CSM: Un dosar penal devine public după ce ajunge la instanţă; nu este necesară modificarea Legii 544

Din momentul sesizării instanţei de judecată, dosarul penal dobândeşte caracterul public specific fazei de judecată, astfel că din acest punct de vedere modificarea Legii privind accesul la informaţii, propusă de un deputat, este "superfluă", apreciază Direcţia Legislaţie a CSM.

Urmărește
1425 afișări

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis că nu este necesară modificarea Legii 544/2001 care prevede ca informaţiile din dosarele penale aflate în faza de urmărire penală sau de judecată să nu fie făcute publice decât după o sentinţă definitivă, precum şi sancţionarea ca abatere disciplinară a faptei conducătorului unităţii care divulgă informaţii.

Joi, CSM a aprobat punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie privind propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public formulată de deputatul Mihail Boldea.

În 5 aprilie, Ministerul Justiţiei a solicitat punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public - propunere formulată de domnul deputat Mihail Boldea.

"Propunerea vizează introducerea a două noi texte în cuprinsul Legii 544/2001, în sensul că informaţiile din dosarele penale aflate în baza de urmărire penală sau de judecată nu fac parte din categoria informaţiilor de interes public şi nu pot fi făcute publice decât după o sentinţă definitivă, respectiv sancţionarea ca abatere disciplinară a faptei conducătorului unităţii care divulgă sau furnizează informaţii calificate de legiuitor ca nefiind de interes public.
În ce priveşte primul aspect, menţionăm că de lege lata există un text similar (art. 12 lit. f) care exceptează informaţiile privind procedurile judiciare de la accesul liber al cetăţenilor, excepţie însă nuanţată de condiţia ca publicitatea să aducă atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia din părţile implicate în proces", arată Direcţia citată.

În ce priveşte faza de urmărire penală, sursa citată notează că sunt exceptate potrivit art. 12 lit. e) informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare.

Un alt aspect care trebuie avut în vedere este acela că din momentul sesizării instanţei de judecată, dosarul penal dobândeşte caracterul public specific fazei de judecată, astfel că din acest punct de vedere modificarea propusă este "superfluă", mai arată sursa citată.

De asemenea, Direcţia Legislaţia a arătat că nu apreciază ca fiind "oportună reglementarea unei abateri disciplinare având ca subiect calificat pe conducătorul unităţii care divulgă sau furnizează anumite informaţii şi care ar fi pus, astfel să răspundă în mod discriminatoriu pentru fapte ce ar putea fi, comise, practic, de orice persoană din cadrul unităţii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici