Cum au murit, de fapt, Meşterul Manole, Ana şi pruncul? Albanezii decideau la zaruri pe cine să jertfească
Cunoscutul istoric Ştefan Dumitrache a fost invitatul podcastului Business Philosophy, moderat de Romeo Chiriac. Printre temele dezbătute au fost „Meşterul Manole şi Ana au murit în condiţii suspecte. Furtul sufletului prin măsurarea umbrei” sau “Tema jertfei pentru creaţie în Balcani. Albanezii decideau la zaruri pe cine să zidească”
Meşterul Manole a murit otrăvit cu un afrodisiac
“Neagoe Basarab, care a murit de cancer, a ridicat Mânăstirea şi cu gândul să îi mai ierte Dumnezeu păcate, îl mustra conştiinţa pentru crimele făcute. Meşterul Manole a murit otrăvit cu un afrodisiac, el având o amantă, Zarza din Câmpulung“, a spus Ştefan Dumitrache în cadrul podcastului.
Ana lui Manole s-a sinucis ca să scape de meşterii care o alergau să îi fure umbra. Pruncul Anei a murit asfixiat
“Versiunea conform căreia Ana nu ar fi fost zidită, ci că s-ar fi sinucis, aruncându-se de pe zidurile Mânăstirii. De teama să nu i se măsoare umbra şi să îşi piardă sufletul. Există aproximativ 200 de versiuni, total diferite de balada lui Alecsandri, dar în toate există mitul măsurării umbrei. Acesta a survenit în urma unui sabotaj al meşterilor la adresa lui Manole, când acesta era plecat la Târgovişte.
Pruncul născut al Anei şi a lui Manole a murit în urma unui incendiu la şantier, sufocat de fum, înainte să se sinucidă Ana”, a declarat istoricul.
Tema jertfei pentru creaţie în Balcani. Albanezii decideau la zaruri pe cine să jertfească
”Mitul jertfei pentru creaţie există în toată zona balcanică, de la greci, la ucrainieni, sârbi până la albanezi. Meşterii albanezi decideau a cărui soţie să fie jertfită dând cu zarurile. Acest lucru s-a întâmplat la Mânăstirea lui Sakanderbeg. La greci a fost vorba de un pod, unde a fost zidită o soţie a unui meşter.
Care a făcut-o să scape de ea, îl cam blastema. Toate aceste clădiri unde a existat o jertfă chiar au dăinuit. Cum vedem şi Mânăstirea Argeşului, care a trecut prin cutremure, bombardamente sau incendii”, a declarat istoricul.