Te întrebi de ce se plâng doctorii din România că nu fac faţă numărului mare de bolnavi? Sunt prea puţini. Au plecat cu miile în străinătate. Cei mai mulţi au ales spitale din Europa, imediat după terminarea facultăţii, arată o statistică realizată de OECD, o organizaţie internaţională.
Camelia Andre şi-a făcut bagajele în 2011, la scurt timp după ce a terminat Facultatea de Medicină din Craiova. A plecat să lucreze în Franţa. Acum este medic generalist în Martinica. Colaborează şi cu o firmă de recrutare a personalului medical din Craiova şi-i ajută pe medicii români să-şi găsească job-uri în străinătate. Câştigă cel puţin dublu faţă de colegii ei din România şi nu s-ar mai întoarce în ţară. Şi nu din cauza salariului.
„Pentru a lua un post în Craiova, mi se cereau la vremea respectiveă în jur de 20 de mii de euro. Şi varianta cea mai uşoară a fost să plec în Franţa.(…) Au aparatură …Ceea ce le lipseşte în Franţa sunt profesioniştii.(…) În România, în Craiova, de exemplu, ai un singur spital, Spitalul Universitar, unde pentru a avea un loc de medic specialist trebuie să fii cel puţin nepotul şefului de secţie”, a declarant Camelia Andre.
„În Franţa mergi la un spital, intri pe competenţele tale, eşti respectat pentru munca pe care o faci sau nu o faci. În funcţie de ceea ce faci, eşti valorizat sau nu. În România, asta nu prea există”, a continuat medicul roman.
Andra, în schimb, va îmbrăca uniforma de medic anul viitor. Spune că se vede doar salvând bolnavii din România.
„Vreau să rămân la noi în ţară. Consider că şi ţara noastră are nevoie de medici. Şi noi dispunem de aparatura necesară şi de materialele necesare să învăţăm meseria aceasta. Vreau să rămân în ţară, dar nu în Craiova. Aş vrea să merg în Bucureşti şi să-mi aleg endocrinologie”, a spus Andra Dindiri, studentă la UMF Craiova.