Cum alegem vinul pentru mesele festive de Crăciun şi Revelion? 5 greşeli de evitat
Sărbătorile de iarnă se apropie, aşa că trebuie să ai grijă la tipurile de vin pe care le alegi pentru meniul festiv.
Desertul tradiţional, cozonacul, se potriveşte foarte bine cu vinuri albe sau rozé, dulci. La sfârşitul mesei nu pot lipsi vinarsul sau coniacul, care se alăture cafelei. Acestea îndeplinesc funcţia de băutură digestivă.
Din noaptea de Revelion, se spune că este bine ca pe masă să fie preparate din peşte, care merg foarte bine cu vinurile albe. Totodată, de la această masă, nu poate lipsi vinul spumant, deschis chiar în momentul trecerii dintre ani. Iar desertul, care cel mai adesea este tortul, dacă este preparat cu multă ciocolată, i se poate alătura un vin precum Merlot-ul.
Consumul vinului poate fi văzut şi ca pe o artă. Dacă vrei să ai parte de o experienţă optimă poţi lua în calcul câteva reguli de consum a băuturii.
1. Vinurile nu trebuie amestecate
Încercarea de a servi mai multe sticle diferite în timpul aceleiaşi mese riscă să vă strice plăcerea, dar şi ficatul. Alegeţi o temă în care să combinaţi trei, cel mult patru vinuri, de la antreu până la desert, astfel încât să le puteţi aprecia din plin.
2. Paharele trebuie să fie potrivite
Dacă doriţi o experienţă completă puteţi să vă achiziţionaţi pahare speciale, ca cele de Burgundia sau Bordeaux.
3. Aveţi grijă la temperatura de servire
Luaţi cuburi de gheaţă şi una sau mai multe găleţi de gheaţă umplute cu o treime de apă pentru a vă reîmprospăta regulat vinurile.
4. Nu serviţi vinurile în orice ordine
Începeţi cu un vin de Porto sau un anisette ca aperitiv. Mergeţi în crescendo, de la cel mai tânăr vin la cel mai bătrân, de la cel mai puţin puternic la cel mai taninos, mai ales pentru vinurile roşii. Iar pentru cele albe este recomandat să începeţi cu cel mai fin. Şi nu uita, vinurile albe se consumă înaintea celor roşii.
5. Rezervaţi şampania pentru aperitiv sau pentru masă
Şampania la desert este un mit. Din contră, aceasta trebuie evitată.