- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.09.2017, 13:59)
- Departamentul Social - Mediafax
“Culoarele” lui Dragomir: De la SRI şi DNA “pe persoană fizică”, la jurnaliştii din biroul lui Coldea
"Culoarele" din Justiţie şi presă sau cum era asigurat traseul unui dosar, acţionându-se pe mai multe căi. Este definiţia pe care o dă fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, ieşit la rampă pentru a doua oară cu acuzaţii. El susţine că Florian Coldea şi Codruţa Kovesi şi-au subordonat instituţiile.
Urmărește
1330 afișări
“Culoarele” lui Dragomir: De la SRI şi DNA “pe persoană fizică”, la jurnaliştii din biroul lui Coldea
“Culoarul” Justiţiei
În prima apariţie publică, Daniel Dragomir, fost şef în SRI, a vorbit despre ceea ce numea “culoarul” Justiţiei. Cu alte cuvinte cum era făcut un rechizitoriu şi traseul acestuia până la sentinţa dorită, arătând cu degetul spre SRI şi DNA.
"Ofiţerii SRI făceau rechizitoriile, iar bravii procurori DNA le luau, le contrasemnau şi le trimiteau în instanţă, în speranţa că onor câmpul tactic se va ocupa în continuare pentru a asigura culoarele necesare pentru asigurarea condamnării", a declarat Daniel Dragomir, într-un interviu pentru România Tv.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Prima de pensionare de 100.000 de euro nu e un caz unic. Ministrul Mediului: au fost sute de directori care au primit bonusuri uriaşe
-
Veşti neplăcute pentru şoferi. Restricţiile din zona de Nord pentru Magistrala 6 de metrou se prelungesc
-
Va trimite Europa trupe în Ucraina? Propunerea prinde contur: 40 000 şi 50 000 de soldaţi care vor avea trei obiective
Iar acuzaţiile au continuat şi în ceea ce priveşte selecţia completelor de judecată. "Se trimiteau bileţele, prin mesageri anume desemnaţi către judecători anume desemnaţi. Erau relaţii personale între judecători şi ofiţeri care erau implicaţi în câmpul tactic, relaţii dezvoltate în timp, spre exemplu generalul Dumbravă sprijinea judecătorii să ajungă în poziţii. Al doilea caz, pe bază de şantaj, cum ar fi fost arhiva SIPA şi în al treilea rând al ofiţerilor acoperiţi în Justiţie. Când vorbim de ofiţeri acoperiţi între procurori şi judecători se încalcă grav Constituţia", a spus Dragomir.
Serviciul Român de Informaţii i-a răspuns lui Dragomir, susţinând că SRI “ nu a determinat şi nu poate determina modul de finalizare a unei anchete sau a unui proces penal”, în timp ce DNA a catalogat drept “denigratoare” aceste afirmaţii şi a sesizat Inspecţia Judiciară.
"Culoarul" din presă
Şi a apărut în declaraţiile lui Dragomir al doilea “culoar”, cel din presă. Colonelul spune că acţiunile din Justiţje mergeau mână în mână cu cele din media.
"Culoar media este modalitatea în care se acţiona. Se acţiona concomitent, punerea unei persoane pe culoarul Justiţiei era aceeaşi cu punerea pe culoarul media.Unii inculpaţi audiaţi, pe surse media începea să spună că e duşmanul poporului.
Cei care trec prin culoar şi sunt loviti prin toate părţile, aşa se întâmpla în culoarul media. Uneltele au o blurate pe faţă şi în momentul în care intri pe acest canal începi să fii lovit, aceste culoare media de distrugere a destinului unui om, viaţa, prietenii, familia", a afirmat, duminică, Dragomir, la Antena 3.
Şi chiar dacă aduce în discuţie situaţia acoperiţilor din presă, fostul colonel SRI se fereşte să dea nume. Întrebat cine sunt jurnaliştii acoperiţi, Dragomir a preferat să facă referire la cei pe care i-a văzut la uşa lui Florian Coldea. Şi a dat trei nume.
"Perioada 2012 a fost un an de fierbere. Atunci eu am văzut personal intrând sau ieşind mai mulţi oameni din media (n.r.: în biroul lui Florian Coldea, adjunct SRI), despre nantura discuţiilor purtate nu ştiu, dar i-am văzut. A fost o perioadă agitată. Încep prin a vă spune trei nume: Dan Turturică, Dan Tapalagă şi Sorina Matei. La ea aş face o menţiune. S-a discutat despre ea în cercurile restrânse, dădea dovadă de independenţă şi nesupunere faţă de multe din comenzile pe care le avea, poate de aceea spune azi anumite chestiuni în anumite domenii (...) Eu nu spun că sunt ofiţeri acoperiţi, dar i-am văzut intrând sau ieşind de la generalul Coldea. Ei mergeau la Coldea pt ce? Pentru a discuta chestiuni de sigurantţă naţională? Pentru a sprijini siguranţa cetăţeanului? Nu cred ", a declarat colonelul Daniel Dragomir, la Antena 3.
Colonelul spune că rolul jurnaliştilor apropiaţi de sistem era de a influenţa opinia publică. "Hotnews, România Libera, Digi 24, aceste instituţii media aş propune să treacă pe siglă o chestiune: Obiectiv protejat de SRL Coldea. Aceste instituţii nu numai că au fost utilizate în scopul uneltirii, ci şi protejate în timp. Aceste culoare media trebuie să se închidă pentru că put a mizeria acestor ani. E plin pământul de mizerie şi de abuz", a mai declarat Dragomir, la Antena 3, care susşine că la un moment dat controlul era extins atât de mult în presă, încât jurnaliştii erau chemaţi şi la Ministerul Apărării pentru discuţii, deoarece "o serie de atribuţii fuseseră preluate şi în zona aceea".
Într-un răspuns, Serviciul Român de Informaţii nu a infirmat că are acoperiţi în presă. "SRI a afirmat public în repetate rânduri că serviciul de informaţii se comportă după aceleaşi norme ale muncii de informaţii ca toate serviciile partenere, utilizând surse secrete umane, inclusiv acoperite, în toate domeniile de interes pentru siguranţa naţională, cu stricta respectare a legii", se arăta în răspunsul SRI.
“SRI- SRL Coldea”, “DNA- PFA Kovesi”
Toate acuzaţiile lui Dragomir se îndreaptă împotriva a două persoane- Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea, despre care afirmă că şi-au subordonat instituţiile în interes propriu. Tocmai de aceea a numit SRI- "SRL Coldea", iar DNA- "PFA Kovesi".
"Coldea are şi acum telefon operativ de la SRI, maşină şi şofer. Când se întâmplă toate câte s-au întâmplat, Coldea are tot asigurat. E strigător la cer după aceşti ani de abuzuri. (...) Ţintele erau stabilite în comun. Cunosc doi oameni care erau atât de apropiaţi în uneltirea acestor lucruri. Este vorba despre PFA Kovesi şi SRL Coldea care erau implicaţi. Pe lista aceea vor trebui puşi toţi cei care au participat. În culoarul justiţei suntem noi, penalii, societatea civilă, media, penalii spun cei ţinuţi în arest 6 luni şi apoi achitaţi. Pe partea cealaltă trebuie să se afle judecătorii. Să înţeleagă că trebuie să se termine cu această mizerie, cum e cu cei care vin cu bileţele şi rugăminţi", a declarat Daniel Dragomir, la Antena 3.
Fostul colonel SRI susţine că, dacă ar fi chemat în faţa unei comisii parlamentare, ar da toate detaliile. "Aş explica unde să caute. Oamenii au făcut greşeli mari, făcându-se stăpânii României".
Cine este Daniel Dragomir
Daniel Dragomir a lucrat în Serviciul Român de Informaţii până în 2013. Era apropiat al lui Florian Coldea şi recunoaşte că i-a legat o relaţie strânsă încă din 1997. Despre Dragomir se ştie că a fost unul dintre cei trimişi de Serviciul de Informaţii în Irak, la criza jurnaliştilor răpiţi din 2005, iar despre activitatea sa a declarat că a coordonat mai mulţi ani parteneriatele cu CIA, dar şi Mossad.
A plecat din SRI în anul 2013, declarând că gestul său de a demisiona a fost un act de onoare, deoarece viziunea sa şi ceea ce se întâmpla în Serviciul Român de Informaţii nu mai coincideau.
Fostul colonel SRI este cercetat în dosarul Black Cube, în care mai multe persoane au fost acuzate de încercări de intimidare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Fost şef în cadrul Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere Terorism din SRI, Dragomir a fost arestat preventiv, la începutul anului, în acest dosar, existând suspiciuni că ar fi intermediat legătura între cei care voiau să afle informaţii despre Laura Codruţa Kovesi şi angajaţii firmei BlackCube, cei care ar fi avut misiunea de a o spiona şi intimida.
Într-un alt dosar instrumentat de DNA, Dragomir a fost condamnat în decembrie, anul trecut, la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii. Soţia sa, Marinela Zoica Dragomir, a fost condamnată tot la un an de închisoare cu suspendare.
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe