Cultivatorii de pepeni, în pragul falimentului: Dăm cu 10 bani kilogramul sau se strică pe câmp / Pe vremuri, vindeam doi saci de pepeni şi îmi luam un casetofon / Recolta, una record

Cultivatorii de pepeni din comuna Săgeata, judeţul Buzău, au ajuns să lase pepenii pe câmp să se strice. Recolta de anul acesta este una record, dar preţul cu care este cumpărată lubeniţa de samsari nu trece de 10 bani pe kilogram, astfel că banii nu acoperă nici măcar investiţia.

Urmărește
2823 afișări
Imaginea articolului Cultivatorii de pepeni, în pragul falimentului: Dăm cu 10 bani kilogramul sau se strică pe câmp / Pe vremuri, vindeam doi saci de pepeni şi îmi luam un casetofon / Recolta, una record

Cultivatorii de pepeni, în pragul falimentului: Dăm cu 10 bani kilogramul sau se strică pe câmp / Pe vremuri, vindeam doi saci de pepeni şi îmi luam un casetofon / Recolta, una record

Aproape că nu este localnic din Săgeata care să nu aibă măcar un hectar de pepeni. Pe vremuri, spun oamenii, comuna lor era singura unde se cultivau lubeniţe. Acum, însă, parcă toată lumea cultivă pepeni, iar producţia de anul acesta este una record.

Vasile Sburlan are 49 de ani. Bărbatul a declarat corespondentului Mediafax că de când era copil cultiva pepeni, iar după o oră-două de "comerţ" putea cumpăra un casetofon.

"De mic am cultivat pepeni. Îmi aduc aminte că înainte să mă duc la şcoală, mă duceam în piaţă, cu autobuzul, cu doi saci de pepeni. Îi vindeam într-o oră - două şi îmi luam un casetofon. Aveam o satisfacţie", a declarat Sburlan.

Cu gust amar, bărbatul spune că acum timpurile s-au schimbat. Împreună cu familia a cultivat 12 hectare de lubeniţă, are producţia de 40 de tone la hectar, dar cei care vin să le cumpere nu dau mai mult de 10 bani pe kilogram.

"Am dat până acum ce am recoltat de pe două hectare. Preţul este de 10 bani pe kilogram. Dacă nu dai aşa, nu îi ia. Rămân cu hectare bune. Sunt câmpuri întregi de pepeni, nemişcaţi. Rămân să se strice. Prima oară am zis că nici nu mă aplec după ei la banii ăştia. Apoi am zis că măcar o parte din cheltuieli să le scot. Cu cine să te cerţi? Am copii la facultate", a mai spus bărbatul.

În urmă cu doi ani, cu banii din pepeni, Vasile Sburlan şi-a cumpărat o uşă de apartament, iar anul acesta crede că vor fi săteni care nu vor avea cu ce să îşi cumpere nici lemne de foc pentru iarnă, deşi au muncit toată vara.

"Acum doi ani, din ce am vândut am putut să-mi cumpăr o uşă la apartament", precizează Sburlan.

În aceeaşi situaţie se află şi Florentin Mirea.

"Sunt tarlale întregi. Sunt pepeni acolo lăsaţi să se strice. Aceeaşi situaţie ca anul trecut. Am şase hectare de pepeni. Pe câmp rămân foarte mulţi. Cu 10 bani îi dăm pe kilogram şi nici aşa nu vor. Nu ies banii nici să acoperi cheltuielile. Eu mă mai duc pe la târguri dar mai mult de o tonă nu dau şi scot 30 de tone la hectar", a declarat Mirea.

Potrivit acestuia, la piaţă pepenii, vânduţi de ei cu 10 bani kilogramul, se vând cu 1,5 lei kilogramul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici