- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cultele şi vaccinul. Vasile Bănescu: ”M-am cutremurat când unii, declaraţi zgomotos antivaccinişti, din rândul clerului, au comparat vaccinul cu Sfânta Împărtăşanie”
”A te vaccina e un act de elementar de bun simţ dacă te-ai informat”, spune Vasile Bănescu. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei vorbeşte despre o greşeală din campanie, dar şi despre o afirmaţie care l-a „cutremurat”. Preotul catolic Francisc Doboş adaugă că s-a vaccinat şi dă exemplul Sfântului Scaun.
Invitaţi la Digi24, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, şi preotul romano-catolic Francisc Doboş au vorbit despre vaccin.
Vasile Bănescu a fost întrebat, în contextul soluţiei prezentate de autorităţi, respectiv că nu putem reveni la viaţa normală decât dacă ne vaccinăm, dacă există vreo altă cale decât vaccinarea pentru a ne recăpăta vieţile.
„Doar atât: mai există calea naturală a contaminării şi imunizării prin îmbolnăvire. Nimeni, însă, nu cred că optează în mod raţional pentru asta. În paralel cu acest aspect funcţionează şi acea teamă de nişte vaccinuri apărute foarte repede, o teamă care s-a instalat în mintea multor oameni care, fireşte, nu au făcut nici efortul să se informeze din surse înalte - nu au acces la ele o mare majoritate, e limpede -. Acest lucru cred că a contribuit la întreţinerea unei rezerve pe care poate prea mulţi şi-au luat-o faţă de problema vaccinului”, a răspuns Vasile Bănescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
-
Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale
În completare, preotul catolic Francisc Doboş a spus: „Eu m-am vaccinat. Nu pot să dau mărturie decât despre ceea ce fac. Noi nu predicăm un vaccin, noi Îl predicăm pe Cristos, mort şi înviat. Cristos mort şi înviat în vieţile noastre. În acest an de frică nu putem să nu citim Sfânta Scriptură, misterul morţii şi Învierii lui Cristos în afara istoriei noastre acum, pentru că acum trebuie să Se întrupeze. Eu nu pot să dau altă mărturie decât cea a Bisericii catolice - împreună cu biserica ortodoxă -, dar aici fac apel la exemplul Sfântului Părinte. Evident că pentru mulţi erau probleme care se ridicau referitor la moralitatea vaccinurilor: cum sunt ele făcute. Aici comisiile de bioetică ale Sfântului Scaun ne-au asigurat că nu sunt probleme de ordin moral în a ne vaccina. Nu predicăm un vaccin, dar predicăm această apropiere de Cristos, adică Învierea Lui din morţi în viaţa noastră. Să nu mai trăim cuprinşi de frică, de frica pandemiei, care să ne învrăjbească, să ne pună pe unii împotriva celorlalţi, pentru că ce am văzut în ultima perioadă, această învrăjbire foarte mare care nu duce la bună înţelegere. Nu am nimic cu cei care nu vor să se vaccineze”.
În ce priveşte poziţia oficială a Patriarhiei în privinţa vaccinării, Vasile Bănescu spune că atunci când vorbim despre un vaccin, mai ales în pandemie, vorbim despre „un lucru absolut elementar”: „De aceea, a te vaccina nu este un act de eroism, e un act de elementar bun simţ dacă te informezi şi afli nişte lucruri de la nişte specialişti în legătură cu acest vaccin. Biserica ortodoxă a fost permanent favorabilă actului de vaccinare, chiar şi înainte de pandemie. Vaccinarea este un reper de aur în istoria medicinei”.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române afirmă că, dincolo de acest aspect, s-a creat o discuţie a implicării cultelor religioase în campania de vaccinare: „Aici mi s-a părut că există un deficit de comunicare din partea celor care au solicitat, aş spune, sprijinul cultelor religioase, pentru că oamenii înţeleg prin asta un semn de invitare la supunerea cultelor religioase unei presiuni din partea statului care apelează la ele pentru a promova nişte vaccinuri, ori lucrurile nu stau aşa. Una este campania de vaccinare în care nu au onoarea şi căderea să se implice decât oameni care chiar au ceva de spus pe tema vaccinului şi a conţinutului actului de vaccinare şi alta este un act elementar necesar, aş spune salvator, de informare, în care se pot implica reprezentanţi ai cultelor invitând la informare, pentru că informarea reală contracarează dezastrul posibil al unei dezinformări. Aşadar biserica nu are cum să fie implicată într-o campanie de vaccinare, ci în promovarea unui act de informare”.
Întrebat dacă recomandă ca la sfârşitul slujbelor preoţii să îi îndemne pe enoriaşi să se vaccineze, Vasile Bănescu răspunde că nu crede că mesajul poate fi formulat astfel: „Unii pot să o facă şi nimeni nu le spune nimic. Cred că ar trebui să spunem că este absolut necesar să ne informăm din surse creditate de specialişti. Cred că ar trebui ca un preot să spună <iubiţi credincioşi, informaţi-vă, vorbiţi cât mai mult cu medicul de familie>, pentru că informaţia care are credibilitate în faţa unui om nu va fi informaţia lipsită de consistenţă venită din partea unui cleric. Dacă credinciosul îl întreabă pe preot <pe ce vă bazaţi afirmaţia, părinte?> preotul nu va şti să răspundă până la capăt în legătură cu lucruri de amănunt, dar invitarea la informare cred că e salvatoare”.
„Aveam în minte un joc nefericit total de cuvinte pe care îl fac unii, declaraţi zgomotos antivaccinişti, din rândul clerului, oameni care spun că nu ne trebuie vaccin pentru că vaccinul autentic şi cel mai bun este Sfânta Împărtăşanie. Când am auzit asta să ştiţi că realmente m-am cutremurat. Nu pentru că Sfânta Împărtăşanie nu ar fi lucrul cel mai sfânt din viaţa noastră, ci pentru că e comparat trupul şi sângele lui Cristos cu un vaccin. Mi se pare că aceşti oameni nu doar că se înşeală profund, dar comit, fără să îşi dea seama probabil, un fel de sacrilegiu. Este total nedrept să arunci în spaţiul public astfel de cuvinte, comparând un act medical cu un act prin excelenţă spiritual, amestecându-le şi trăgând concluzia tu, ca înţelept autoimprovizat, că ai găsit leacul la orice şi că nu ai nevoie de nimic altceva. Vreau să spun prin asta că se confundă planurile cu un preţ nefiresc şi dureros. Sfera credinţei şi sfera raţiunii, deşi nu sunt în adversitate, sunt sfere diferite. Am vrut să menţionez asta pentru că mi se pare că un astfel de mesaj i-a demobilizat pe foarte mulţi oameni credincioşi, a fracturat un dialog firesc între oamenii credincioşi şi oamenii din sfera ştiinţifică. Acest conflict este fals şi închid prin a spune că acest conflict este ireductibil doar când e vorba de două credinţe încremenite”, adaugă Bănescu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO