Cum a ajutat fiul lui El Chapo SUA să-l aresteze pe legendarul şef al narcoticelor „El Mayo”

În timp ce un avion cu elice se îndrepta joi spre graniţa dintre SUA şi Mexic pentru a trece ilegal, agenţii americani s-au grăbit să îl întâlnească pe un mic aeroport municipal de lângă El Paso, Texas, şi să aresteze doi bărbaţi care făceau parte din regalitatea mexicană a traficului de droguri.

Urmărește
1998 afișări
Imaginea articolului Cum a ajutat fiul lui El Chapo SUA să-l aresteze pe legendarul şef al narcoticelor „El Mayo”

Cum a ajutat fiul lui El Chapo SUA să-l aresteze pe legendarul şef al narcoticelor „El Mayo”

Fiul fostului şef al Cartelului Sinaloa, Joaquin „El Chapo” Guzman, aflat în închisoare, intenţiona să se predea la aterizare. Celălalt pasager - legendarul traficant septuagenar Ismael „El Mayo” Zambada - nu a făcut-o şi a fost păcălit să urce în avion de către bărbatul mai tânăr, potrivit a doi actuali şi doi foşti oficiali americani familiarizaţi cu situaţia, citaţi de Reuters.

Arestarea lui Zambada a avut loc după lungi discuţii de predare între autorităţile americane şi fiul lui El Chapo, Joaquin Guzman Lopez, au declarat sursele citate. Însă mulţi oficiali americani şi-au pierdut speranţa că Joaquin se va preda şi au fost luaţi prin surprindere când acesta a trimis un mesaj de ultim moment în care anunţa că va ajunge împreună cu un lider pe care autorităţile americane îl urmăreau de patru decenii.

„El Mayo a fost cireaşa de pe tort”, a declarat un oficial american, care a refuzat să fie identificat deoarece nu a fost autorizat să vorbească public despre arestări. „Nu era deloc de aşteptat”.

Guzman Lopez l-a convins pe Zambada să urce la bordul avionului, spunându-i că zboară să vadă proprietăţi imobiliare în nordul Mexicului, potrivit celor doi actuali şi unui fost oficial american. Reuters a fost prima organizaţie de presă care a raportat arestările, înainte de declaraţia Departamentului de Justiţie de joi seara, care a confirmat că cei doi bărbaţi au fost reţinuţi în El Paso. Agenţia de presă a vorbit cu oficiali actuali şi foşti oficiali pentru a pune cap la cap o relatare detaliată a operaţiunii.

Biroul Federal de Investigaţii al SUA (FBI) şi Homeland Security Investigations (HSI), cele două agenţii care au desfăşurat operaţiunea, au mobilizat agenţi de la birourile lor locale din El Paso şi abia au ajuns la aeroport în momentul în care avionul privat ateriza, potrivit unei a cincea surse, un oficial american care a refuzat să ofere mai multe detalii despre arestări.

Un lucrător de la aeroportul internaţional Dona Ana County, de lângă El Paso, a declarat pentru Reuters că a văzut un avion Beechcraft King Air aterizând joi după-amiază pe pistă, unde agenţii federali aşteptau deja.

„Doi indivizi au coborât din avion... şi au fost luaţi în custodie cu calm”, a declarat bărbatul, care a refuzat să îşi dezvăluie numele din cauza îngrijorării pentru siguranţa sa.

Arestarea neaşteptată a lui El Mayo, în vârstă de aproximativ 70 de ani, şi modul în care pare să fi fost trădat de Guzman Lopez, în vârstă de aproximativ 38 de ani, a zguduit lumea mexicană a traficului de droguri, declanşând temeri cu privire la o fisură sângeroasă în Cartelul Sinaloa între cele două familii care controlează cele mai mari baze de putere ale grupului.

Zambada este acuzat că este unul dintre cei mai importanţi traficanţi din istoria Mexicului, fiind cofondator al Cartelului Sinaloa împreună cu „El Chapo” Guzman, care a fost extrădat în SUA în 2017 şi execută o condamnare pe viaţă într-o închisoare de maximă securitate din Colorado.

Reuters nu a putut determina de ce Guzman Lopez l-a trădat pe partenerul vechi al tatălui său, deşi cele patru surse actuale şi foste au declarat că este probabil din cauza dorinţei sale de a obţine o înţelegere mai favorabilă din partea autorităţilor americane şi de a-l ajuta pe fratele său, Ovidio, care a fost arestat şi extrădat în Statele Unite în 2023.

Autorităţile americane au făcut din şefii traficanţilor de droguri ţinte-cheie, încheind frecvent acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu aceştia în schimbul informaţiilor care duc la capturarea altor persoane de rang înalt din cartel.

Comunicarea pe canale indirecte între oficialii americani şi Guzman Lopez s-a realizat prin intermediul avocaţilor, a declarat primul oficial. Jeffrey Lichtman, care îi reprezintă pe ambii fraţi Guzman, a refuzat să comenteze.

Zambada, care se afla într-un scaun cu rotile, a pledat nevinovat vineri, într-o sală de judecată din Texas, la acuzaţiile de trafic de droguri, inclusiv întreprindere criminală continuă, conspiraţie pentru importul de narcotice şi spălare de bani. Avocatul său, Frank Perez, a declarat că Zambada nu a venit voluntar în SUA.

Guzman Lopez urmează să apară în faţa instanţei săptămâna viitoare în Chicago, unde a fost acuzat pentru prima dată de trafic de droguri în urmă cu aproximativ 6 ani.

Guzman Lopez este unul dintre cei patru fii ai lui El Chapo - cunoscuţi sub numele de Los Chapitos, sau Little Chapos - care au moştenit facţiunea tatălui lor din cartel. Joaquin şi Ovidio au aceeaşi mamă, în timp ce ceilalţi doi fraţi - Ivan şi Jesus Alfredo - provin din prima căsătorie a lui El Chapo.
În ultimii ani, fraţii au fost supuşi unei presiuni feroce din partea autorităţilor americane, care i-au transformat în principalele lor ţinte antidrog, prezentându-i pe ei şi pe cartelul Sinaloa drept cei mai mari traficanţi de fentanil în Statele Unite. Supradozele de fentanil au crescut vertiginos, devenind principala cauză de deces pentru americanii cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani.
Ray Donovan, un fost oficial de rang înalt din cadrul Drug Enforcement Administration (DEA) din SUA, a declarat că înfrângerile suferite de principalii şefi ai cartelului Sinaloa în trecutul recent se datorează în principal îmbrăţişării de către aceştia a fentanilului, care a ajuns pe agenda politică a Washingtonului pe măsură ce numărul morţilor a crescut pe străzile din SUA.
„Numărul americanilor care mor a pus o presiune mult mai mare”, a declarat Donovan. „Fentanyl le-a adus în jos”.
Vineri, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunţat arestările şi

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici