Cuba, în întuneric. Uraganul Oscar loveşte coasta de est în mijlocul unei pene masive de curent

Furtuna de categoria 1 a atins uscatul la ora locală 17.50 cu vânt susţinut de aproximativ 130 km/h.

Urmărește
102 afișări
Imaginea articolului Cuba, în întuneric. Uraganul Oscar loveşte coasta de est în mijlocul unei pene masive de curent

Cuba, în întuneric. Uraganul Oscar loveşte coasta de est în mijlocul unei pene masive de curent

Criza energetică a început vineri, când cea mai mare centrală electrică a ţării s-a prăbuşit, provocând o reacţie în lanţ care a paralizat întreaga reţea naţională. Ministrul Energiei şi Minelor, Vicente de la O Levy, a declarat că electricitatea ar trebui să fie restabilită pentru majoritatea cubanezilor până luni seara, cu posibilitatea ca „ultimul client să aibă curent serviciul până marţi", menţionează AFP.

Preşedintele Miguel Diaz-Canel a avertizat că guvernul nu va tolera tulburări publice în timpul acestei crize. „Autorităţile lucrează din greu pentru a proteja populaţia şi resursele economice", a afirmat el, referindu-se la măsurile luate în faţa uraganului Oscar.

Această criză se adaugă provocărilor existente ale Cubei, care se confruntă cu o inflaţie ridicată şi penurii de alimente, medicamente, combustibil şi apă. Situaţia a determinat un exod masiv, peste 700.000 de cubanezi intrând în Statele Unite între ianuarie 2022 şi august 2024, potrivit oficialilor americani.

Guvernul cubanez atribuie parţial dificultăţile embargoului comercial american, înăsprit în timpul administraţiei Trump. Cu toate acestea, insula resimte şi efectele pandemiei de Covid-19 asupra sectorului turistic vital, precum şi consecinţele gestionării economice deficitare.

În iulie 2021, penele de curent au declanşat proteste fără precedent în Cuba, soldate cu un mort, zeci de răniţi şi, conform organizaţiei pentru drepturile omului Justicia 11J.

În efortul de a-şi consolida reţeaua electrică, Cuba a închiriat şapte centrale electrice plutitoare de la companii turceşti şi a adăugat numeroase generatoare diesel de mici dimensiuni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
cuba,
uragan,
oscar

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici