- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum faci faţă caniculei? Vezi aici
Specialiştii în sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii recomandă evitarea expunerii excesive la solare, întrucât radiaţiile ultraviolete pot provoca diferite tipuri de cancer de piele, arsuri, cataractă şi alte boli ale ochilor, cât şi reducerea eficienţei sistemului imunitar.
Medicii recomandă evitarea expunerii excesive la soare, altfel pot apărea suferinţe grave (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Potrivit specialiştilor, expunerea excesivă direct la razele solare poate provoca diferite tipuri de cancer de piele, cum ar fi melanomul, arsuri şi îmbătrânire accelerată a pielii, cataractă şi alte boli ale ochilor, dar şi reducerea eficienţei sistemului imunitar.
"Cu toate că există dovezi care evidenţiază beneficiile pentru sănătate şi rolul important în producerea de vitamină D la expunerea în cantităţi mici la radiaţia UV, specialiştii atenţionează asupra utilizării corecte a produselor pentru protecţie solară şi alegerii unei metode eficiente de protecţie pentru expunerea în condiţii de siguranţă la radiaţiile UV solare", se arată într-un comunicat de marţi al Ministerului Sănătăţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Pentru a preveni apariţia unor suferinţe, oamenii trebuie să evite expunerea directă la razele solare între orele 11.00 şi 17.00, specialiştii recomandând ca în acest interval să stea la umbră.
În plus, medicii mai recomandă ca hainele să acopere cât mai mult din suprafaţa corpului şi să fie din materiale uşoare, de culoare deschisă. Capul trebuie să fie acoperit obligatoriu cu pălărie sau batic din bumbac, iar ochii să fie protejaţi cu ochelari de soare.
Totodată, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că sugarii şi copii nu trebuie expuşi direct la soare, ci ţinuţi numai la umbră.
O altă problemă importantă semnalată de specialişti vizează utilizarea corectă a produselor de protecţie solară.
"Nu utilizaţi niciodată produsele pentru protecţie solară ca unic mijloc de protecţie, ci asociaţi produselor de protecţie solară şi alte mijloace de protecţie, cum ar fi ochelari şi pălăriile. Produsele pentru protecţie solară nu trebuie să fie prima alegere pentru prevenirea cancerului de piele. Produsele pentru protecţie solară nu trebuie să fie utilizate cu scopul de a prelungi expunerea la soare", a precizat sursa citată.
Produsul pentru protecţie solară trebuie adaptat tipului de piele şi condiţiilor de expunere. Acesta trebuie să protejeze de radiaţiile UVB şi UVA, precum şi să fie aplicat în cantitate mare pentru protecţie solarǎ şi după fiecare baie.
Potrivit datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în anul 2000 au fost diagnosticate, la nivel mondial, peste 200.000 de cazuri de melanom, au existat 65.000 de decese asociate cu melanomul şi aproximativ 18 milioane de oameni au orbit din cauza cataractei, dintre aceste cazuri cinci la sută fiind direct atribuibile expunerii la radiaţiile UV.
În anul 2007, datele Centrului de Statistică Medicală au relevat în România o incidenţă a melanomului de 1,1 la 100.000 de locuitori, la ambele sexe.
Meteorologii au emis, luni, o avertizare cod galben de caniculă pentru Bucureşti şi 21 de judeţe din estul, sudul şi sud-estul ţării, unde până miercuri temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 de grade şi izolat chiar şi 37 de grade, iar indicele de confort termic va depăşi pragul critic de 80.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:21
Uciderea rabinului din Emiratele Arabe Unite. Trei suspecţi din Uzbekistan au fost arestaţi
-
astăzi, 13:07
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%