Cum a fost afectată viaţa românilor în auto-izolare. Sondaj MEDIAFAX
- Viaţa post-izolare „îmbracă” forme diferite pentru oameni, în condiţiile în care, sistemul de sănătate, de educaţie şi piaţa muncii au fost afectate de pandemia cu COVID-19.
- Sociologii şi psihologii susţin că perioada de carantină a fost una cu repercusiuni asupra populaţiei.
- MEDIAFAX dă startul unui sondaj online pentru a afla cum au fost afectaţi românii de perioada de izolare.
Cum a fost afectată viaţa românilor în auto-izolare. Sondaj MEDIAFAX
Perioada auto-izolării a presupus schimbări de substanţă şi adaptare pentru toţi românii. MEDIAFAX lansează un sondaj online pentru a vedea cum au fost oamenii afectaţi.
Un sociolog şi un psiholog reiterează importanţa studierii efectelor pe care pandemia şi măsurile impuse (ndistanţarea fizică, auto-izolarea, carantinarea) le au asupra oamenilor. „Aşa putem înţelege mai bine impactul pandemiei provocată de noul coronavirus şi al măsurilor luate de autorităţi, asupra mai multor aspecte ale vieţii noastre: viaţa personală, locul de muncă, sistemul de învăţământ şi participarea la activităţile educaţionale, etc. Toate aceste aspecte pot fi cercetate pentru a înţelege mai bine modul în care am fost afectaţi în ultima perioadă, iar apoi, să putem veni cu măsuri de sprijin pentru categoriile cele mai afectate. Spre exemplu, persoanele care sunt dezavantajate, au fost şi mai afectate de perioada auto-izolării”, explică sociologul Sebastian Ţoc, Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii.
Expertul consideră că astfel, autorităţile române pot înţelege ce aspecte sunt afectate cel mai mult de măsurile luate şi totodată, pot propune politici post-pandemie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Şi psihologul Keren Rosner consideră că doar înţelegând efectele auto-izolării, oamenii îşi pot procesa mai eficient emoţiile şi pot reveni doar la la obiceiurile sănătoase. „Schimbarea, care a rămas ca un „ecou” al perioadei de izolare, se poate observa la foarte multe persoane. Auto-izolarea a produs schimbări majore, din multe puncte de vedere. Şi pentru noi, psihologii, au fost adaptări: şedinţele de terapie s-au ţinut online, nu în cabinet, spre exemplu”, spune psihologul Keren Rosner.
Aceasta recomandă ca nu ar trebui să căutăm „normalitatea” de dinainte de pandemie, ci să ajungem la un echilibru benefic. Specialista recomandă ca socializarea să se facă faţă în faţă, pentru a nu ne pierde abilităţile de relaţionare, să fie practicat cât mai des ieşitul din casă, în natură pe cât posibil şi existenţa a cât mai multe activităţi.
Spre deosebire de România, în alte ţări se studiază deja impactul auto-izolării asupra vieţii oamenilor. Spre exemplu, în Marea Britanie, cercetătorii au studiat modul în care perioada carantinei a afectat calitatea somnului, rezultând că cele mai multe persoane au dormit mai puţin şi mai prost.
Sondajul de mai jos nu este unul oficial, reprezentativ statistic şi nu este definitoriu pentru populaţia României. Este doar un sondaj de opinie, adresat cititorilor şi cititoarelor MEDIAFAX.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO