Cum arată proiectul de lege al MApN pentru doborârea avioanelor sau dronelor care intră ilegal în spaţiul aerian românesc. Proiectul a fost pus în dezbatere publică

Ministerul Apărării Naţionale a pus în dezbatere publică proiectul de lege care prevede măsurile care trebuie luate în cazul în care aeronave cu sau fără pilot la bord intră ilegal în spaţiul aerian românesc.

Urmărește
233 afișări
Imaginea articolului Cum arată proiectul de lege al MApN pentru doborârea avioanelor sau dronelor care intră ilegal în spaţiul aerian românesc. Proiectul a fost pus în dezbatere publică

Astfel,  la Capitolul III, Articolul I,  sunt indicaţi paşii pe care trebuie să îi urmeze piloţii militari înainte de doborârea avioanelor:

1. Stabilirea poziţiei aeronavei, a legăturii radio şi a identităţii acesteia;

2. Transmiterea de la sol a informaţiilor şi dispoziţiilor către pilotul/echipajul aeronavei, în vederea utilizării autorizate a spaţiului aerian naţional al României;

3. Interceptarea aeronavei care continuă să utilizeze neautorizat spaţiul aerian naţional al României;

4. Executarea focului de avertisment de către aeronavele interceptoare;

5. Executarea focului de nimicire de către aeronavele interceptoare;

6. Executarea focului de nimicire de către mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafaţă.

Cele mai multe probleme în spaţiul aerian românesc au apărut însă, în ultima perioadă, din cauza dronelor. Astfel, proiectul prevede,  la capitolul IV, articolul I, cel dedicat dronelor, că: „Aeronava fără pilot la bord care trece ilegal frontiera de stat a României şi zboară în spaţiul aerian naţional fără autorizare poate fi distrusă, neutralizată sau zborul acesteia poate fi luat sub control”. De asemena, este precizat că împotriva dronelor pot fi luate măsuri cinetice sau noncinetice.

Măsurile cinetice implică „imobilizarea sau distrugerea aeronavei fără pilot la bord”, iar cele noncinetice fac referire la „detectarea aeronavei fără pilot la bord, preluarea controlului sau neutralizarea prin dezactivarea funcţiilor de comandă/control sau de comunicaţii”.

Cu toate acestea, se specifică faptul că măsurile acestea pot fi luate după ce au fost „luate în considerare toate circumstanţele specifice ale evenimentului şi ţinând cont de prioritatea protejării vieţii persoanelor, ultima soluţie posibilă dispusă fiind distrugerea aeronavei fără pilot la bord care utilizează neautorizat spaţiul aerian naţional”.

Totodată, proiectul specifică faptul că „vehiculul aerian care intră în spaţiul aerian naţional poate fi distrus de mijloacele de apărare aeriană, inclusiv de cele de apărare aeriană cu baza la suprafaţă, naţionale şi/sau aliate ori partenere” şi că forţele aeriene ale statelor aliate pot participa la acest efort.

La capitolul VI, Articolul 30, este menţionat că în „cazul în care o aeronavă militară străine atacă o aeronavă interceptoare, decizia de executare a focului de nimicire este luată de pilotul aeronavei interceptoare sau de liderul formaţiei de aeronave interceptoare”. Tot acest pilot poate lua şi decizia utilizării focului de nimicire a aeronavei militare străine dacă aceasta intră ilegal în spaţiul aerian românesc şi nu respectă instrucţiunile pilotului aeronavei interceptoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici