Cum explică sociologii creşterea natalităţii în Cluj-Napoca, în ciuda faptului că autorităţile nu au un program de stimulare a frecvenţei naşterilor

Tinerii din Cluj-Napoca încep din ce în ce mai mult să pună accentul pe viaţa de familie în detrimentul carierei, explică sociologii creşterea natalităţii din ultimii ani. Dacă în 2008 s-au născut peste 5.600 de copii, în 2019 numărul lor a ajuns la 7.000.

Urmărește
2977 afișări

Oraşul Cluj-Napoca a înregistrat în ultimii 12 ani o creştere constantă a numărului de copii născuţi, asta în condiţiile în care Primăria nu are o politică de natalitate, ci doar aplică un concept de creştere a calităţii vieţii.

„Dacă în 2008-2009 aveam în jur de 5.600 de copii născuţi în medie în fiecare an, am sfârşit 2019 cu un număr de aproape 7.000. După părerea noastră, această cifră arată că oraşul îşi atinge obiectivele strategice pe care şi le-a asumat, după cum ştiţi obiectivul strategic este de a creşte calitatea vieţii. Se nasc mai mulţi copii la Cluj-Napoca pentru că oraşul oferă un stil de viaţa pe placul celor care aleg sa vină aici, un sistem educaţional din ce în ce mai bun şi care îşi asumă datoria de a se îmbunătăţi continuu, un spaţiu public a cărei calitate dorim să o creştem şi bineînţeles o componentă de participativitate pe care administraţia şi-o asumă şi care există la Cluj-Napoca. Oamenii aleg să se mute în acest oraş sa doar să vină şi să nască copiii în acest oraş pentru că le oferă garanţia că lucrurile vor funcţiona bine”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Siguranţa zilei de mâine şi tendinţa de a pune mai mult preţ pe viaţa privată sunt alţi factori care încurajează familiile tinere să facă copii, spun specialiştii.

„Cred că sunt o serie de factori care ar putea explica acest fenomen. Pe de-o parte ponderea populaţiei tinere din populaţia oraşului, avem în Cluj avantajul construit de universităţi care atrag şi aduc în Cluj o mulţume de tineri. Pe de altă parte, sectorul privat profită, este deosebit de atractiv pentru mulţi tineri din România. Vorbim şi de stabilitatea financiară şi eliminarea aspectului sărăciei care conferă siguranţă mai mare celor care îşi doresc să aibă doi, trei sau mai mulţi copii sau să aibă copii şi în al treilea rând cred ca putem spune şi despre o schimbare de optică în ceea ce înseamnă raportul viaţă privată şi viaţa profesională. Există o tendinţă din ce în ce mai mare de a aprecia, de a revaloriza familia, viaţa de familie în detrimentul carierei sau a câştigurilor profesionale", a spus sociologul Ioan Hosu.

Potrivit statisticilor, în 2008 în Cluj-Napoca s-au născut 2.810 băieţi şi 2.795 fete, raport care s-a inversat în 2019, când s-au născut 3.370 de băieţi şi 3.593 de fete.

Primăria a pus bazele conceptului de creştere a calităţii vieţii începând cu mandatul de primar al lui Emil Boc din anul 2004, acesta fiind inclus în strategia de dezvoltare a oraşului până în 2027.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
natalitate,
cluj,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici