E un altfel de pelerinaj, e clar, la fel cum toate sunt diferite anul acesta. Pelerini din alte zone ale ţării nu vor putea veni la Iaşi, de pe data de 8 octombrie, iar racla cu moaştele sfinte va fi scoasă abia pe 13.
Poate cea mai importantă regulă stabilită de autorităţi este aceea că pelerinii nu au voie să intre în contact cu racla.
„E o decizie iarăşi surpriză, nu am fost consultaţi nici de data aceasta. Vom vedea ce au gândit autorităţile şi ce vom putea să facem mai departe astfel încât să nu fie afectată această sărbătoare în partea ei cea mai frumoasă, această evlavie, această relaţie pe care oamenii o au cu Sfânta Parascheva”, spune Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Cei care vor ajunge în curtea Catedralei vor fi legitimaţi, pentru a se verifica dacă sunt sau nu din Iaşi.
De 15 ani, Elena Săbiuţă se aşeza prima la rând. Venea cu o zi înainte să se scoată racla, tocmai ca să poată să se roage în linişte şi pleca imediat ce trecea pe la raclă. Anul acesta, pelerinajul, din 22 de ore cât dura pentru ea a ajuns să ţină 5 minute, cât a intrat în catedrală, s-a rugat şi a ieşit.
„E clar că racla nu va mai fi scoasă pe 8 octombrie, cum era prevăzut iniţial pentru că nu se mai justifică. Pe 13, în preziua sărbătorii cel mai târziu va fi scoasă şi depusă pe baldachinul amenajat aici în curtea catedralei”, a explicat Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
În ceea ce priveşte legitimarea pelerinilor, reprezentantul Mitropoliei spune că „Este decizia autorităţilor şi tot autorităţile vor gestiona acest moment, în niciun caz nu avem noi competenţa de a-i legitima şi nu vom face acest lucru”.