Cum a împărţit BogPR 1 milion de dolari tiktokerilor care l-au susţinut pe Georgescu

Publicat: 28 03. 2025, 07:29
Omul de afaceri Bogdan Peschir soseste la sediul Parchetului General din Bucuresti, vineri, 21 martie 2025. Bogdan Peschir a fost retinut pentru 24 de ore, joi seara, intr-un dosar legat de savarsirea infractiunii de corupere a alegatorilor in timpul campaniei pentru fostul candidat la prezidentiale Calin Georgescu. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Discuţiile lui Bogdan Peşchir cu tiktokerii care au primit diverse sume de bani, fie prin oferirea de gift-uri în timpul unor sesiuni live, care constau în puncte ce pot fi apoi convertite în bani, fie prin plăţi în aplicaţia Revolut, pentru a-l promova pe Călin Georgescu sunt dovezi clare pentru modul în care opera, a considerat magistratul de la Judecătoria Sectorului 5 care a decis arestarea lui preventivă. BogPR a acţionat „conspirat, a fost extrem de precaut şi prevăzător”, sugerând în repetate rânduri celor cu care discuta să şteargă conversaţiile cu el, arată judecătorul în motivarea deciziei de arestare, consultată de Gândul.

Bogdan Peşchir, principalul finanţator al campaniei lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale din 2024, este arestat preventiv din 21 martie.

BogPR, cum este cunoscut pe TikTok, este acuzat de 265 de acte materiale de corupere a alegătorului pe parcursul a aproximativ 10 luni. Procurorii îl acuză pe Bogdan Peşchir că ar fi plătit, atât înainte, cât şi după alegerile prezidenţiale din 2024, anulate ulterior prin decizia Curţii Constituţionale, 265 de titulari de conturi de pe TikTok, în schimbul susţinerii lui Călin Georgescu.

Magistratul de la Judecătoria Sectorului 5 arată, în motivarea deciziei de arestare preventivă, consultată de Gândul, că la dosar există probe că Bogdan Peşchir ”a comis cu intenţie o infracţiune săvârşită prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronică”. Din declaraţiile de martor şi analizarea rezultatelor percheziţiilor informatice rezultă ce sume de bani le-a oferit BogPR tiktokerilor identificaţi şi cu ce scop.

Judecătorul a considerat că Bogdan Peşchir trebuie să fie arestat preventiv, pentru că, lăsat liber, doar sub măsura controlui judiciar sau în arest la domiciliu, ar avea acces uşor la mijloace electronice, cele de care s-ar fi folosit şi când a comis infracţiunea de care este acuzat, de corupere a alegătorului, cu scopul susţinerii fostului candidatului independent Călin Georgescu.

Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat faptul că, ”în perioada 28.03.2024 – 31.01.2025, inculpatul a oferit suma de 879.521,13 USD, sub formă de gift-uri pe alicaţia TikTok (plăţi efectuate prin aplicaţie în timpul unor sesiuni live ale utilizatorilor prin oferirea de puncte ce pot fi apoi convertite în sume de bani) şi sumele de 302.547,87 de lei şi 17.859,31 USD, prin transferuri efectuate prin aplicaţia REVOLUT (conturi bancare şi portofele electronice de criptomonede), către 265 de persoane, în scopul determinării acestora să voteze un anumit candidat alegerile prezidenţiale organizate în anul 2024”, conform procurorilor.

Din suma totală estimată la aproape 1 milion de dolari, cei mai mulţi bani au ajuns la Victor Micula, respectiv aproape 80.000 de dolari, iar la Virgil Alexandru Zidaru, cunoscut pe TikTok cu numele de Makaveli, peste 52.000 de dolari, potrivit datelor adunate de procurori la dosar, care au convins instanţa să îl aresteze pe Bogdan Peşchir.

Pe locul trei este un utilizator care a primit peste 50.000 de dolari.

Aproape 18.000 de dolari a primit şi tiktokerul Alin Borcan. După ce anchetatorii au descins la locuinţa sa, acesta a ieşit dezbrăcat la poartă şi a ameninţat jurnaliştii prezenţi şi autorităţile cu o armă de jucărie.

Ceea ce au descoperit anchetatorii este că cea mai mare sumă – peste 177.200 de dolari – a mers către un utilizator cu contul închis, astfel că numele lui nu apare în documentele judiciare.

Doar primii 15 tiktokeri care au primit de la BogPR ”gift-uri” în timpul sesiunilor live, transformate ulterior în bani, din cei 262 descoperiţi până acum de procurori, au încasat sume de peste 10.000 de dolari, dar sunt mulţi care au primit până în 1.000 de dolari.

Anchetorii au apreciat contribuţia lui Bogdan Peşchir în campania electorală ca fiind una considerabilă şi au solicitat instanţei să aibă în vedere inclusiv impactul social al faptelor săvârşite de el, respectiv urmările pe care aceste fapte le-au produs şi cele care s-ar fi putut produce „dacă autorităţile statului nu ar fi intervenit în mod eficient”. Mai mult, deşi la dosar există probe clare în susţinerea acuzaţiei, Bogdan Peşchir a negat acuzaţiile care i se aduc.

Procurorii au mai arătat că, având în vedere că infracţiunea a fost săvârşită prin mijloace de comunicare electronică, arestarea preventivă este singura măsură care poate să înlăture starea de pericol pentru ordinea publică, în condiţiile în care în viitorul apropiat vor avea loc alegeri prezidenţiale.

În faţa instanţei, Bogdan Peşchir a spus că nu reprezintă un pericol şi că nu consideră că a făcut nimic rău sau imoral. Mai mult, îşi iubeşte ţara, a ales să trăiască în România, deşi putea să plece în orice loc din lume, ajută oameni şi biserici, nu are un ”plan malefic” şi nu vrea să fie implicat politic, se arată în motivarea magistratului de la Judecătoria Sectorului 5.

Despre cei aproape un milion de dolari pe care i-a dat tiktokerilor înainte şi în timpul campaniei electorale a lui Călin Georgescu, Bogdan Peşchir a susţinut, în faţa instanţei care a judecat propunerea de arestare preventivă, că sunt donaţii şi că voia doar să crească notorietatea contului său de TikTok BogPR şi să ajungă la ”level 50”, cel mai înalt nivel din România şi printre cele mai ridicate din Europa, în preajma votului de la turul I al alegerilor prezidenţiale din 2024.

Bogdan Peşchir a mai arătat că nu a urmărit să influenţeze sau să determine schimbarea câştigătorului alegerilor când şi-a arătat susţinerea pentru Călin Georgescu, ci l-a ales pentru a-şi creşte notorietatea contului cu gândul că nu are şanse reale şi că este singurul candidat pe care l-ar putea vota fără să fie asociat vreunui partid.

Judecătorul a apreciat însă că, din probele de la dosar, rezultă că strategia adoptată de Bogdan Peşchir pentru a determina alegătorii să îl voteze pe candidatul independent Călin Georgescu ”au fost concepute şi dezvoltate cu mult timp înainte de perioada efectivă de
desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 şi au avut un caracter insidios care a constat în preconstituirea unui profil de filantrop care să confere credibilitate şi consistenţă acţiunilor sale de a oferi donaţii pe tiktok”

”În acest sens, reţinem că planul de interferare în alegerile prezidenţiale din anul 2024 a presupus, iniţial, creşterea notorietăţii numitului Peşchir Bogdan în mediul on-line, mai ales pe platforma de socializare TikTok (user-name bogpr), prin oferirea de gift-uri în vederea atingerii unui nivel cât mai ridicat. Acest obiectiv a fost atins prin obţinerea nivelului 50 (cel mai mare din România şi printre cele mai ridicate din Europa), concomitent cu atragerea de persoane în cercul relaţional, ori prin donaţii sub formă de gift-uri ori prin apariţii
pe sesiuni în direct pe canalele acestora de Tik Tok, scopul fiind crearea unei dependenţe ce a fost exploatată pe parcursul campaniei electorale prin implicarea acestor persoane pentru a îl susţine şi/sau vota pe candidatul independent Georgescu Călin.

Din datele obţinute până în acest moment al anchetei penale, doar raportat la perioada campaniei electorale, Peşchir Bogdan a oferit suma de aproximativ un milion de euro în scopul determinării alegătorilor să îl voteze pe Georgescu Călin.

Ulterior, strategia a constat în propagarea de mesaje de susţinere pentru candidatul independent menţionat, pe de o parte, în mod direct, prin postarea de diverse materiale de propagandă electorală pe aplicaţia Tik Tok şi, pe de altă parte, prin oferirea de sume de bani către diverse persoane pentru a îl susţine şi/sau vota pe candidatul în cauză.

Un alt aspect de natură a agrava gradul de pericol social al infracţiunii şi periculozitatea infractorului rezidă din faptul că inculpatul Peşchir Bogdan a fost pe deplin conştient de ilegalitatea acţiunilor sale, acesta a acţionat conspirat, a fost extrem de precaut şi prevăzător pentru a îngreuna identificarea sa şi tragerea la răspundere penală, sugerând în repetate rânduri interlocutorilor să şteargă conversaţiile şi să utilizeze aplicaţii pe care le considera cu grad ridicat de securitate”, a mai arătat judecătorul în motivarea deciziei, consultată de Gândul.

Surse judiciare au precizat, pentru Gândul, că modul de operare al lui Bogdan Peşchir reiese din conversaţii – redate de procurori în dosar exact cum au fost purtate de BogPR cu diverse persoane pe aplicaţia TikTok.

Într-o conversaţie purtată cu un utilizator pe TikTok, în 18 octombrie 2023, în care acesta îi transmite că îl va ajuta cu orice solicitare – „Dacă pot să te ajut cu ceva, orice, îmi spui!” -, Bogdan Peşchir acceptă şi îi răspunde: “Poate facem ceva împreună, pentru ţară şi popor!”

Două zile mai târziu, unui alt utilizator, Peşchir îi comunică: „Nu-ţi face griji, e plan de termen lung, dar să fii pregătit!” şi adaugă că “este peste cash, e despre viaţă, iubire, România!”.

Aceleaşi surse au precizat că, într-o conversaţie întinsă pe aproape o lună cu Victor Micula, în perioada 15 octombrie – 13 noiembrie 2024, cei doi discută despre oferirea de bani pe platforma TikTok: „Poate facem liveuri mai des noi oricum si eu voiam sa incep, pe tema asta, dinainte, si daca tot aruncam cu bani macar sa avem putere!”.

Apoi, pe 30 octombrie 2024, Bogdan Peşchir, la îndemnul lui Micula, oferă unei persoane o sumă de bani sau puncte, respectiv 100.000, cu justificarea că plata a fost făcută pentru o melodie – „Boss 100 k si e gata cazu, zi te rog ca s pentru piesa…, I am dat 100k si i am zis, Ca mi a placut piesa”.

Într-o altă conversaţie pe TikTok purtată cu un utilizator, pe 20 octombrie 2024, interlocutorul lui Peşchir îi transmite că a fost contactat de Makaveli – numele cu care este cunoscut pe TikTok Virgil Alexandru Zidaru – şi încă o persoană, care i-au spus să nu mai afişeze fotografia de profil pentru că pot fi cercetaţi pena – „Şi ne-a spus ca nu avem voie, E caz de dosar, Şi să scoatem poza” – şi că urmează să aibă loc o întâlnire cu „domnul GEORGE”, în localitatea Peche, judeţul Galaţi.

O altă persoană, într-o conversaţie din 15 – 25 noiembrie 2024, îi comunică lui Bogdan Peşchir că poate mobiliza multe persoane din judeţul unde locuieşte să îl voteze pe candidatul Călin Georgescu – „Pot demonstra cu video pot pune multă lume sa voteze, Ieu chiar pot sa te ajut, Separat de cadouri etc, Ieu pot aduna multa lume cu video probe în comunele astea din judeţul asta” –, dar acesta îi transmite că nu plăteşte persoanele într-un scop anume, fiind vorba de ”voluntari” care acţionează cum consideră de cuviinţă: „Eu nu ii platesc sa faca ceva, Fiecare face voluntar, Ce crede si cum crede”.

Sursele judiciare au mai precizat că, într-o discuţie cu un alt utilizator, în perioada 18 – 25 noiembrie, acesta îi transmite că efectuează diverse activităţi în campania electorală a lui Călin Georgescu şi îi solicită bani, iar Bogdan Peşchir îl îndeamnă să intre în modul live dacă doreşte ajutor: „Bogpr.am şi io o rugăminte am venit din puşcărie şi sunt amart poţi să-mi dai şi mie cv bani contra cost fac ce vrei, Inpar pliante cu domnu Georgescu pe strada .stau de dimineaţă până seara sunt din Bucureşti.va mulţumesc frumos, Salut daca faci live asta te sustin acolo”.

În 24 noiembrie, data primului tur al alegerilor prezidenţiale din 2024, aceeaşi persoană îi transmite lui Bogdan Peşchir că s-a ţinut de promisiune şi a votat cu Călin Georgescu: „Am votat, Cum pot sa va trimit o filmare cu ce an votat, Nu imi trimiteti, Am vrut sa va arat ca mam ţinut de promisiune”.

Un alt utilizator îi mulţumea lui Bogdan Peşchir, în perioada 17 – 22 noiembrie 2024, pentru cadouri, cu referire la banii trimişi prin aplicaţia TikTok şi preciza că toată campania i-a adus foarte multe probleme.

Într-o discuţie din 24 – 25 noiembrie 2024, care potrivit surselor judiciare este pusă de procurori în dosarul lui Bogdan Peşchir, un alt interlocutorul menţionează că a oferit suma de 50 lei pentru persoanele care au făcut dovada că au votat cu candidatul Călin Georgescu şi a convins oameni să voteze cu candidatul amintit, precizând că a pierdut din vedere că este ilegal să posteze imagini cu votul electoral şi să facă în ziua alegerilor campanie.

Un alt tiktoker l-a întrebat, într-o conversaţie din 18 – 25 noiembrie, dacă doreşte să facă parte din comunitate, iar Bogdan Peşchis acceptă şi arată că o face pentru susţinerea candidatului Călin Gerogescu: „Dacă o să fac live vii şi la noi in comunitate nu pentru cadouri doar cu prezenta ta? O să fac pentru susţinerea a Domnului Călin Georgescu”.

Acelaşi interlocutorul îi arată că are cunoştinţe în comunităţile de români din Germania şi poate obţine undeva la 3.000 de voturi, însă are nevoie de sprijin, respectiv de sume de bani, iar cei doi se înţeleg ca Bogdan Peşchir să îi vireze suma de 6.000 de euro printr-un cont de Revolut al unei alte persoane, deoarece nu doreşte ca numele său să fie asociat cu respectivul transfer de bani: „E nevoie de sprijin, Ok si cu ce te pot sprijini? Prin cadouri? Uite sa iti zic o chestie nu vreau sa para ca te cumpar sau ceva. Tu daca sincer crezi omu asta ca e potrivit atunci da, Putem să adunăm cel puţin 3000 de voturi, Treaba e ca nu doresc sa fac tranzactii din contul meu ca apare numele meu, Daca va puteti face revolut ar fi perfect, Poţi 6000?”.

Tot la final de noiembrie, un alt utilizator îi transmite lui Bogdan Peşchir că are legături cu un grup de 35-38 de persoane care vor merge să voteze şi îi comunică faptul că acele persoane pot să facă ce doresc, adăugând că vede ca pe o investiţie contul de Tik Tok pe care îl utilizează, respectiv bogpr.

Un alt utilizator i-a cerut, în perioada 27 – 29 noiembrie, sume de bani prin donaţie pe TikTok, sub formă de puncte, însă Bogdan Peşchir îl refuză, motivând că nu va mai dona prin platformă decât după alegeri, după care discută despre faptul că numitul Călin Georgescu trebuie să câştige alegerile prezidenţiale. „Nu poţi să îţi faci un cont să îmi dai nişte punte ?dacă nu aia e mai aşteptăm, Mai asteapta un pic te rog, Si nici transferuri nu mai fac deloc, Trb sa castige Cg si au belit o”.

Sursele Gândul au precizat că, o conversaţie care a avut loc la trei zile după primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2024, purtată de Bogdan Peşchir cu un tiktoker, indică un nivel ridicat de alertă:

„Utilizator: Trb să îţi arăt urgent ceva!

bogpr: Zi pe scurt si stergem amandoi

utilizator: voiam sa vorbesc cu tine, când poţi să vorbeşti?

bogpr: Inca nu pot trb sa ma securizez… Doar ca ei urmaresc acum tot, telefoane etc Tiktok e la chinezi Nu au acces asa usor. Ei sunt cacati pe ei Ca daca va pica sistemul Toti au belit pla!”

În aceeaşi zi, spun sursele judiciare, dintr-o altă conversaţie reiese că Bogdan Peşchir a conştientizat ilegalitatea acţiunilor sale:

Utilizator: Ai dat bani in privat la astia pe tel? Ttk?

bogpr: Cee? Cine a zis asa ceva? Te a intrebat cineva de mine? … Ai signal?…

Utilizator: Hai sa ne vedem, nu vrei?

bogpr: Nu prea am cum momentan. Trebuie sa ma protejez. Pai eu imi schimb locatia la 3 zile! Imi zici doar daca e ceva urgent. Si stergem amandoi! Incerc sa ma protejez pana se dezumfla lucrurile!”

Discuţia a continuat peste 2 zile:

bogpr: Au spionat un baiat si au zis ca sunt eu. Eu am pus multe capcane. Si ei ai comis ilegalitati. Trb sa castige Cg si au belit o! Sa fie justitia dreapta! Acum la judecatori le e frica!”

Judecătorul de drepturi şi libertăţi a urmărit toate declaraţiile părţilor şi toate stenogramele din dosar şi a decis în defavoarea lui Bogdan Peşchir.

Instanţa îl descrie pe Bogdan Peşchir ca fiind o persoană bine integrată în societate, matură, cu studii medii, ”pe deplin conştientă de consecinţele acţiunilor sale”, fără antecedente penale şi cu o vastă experienţă în domeniul IT.

Instanţa a reţinut, în motivarea deciziei, că Bogdan Peşchir a susţinut că nu oferă sumele de bani în scopul obţinerii de voturi pentru candidatul independent Călin Georgescu, afirmând că este vorba despre ”voluntari/voluntariat, persoanele alegând candidatul conform propriilor convingeri”, însă această versiune contrazice chiar ideea de bază a unei activităţi de voluntariat, care este, în primul rând, gratuită, nu presupune nicio plată.

Potrivit judecătorului, ideea lui Bogdan Peşchir că oferă sume de bani unor alegători, după care aceştia îşi exercită dreptul la vot în mod liber este falsă, având în vedere că era de notorietate că acesta este un susţinător al candidatului independent Călin Georgescu şi scopul pentru care oferea banii nu era altul decât determinarea persoanelor să voteze cu acest candidat.

Tot în acest sens, a explicat judecătorul, chiar Bogdan Peşchir a reflectat asupra acţiunilor sale, efectuând căutări pe internet după sintagme precum ”mită electorală” sau ”Legea 334/2006” (Legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale).

Magistratul a apreciat că în această cauză prezintă o deosebită relevanţă convorbirile purtate pe TikTok, în perioada 12–23 noiembrie 2024 cu user-name-ul calingeorgescu, cont oficial utilizat de candidatul independent Călin Georgescu în campania pentru alegerile prezidenţiale, în care Bogdan Peşchir arată că susţine şi doreşte să fie implicat în campania electorală. Din discuţii rezultă că interlocutorul este expert în domeniul securităţii cibernetice, în timp ce promovarea candidatului este rezultatul a trei ani de eforturi, fiind reluată narativa că este vorba de voluntari şi totul este efectuat fără a fi plătită vreo sumă de bani. În final, interlocutorul preciza că soţia candidatului, Cristela Georgescu, va utiliza contul în cauză şi sugera ca toată conversaţia să fie ştearsă.

„Buna seara, vreau sa va sustin in aceasta miscare, cum va pot contacta pentru o discutie?; Am văzut ca mai e un cont cu 8 k cu numele bogpr ce promovează un deep fake cu calin Georgescu; la noi totul e pe baza de voluntariat; tineret, voluntariat, creativitate; Este viziunea ce s-a format după 3 ani de munca intensa; nu ştiam ce se întâmplă când a spus Anca minciuna aia gogonata; noi fiind voluntari toţi cu spirit creativ şi dorinţa de ţară normala şi cu investiţie şi bani 0 sa o vedem pe Anca ca face aiureli la TV.

Am incercat sa iau legatura cu dansa sa corecteze dar nu mi a raspuns; a fost la ordin clar; şi este prima campanie din istorie făcută pe buget 0 eu sunt expert în securitate cibernetică; aveţi o aplicaţie securizată să ţinem legătura? de genul Signal sau?; orice Signal, Telegram; ca aici o sa între cristela; şterg conversaţia va recomand sa faceţi la fel”.

Luând în considerare toate aceste discuţii purtate pe TikTok, declaraţiile de martor şi sumele de bani care s-au plătit pentru susţinerea lui Călin Georgescu, judecătorul a considerat că desfăşurarea optimă şi lipsită de vulnerabilităţi a urmăririi penale poate fi asigurată doar prin
menţinerea lui Bogdan Peşchir în sfera de control strict al autorităţilor.

”Faţă de aceste considerente (…), va admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală în dosarul de urmărire penală nr. 72/76/P/2024/d3 şi va dispune arestarea preventivă a inculpatului Peşchir Bogdan, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de coruperea alegătorilor, în formă continuată, faptă prev. de art. 386 alin. 1 Cp cu aplic. art. 35 alin. 1 Cp (265 de acte materiale), pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 21.03.2025 şi până la data de 19.04.2025, inclusiv, urmând a se emite mandat de arestare preventivă a inculpatului în acest sens”, potrivit deciziei magistratului de la Judecătoria Sectorului 5.

Bogdan Peşchir a atacat decizia de arestare preventivă, contestaţia urmând să fie judecată la Tribunalul Bucureşti, în 2 aprilie.