Acţiunea penală se pune în mişcare de procuror, prin ordonanţă, în cursul urmăririi penale, când acesta constată că există probe din care rezultă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu există vreunul dintre cazurile de împiedicare prevăzute la art. 16 alin. (1)".

De asemenea, CSM propune ca litera b) a alineatului 1 al articolului 314 să prevadă "renunţarea la urmărirea penală, când nu există interes public pentru continuarea urmăririi penale".

În ce priveşte alineatul 1 al articolului 206, CSM propune modificarea acestuia astfel: "Împotriva încheierilor prin care instanţa dispune, în primă instanţă, asupra măsurilor preventive inculpatul şi procurorul pot formula contestaţie, în termen de 48 de ore de la pronunţare sau, după caz, de la comunicare. Contestaţia se depune la instanţa care a pronunţat încheierea atacată şi se înaintează, împreună cu dosarul cauzei, instanţei ierarhic superioare, în termen de 48 de ore de la înregistrare."

CSM va transmite Ministerului Justiţiei şi propuneri de modificare şi completare a unor prevederi din Legea 187/2012 pentru punerea în aplicare a Codului penal.

Astfel, CSM propune introducerea articolului 4 indice 1, cu următorul cuprins: "(1) În aplicarea dispoziţiilor art. 5 din Codul penal, se stabilesc şi se aplică, pentru fiecare instituţie de drept penal autonomă, dispoziţiile mai favorabile din legile penale succesive. (2) În aplicarea dispoziţiilor art. 6 din Codul penal, nu pot fi combinate dispoziţiile mai favorabile din legile penale succesive".

În ce priveşte Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, CSM propune introducerea unui nou alineat la articolul 54, cu următorul text: "Contestaţiile împotriva încheierilor pronunţate în cursul judecăţii în primă instanţă de judecătorii şi tribunale se soluţionează în complet format dintr-un judecător".

De asemenea, CSM propune completarea articolului 31 alineatul 1, astfel: "e) pentru contestaţiile împotriva încheierilor pronunţate în cursul judecăţii în primă instanţă de curţile de apel şi Curtea Militară de Apel, completul de judecată este format din 3 judecători".

Între propunerile trimise Ministerului Justiţiei va fi şi aceea de modificare a articolului 24, care să prevadă: "Completele de 5 judecători judecă apelurile împotriva hotărârilor pronunţate în primă instanţă de Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, soluţionează contestaţiile împotriva încheierilor pronunţate în cursul judecăţii în primă instanţă de Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, soluţionează cauzele în materie disciplinară potrivit legii şi alte cauze date în competenţa lor prin lege".

Totodată, este propusă şi completarea articolul 31 din Legea 304/2004, astfel: "Procedura de judecată în cameră preliminară se desfăşoară de un judecător din completul prevăzut la litera a) a alineatului (1) al articolului 31".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici