- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cu cât vor creşte pensiile? Iată planul complet al noi guvernări pentru zona pensiilor
- Noua coaliţie PSD PNL UDMR se va instala în acestă săptămâna la Palatul Victoria.
- Coaliţia şi-a publicat programul de guvernare, iar zona pensiilor a fost unul din puncte principale de interes.
- Propunerea PSD pentru portofoliul Ministerului Muncii este Marius Budăi.
Cu cât vor creşte pensiile? Iată planul complet al noi guvernări pentru zona pensiilor
Principala modificare va viza punctul de pensie care va fi majorat la 1586 de lei de la 1 ianuarie. Şi indemnizaţia socială minimă se va majora de la 800 de lei la 1000 de lei.
Pe termen lung noua coaliţie îşi propune recalcularea pensiilor, dar şi creşterea contribuţiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după̆ transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor, până̆ la 4,75% în 2024.
Un alt punct este digitalizarea pensiilor. Atfel coaliţia spune că va transpunerea tuturor dosarelor de pensii din format letric în format electronic;
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Lista completă a măsurilor în domeniul pensiilor propuse în programul de Guvernare
Mărirea punctului de pensie la 1.586 lei şi creşterea indemnizaţiei sociale minime de la 800 lei la 1000 lei, de la 1 ianuarie 2022; Susţinerea pensionarilor cu venituri reduse pentru a depăşi perioada de iarnă a anului 2022.
Legislaţia din România s-a schimbat în acest domeniu în ultimii ani, separat de cadrul general, fiind introduse o serie de legi speciale prin care s-au reglementat categorii de pensii care nu au ca temei principiul contributivităţii.
Susţinem aplicarea generală a principiului contributivităţii în stabilirea dreptului la pensie, sens în care modernizarea sistemului public de pensii va conduce la eliminarea inechităţilor şi reducerea decalajelor.
Digitalizarea/evaluarea dosarelor de pensii
Măsuri propuse:
- Transpunerea tuturor dosarelor de pensii din format letric în format electronic;
- Creşterea capacităţii caselor de pensii în folosirea tehnologiei pentru rezolvarea solicitărilor
- pensionarilor;
- Întărirea capacităţii de comunicare/răspuns la solicitările de informaţii ale beneficiarilor prin folosirea informaţiei în sistem digital;
- Eficientizarea prin digitalizare a activităţii caselor de pensii şi evaluarea tuturor dosarelor de pensii în perspectiva recalculării pensiei.
Stabilirea noului cuantum al pensiilor
Urmare aplicării acestor măsuri vor fi consolidate în continuare abilităţile de management la nivelul conducerii caselor de pensii, prin fixarea unor indicatori clari de performanţă pentru toate casele de pensii. De asemenea, va creşte nivelul de informare a pensionarilor şi accesul acestora la dosarele de pensii în format digital, ca parte a programului de furnizare a serviciilor destinate pensionarilor indiferent de locul de reşedinţă.
În ceea ce priveşte răspunsul la aşteptările de prelungire a vieţii active şi de creştere a cuantumului pensiei, este în curs de adoptare cadrul legal care să permită opţiunea persoanelor care îndeplinesc condiţiile legale de pensionare să rămână active după vârsta legală de pensionare.
Referitor la pensiile private, principalele măsuri urmărite sunt:
- Creşterea contribuţiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după̆ transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor, până̆ la 4,75% în 2024;
- Promovarea unor soluţii legislative pentru dezvoltarea sistemului de pensii private;
- Promovarea cadrului legal care vizează̆ organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a
- pensiilor private (proiect de Lege privind plata pensiilor private);
- Flexibilizarea şi dezvoltarea legislaţiei privind pensiile facultative, prin adaptarea profilului de risc la parametrii persoanei în cauză (vârstă̆ , obiectiv), a criteriilor de deductibilitate a cheltuielilor angajatorilor care contribuie la pensiile facultative şi crearea de noi produse de acest tip.
- În ceea ce priveşte cele 6 categorii de pensii de serviciu, acestea vor fi recalculate plecând de
- la principiul contributivităţii, cu respectarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36