CSM va sesiza CC doar dacă există un conflict cu puterea judecătorească

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, afirmă că va sesiza Curtea Constituţională doar atunci când va aprecia că există un conflict juridic între puterea judecătorească, a cărei independenţă este garantată de către CSM, şi celelalte autorităţi ale statului.

Urmărește
291 afișări
Imaginea articolului CSM va sesiza CC doar dacă există un conflict cu puterea judecătorească

Preşedintele CSM Virgil Andreieş (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Liderul PNL Crin Antonescu a transmis marţi o scrisoare preşedintelui CSM, în care îi solicită sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu existenţa unui conflict juridic de natură constituţională, între preşedintele ţării şi Parlament.

La solicitarea agenţiei MEDIAFAX, CSM a comunicat că o astfel de sesizare nu a fost înregistrată la Consiliu.

"Voi sesiza Curtea Constituţională doar atunci când voi aprecia că există un conflict juridic între puterea judecătorească, a cărei independenţă este garantată de către Consiliul Superior al Magistraturii, şi celelalte autorităţi ale statului. Este un drept conferit de art. 146 alin.1 lit. e din Constituţie şi art. 24 alin. 3 lit. f din Legea nr. 317 din 2004, privind Consiliul Superior al Magistraturii", susţine preşedintele CSM, judecătorul Virgil Andreieş.

Totodată, judecătorul Andreieş afirmă că orice altă interpretare dată legii echivalează cu o imixtiune în drepturile şi obligaţiile constituţionale recunoscute celorlalte puteri ale statului, de neacceptat într-un spaţiu al justiţiei şi al legalităţii.

"Justiţia trebuie lăsată să funcţioneze exclusiv în limitele asigurării funcţionării statului de drept şi trebuie delimitată de campaniile electorale, datorită rolului pe care îl are - de asigurare a echilibrului între puteri, a legalităţii şi imparţialităţii în realizarea justiţiei", mai spune şeful CSM.

Articolul 24, litera f) din Legea 317 privind Consiliului Superior al Magistraturii prevede că instituţia poate sesiza Curtea Constituţională, în vederea soluţionării conflictelor juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice.

Potrivit Legii 317, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei. Consiliul Superior al Magistraturii este independent şi se supune în activitatea sa numai legii. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii răspund în faţa judecătorilor şi procurorilor pentru activitatea desfăşurată în exercitarea mandatului.

Liderul PNL Crin Antonescu a transmis, marţi, o scrisoare preşedintelui CSM, în care îi solicită sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu existenţa unui conflict juridic, de natură constituţională, între preşedintele ţării şi Parlament, cu privire la procedura de învestitură a Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici