- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.04.2013, 18:55)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum arată acum Catedrala Neamului: În subsol vor fi amenajate săli polivalente de aceeaşi mărime cu biserica de deasupra - GALERIE FOTO
Catedrala Mânturii Neamului are trei niveluri subterane, la primele două urmând să fie amenajate săli polivalente pentru activităţi culturale, educative şi religioase, de dimensiuni similare bisericii de deasupra, în timp ce al treilea va cuprinde doar spaţii tehnice pentru instalaţii.
Urmărește
3258 afișări
Catedrala Neamului: În subsol vor fi amenajate săli polivalente de aceeaşi mărime cu biserica de deasupra (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)
Lucrările la Catedrala Neamului au început în 2010, primele excavări fiind făcute în 2011, când au fost scoşi 100.000 de metri cubi de pământ, a declarat, agenţiei MEDIAFAX, inginerul Petre Chiuţă, consilier patriarhal de la Sectorul Monumente şi construcţii bisericeşti al Patriarhiei Române.
"Prima construcţie, la 16 metri sub pământ, este o sală polivalentă. Acolo, de jur împrejurul sălii în formă de navă, sunt spaţii tehnice şi culoare de circulaţie. Următorul nivel este la minus 11 metri. Şi aici va funcţiona o altă sală polivalentă, spaţiul fiind amenajat identic cu cel de la nivelul minus 16. Singura diferenţă este dată de înălţimea sălilor. Urmează apoi un ultim spaţiu, la 6,8 metri sub pământ. La acest nivel vor fi amenajate doar spaţii de circulaţie şi spaţii tehnice pentru instalaţii. Urmează cota zero, care este cu cinci metri mai sus decât terenul natural", a mai explicat inginerul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
O nouă industrie prinde contur: Cum ar putea ajunge România un hub regional pentru esports
-
Criză politică în Austria. Karl Nehammer îşi dă demisia în urma eşecului formării unei coaliţii
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Muniţie proaspătă pentru strategiile expansioniste ale Guvernului Netanyahu în Orientul Mijlociu
La nivelul zero, începe în acestă vară construcţia bisericii, care va ajunge la stadiul de tencuială probabil în 2015. Corpul bisericii va ajunge la înălţimea de 54 de metri, iar turla şi crucea din vârf vor da întregului ansamblu înălţimea de 120 de metri, a explicat pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica.
Complexul va avea şase lifturi de mari dinemsiuni, scări de acces, dar şi rampă pentru persoanele cu handicap.
Până acum, pentru infrastructura catedralei au fost folosiţi 52.000 de metri cubi de beton şi 13.000 de tone de armătură.
Potrivit lui Chiuţă, în Capitală sunt multe clădiri cu înălţimi mai mari, decât a viitoarei catedrale.
"La Baicului este un bloc cu 24 de etaje, alte trei au câte 16 etaje. Chiar şi pe vremea lui Ceauşescu au fost construite clădiri înalte, cum ar fi blocul trun de la Sala Palatului, precum şi în Militari şi la Chibrit. Ca volumetrie, Catedrala Neamului este de zece ori mai mică decât Palatul Parlamentului, dar nu văd rostul niciunei comparaţii", a spus inginerul Chiuţă, adăugând că infrastructura viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului a fost finalizată în aproximativ doi ani jumate, cu costuri mai mici cu 20 la sută decât cele estimate iniţial.
La rândul lui, părintele Stoica a precizat că pentru reducerea costurilor de execuţie şi asigurarea unei responsabilităţi sporite a tuturor celor implicaţi în realizarea lucrărilor, Patriarhia Română nu a încredinţat construirea întregului edificiu unui antreprenor general, ci a optat pentru contractarea distinctă a fiecărei categorii de lucrări firmelor de execuţie cu cea mai mare experienţă în diferite specialităţi, iar selecţia fiecărei firme de execuţie s-a făcut prin licitaţie.
Şi pentru ca toţi oamenii să vadă care este stadiul lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, sâmbătă, pelerinajul de Florii va începe, în premieră, din zona viitorului locaş, după slujba care va fi oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi pe planşeul de la nivelul zero, a adăugat Stoica.
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
VIDEO. La întâlnirea oficială a liderilor europeni cu liderii sirieni din Damasc, noul lider al Siriei, Ahmed al-Sharaa, a refuzat să dea mâna cu Annalena Baerbock, ministrul german de Externe
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe