Prima pagină » Coronavirus » La noi, greu cu voluntariatul. 2.000 de posturi sunt disponibile la DSP şi Ambulanţă

La noi, greu cu voluntariatul. 2.000 de posturi sunt disponibile la DSP şi Ambulanţă

La noi, greu cu voluntariatul. 2.000 de posturi sunt disponibile la DSP şi Ambulanţă
Luiza Paraschiv
24 oct. 2020, 12:31, Social

Să nu te miri dacă aştepţi cu zilele până te contactează angajaţii Direcţiei pentru Sănătate Publică (DSP) pentru o anchetă epidemiologică. Sunt prea puţini şi au prea mult de lucru, spun reprezentanţii instituţiilor. În alte ţări, astfel de anchete epidemiologice durează câteva minute şi sunt făcute de voluntari. La noi, doar în câteva judeţe sunt folosiţi voluntarii, iar cei mai mulţi dau doar informaţii celor care sună la DSP.

Ovidiu, un tânăr din Câmpia Turzii a fost  depistat cu infecţie cu SARS-COv2  în data de 8 octombrie. El spune că angajaţii DSP l-au contactat după mai bine  de o săptămână de la aflarea rezultatelor testului pentru COVID.

  • “De către DSP Cluj am fost sunat numai în data de 17, undeva la ora 19.30. Seara. (…) Ei atunci m-au sunat pentru ancheta epidemiologică. Până atunci n-au pus nici măcar o întrebare”, spune Ovidiu, pacient cu COVID-19.

De câteva zile, angajaţii DSP Cluj sunt ajutaţi de peste  o sută de studenţi de la UMF „Iuliu Haţieganu” în realizarea anchetelor epidemiologice.

 Ajutor de la studenţii medicinişti au primit şi cei de la DSP Dolj. Aici lucrează doar trei epidemiologi care au de realizat , zilnic, cam 150 de  anchete epidemiologice, spune Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.

  • “Pentru ancheta epidemiologică trebuie să fii medic sau asistent care să cunoşti anumite particularităţi. Nu o poate face oricine. Pentru informaţii, call center, pot să fie şi rezidenţi, asistenţi.(…) Cel puţin două ore durează să faci o anchetă epidemiologică!, explică Ştefan Popescu – purtător de cuvânt DSP Dolj.

 

  • La call center DSP Dolj răspund la telefon trei persoane.
  • În Dolj, 20-30 de persoane realizează anchetele epidemiologice, zilnic.
  •  DSP Dolj angajează 3 epidemiologi, 1 IT-ist, 1 medic de igienă şi 2 asistenţi medicali 

Cum este situaţia în alte ţări

În UK, doar voluntarii se ocupă de anchetele epidemiologice, care nu durează mai mult de câteva minute, spune Radu Angelescu. Este un medic român stabilit în Liverpool de 7 ani. Acum, este unul dintre pacienţii COVID-19 din Marea Britanie.

  • “Există un sistem unde sunt angajate persoane care nu au experienţă medicală, nu au persoane din domeniul medical. Sunt persoane care pur şi simplu fac o anchetă epidemiologică şi te sună. Au o discuţie cu tine bazată pe un script care li se pune pe ecran!, spune Radu Angelescu – medic român stabilit în Marea Britanie.

 

  • UK prelucrează, zilnic, aproximativ 300.000 de teste COVID-19
  • Radu Angelescu:” Ar fi imposibil ca 21.000 de pozitivi, zilnic, să fie evaluaţi de cadre medicale.”