Potrivit unui comunicat al Universităţii din Bucureşti (UB), pentru al treilea an consecutiv, clasamentul mondial al universităţilor după angajabilitatea absolvenţilor – QS Graduate Employability Rankings 2022 – poziţionează Universitatea din Bucureşti în top 500.
Rezultatul se datorează în principal performanţelor obţinute de absolvenţii UB, care, conform clasamentului, sunt „printre persoanele cele mai inovatoare, creative şi cu un crescut spirit antreprenorial […], motivate de dorinţa de a schimba lumea”. Astfel, pentru indicatorul „Alumni Outcomes”, Universitatea din Bucureşti ocupă, în clasamentul QS, locul 191 mondial.
De altfel, Universitatea din Bucureşti este singura universitate românească prezentă în topul realizat de Quacuarelly Symonds.
De asemenea, poziţiile obţinute pentru indicatori precum: parteneriatele cu angajatorii (201+), relaţia angajator-student (201+), angajabilitatea absolvenţilor (201+) şi reputaţia angajatorului (301+), menţin Universitatea din Bucureşti în topul universităţilor cu cele mai bune performanţe la nivel regional.
Clasamentul analizează performanţele a aproximativ 800 de universităţi, luând în considerare răspunsurile a peste 75.000 de angajatori şi conexiunile a peste 170.000 de absolvenţi cu angajatorii. De asemenea, clasamentul îşi bazează rezultatele pe analiza a peste 40.800 de diplome şi afilieri a 29.000 de persoane cu performanţe înalte, precum şi a peste 310.000 de parteneriate concretizate în inserţia pe piaţa muncii a absolvenţilor. Indicatorii prevăzuţi în metodologia de evaluare au ponderi diferite, astfel: reputaţia angajatorului (30%), performanţele absolvenţilor (25%), parteneriatele cu angajatorii (25%), relaţia angajator-student (10%) şi rata angajabilităţii absolvenţilor (10%).
În ceea ce priveşte clasamentul general Quacuarelly Symonds World University Rankings (QS) 2022, cel mai cunoscut ranking global al universităţilor în funcţie de domeniile de studiu şi cercetare, Universitatea din Bucureşti are, alături de Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi de Universitatea de Vest din Timişoara, cele mai bune performanţe la nivelul sistemului de învăţământ superior românesc. Clasamentul analizează performanţele a peste 1.000 de universităţi din întreaga lume, având în vedere şase dimensiuni: reputaţia academică, reputaţia de angajator, numărul de studenţi, numărul de citări pentru facultăţi, facultăţi internaţionale şi studenţi internaţionali.