Cum a ajuns Oradea oraş model în gestionarea crizei COVID 19. Niciun cadru medical nu s-a îmbolnăvit. Se aplică o metodă importată din Israel

  • În judeţul Bihor sunt 176 de persoane infectate cu COVID 19
  • Spitalul COVID 19 din Oradea este unul cu 450 de paturi, 25 dintre ele de ATI, cu toate dotările şi bloc operator
  • Autorităţile din Oradea au importat din China 170 de paleţi de materiale sanitare
Urmărește
118483 afișări
Imaginea articolului Cum a ajuns Oradea oraş model în gestionarea crizei COVID 19. Niciun cadru medical nu s-a îmbolnăvit. Se aplică o metodă importată din Israel

Oradea, oraş model în gestionarea crizei COVID 19. Niciun cadru medical nu s-a îmbolnăvit. Se aplică metoda polling, importantă din Israel

Oraşul Oradea a fost dat de multe ori drept exemplu ca cel mai sigur oraş, cu rata de absorbţii de fonduri europene mare, cu oameni veseli şi administrare bună.

Particularitatea oraşului în lupta cu COVID-19 este că e situat la graniţă. Sute de oameni tranzitează judeţul zilnic şi tot sute ajung în carantină instituţionalizată. Sunt peste 1.500 de oameni în caranintă  azi pe raza judeţului.

“Forţele de ordine, jandarmeria, poliţia escortează zilnic convoaie de zeci de maşini cu cei care intră în ţară pe la vama Borş. Tot ei sunt cei care păzesc centrele de carantină pentru a se asigura că oamenii respectă carantina. Au făcut eforturi supra omeneşti în această perioadă”, a declarat primarul oraşului Ilie Bolojan pentru MEDIAFAX.

 Cu 176 de cazuri de COVID 19 confirmate în judeţ, nu există niciun cadru medical infectat cu noul coronavirus. De ce?

“Ca să menţinem de exemplu Spitalul Judeţean în funcţiune testăm toţi pacienţii care vin la urgenţe. Să nu avem îmbolnăviri în masă, să putem izola cât mai repede cazurile cu probleme. I-am testat pe toţi de la infectioase, toţi de la UPU”, a declarat primarul.

În Oradea, există un aparat Real Time PCR în funcţiune

Cadrele medicale din prima linie au fost testate toate pentru COVID 19, în Oradea existând un aparat Real Time PCR în funcţiune, iar un al doilea va fi disponibil în doar câteva zile.

Pentru a evita îmbolnăvirea cadrelor medicale s-a făcut şi testarea celor care nu sunt în linia întâi prin metoda polling, importată din Israel.

Prin „pool testing”, se iau probe de secreţii nazofaringiene de la 32 sau 64 de persoane, care sunt amestecate, printr-o procedură specifică de laborator. Dacă rezultatul e negativ, înseamnă că niciuna dintre ele nu are virusul, dacă iese pozitiv se trece la testarea individuală.

„Prin metoda aceasta facem economie de probe şi ne testăm personalul medical care nu lucrează în secţii cu COVID 19. Testăm de asemenea şi din cei care sunt în carantină”, spune primarul oraşului Oradea, Ilie Bolojan.

Problema echipamentelor de protecţie a fost rezolvată la nivel local

„Am reuşit şi am luat o decizie la nivel local, nu aveam de unde să luăm din Europa sau România echipamente de protecţie aşa că am importat dn China. Acum 2- 3 saptamani cu sprijinul unor multinaţionale din Oradea care au sediul şi în China am preluat unele comenzi şi am adus 170 de paleţi de materiale sanitare. Vom face un raport public după Paşti cu cât am plătit, cât am adus. Sunt niste preţuri care ne-au făcut economii importante”, a mai spus Ilie Bolojan.

În Oradea există o singură conducere a spitalelor, fiind toate în subordinea primăriei. Acesta a fost un mare avantaj în perioada de criză.

„Avem un spital mare dedicat exclusiv COVID 19, care are toate dotările necesare, asta ne diferenţiază. Am golit spitalul din cartierul Rogerius, un spital mare cu 450 de paturi, care are secţie de ATI , bloc operator, are unitate de primiri urgenţe la parter, celelate secţii le-am mutat la alte spitale din Oradea”, a declarat primarul oraşului Ilie Bolojan pentru MEDIAFAX.

Autorităţie se aşteapta ca numărul de cazuri cu COVID 19 să crească mult în această perioadă, fiind un judeţ de graniţă şi mulţi carantinaţi, totuşi există un plan şi pentru acest scenariu. Există 25 de paturi ATI cu ventilatoare în prezent şi există posibilitatea extinderii secţiei cu încă 20 de paturi pentru atunci când vor fi mai mulţi pacienţi cu simptome severe.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici