INTERVIU   Cum ne afectează emoţiile şi cum să le gestionăm corect? Florina Cioagă, Coach Transformaţional, despre alfabetizarea emoţională

  • Suntem ceea ce gândim sau suntem ceea ce (alegem) să simţim?
  • În fiecare zi, pare că avem de decis: ne guvernăm emoţiile, sau le lăsăm să ne guverneze ele pe noi? Doar că „decizia” este cel mai des una inconştientă iar aici intervine conceptul şi practica alfabetizării emoţionale”.
  • Dar ce sunt emoţiile? Cum ne putem raporta la ele? Ce este alfabetizarea emoţională şi cum ne poate ajuta?
  • Florina Cioagă, Coach Transformaţional, vorbeşte, pentru MEDIAFAX, despre rolul emoţiilor în viaţa noastră.
  • „De reţinut, totuşi, faptul că emoţiile nu ne definesc, ci doar le experimentăm. Există o distincţie între faptul că avem o emoţie şi o emoţie ne are pe noi”, spune specialista.
Urmărește
4506 afișări
Imaginea articolului Cum ne afectează emoţiile şi cum să le gestionăm corect? Florina Cioagă, Coach Transformaţional, despre alfabetizarea emoţională

Interviul de weekend aduce în prim-plan emoţiile şi alfabetizarea emoţională, un concept util pentru dezvoltarea personală. Invitată este Florina Cioagă, Coach Transformaţional, certificat de şcoala de coaching Mind Learners, acreditat de către ICF, şi specializat în Emotions Centered Coaching şi NeuroMindfulness.

Florina are peste 13 ani experienţă în corporaţii în zona de strategie şi planificare financiară. În prezent, este studentă la Facultatea de Psihologie din cadrul UBB Cluj şi centură albastră la Krav Maga (artă marţială de auto-apărare). 

Ce este alfabetizarea emoţională? Şi de ce este nevoie să ştim despre ea?

Florina Cioagă, Coach Transformaţional: Alfabetizarea emoţională, înţelegerea profundă a emoţiilor, vine din unirea conceptuală, a înţelege conceptele, ideile şi logica emoţiilor, cu cea experienţială, a sta cu emoţiile, a simţi energia lor, a le numi, a le îmbrăţişa. 
 
Alfabetizarea emoţională ne creşte capacitatea de a construi relaţii sănătoase, atât din punct de vedere personal cât şi profesional. Identificând şi depăşind convingerile limitative că emoţiile sunt o problemă, că a avea emoţii sau a ne arăta emoţiile este un semn de slăbiciune, va fi mult mai uşor să reflectăm şi să înţelegem că majoritatea provocărilor din viaţa noastră provin din lipsa de înţelegere emoţională a noastră şi a celor din jur.

 Ce este un Coach Transformaţional? Cu ce se ocupă?

Florina Cioagă: Un Coach Transformaţional îşi însoţeşte clienţii într-o călătorie în care scopul este legat de transformări în modul de a gândi, a simţi, şi a acţiona vis-à-vis de provocările cu care se confruntă. Misiunea mea, în calitate de Coach Transformaţional, este de a însoţi oamenii într-o călătorie de învăţare, autocunoaştere, şi schimbare de perspectivă, în care să identifice dacă acţiunile lor sunt aliniate cu valorile, credinţele şi emoţiile lor.

Cum te-a ajutat experienţa din corporaţie în rolul de Coach?

Florina Cioagă: Experienţa în corporaţie m-a ajutat să înţeleg provocările de business din diverse industrii, dinamica lucrului în echipă, rigiditatea proiectelor şi urgenţa termenelor.
 
Domeniul carierei este unul provocator unde sunt prezente şi emoţiile, mai ales cele neconfortabile. Îmi doresc să sprijin oamenii care au nevoie de suport în a-şi alinia acţiunile legate de carieră cu valorile, credinţele şi emoţiile lor. Astfel că, la ora actuală, colaborez în calitate de mentor şi coach în cadrul programului Career Shift şi în cadrul comunităţii She is Mom.
Career Shift este un program de transformare a carierei, ce îşi propune să schimbe perspectiva despre carieră dintr-o nevoie de a vorbi deschis şi transparent despre carieră, atât la nivel de individ, cât şi la nivel de companie. 
 
She is Mom este o comunitate ce îşi propune să aducă un sprijin mamelor în provocările pe care acestea le întâmpină în piaţa muncii, prin a le pune în contact cu diverse companii ce au nevoie de skill-urile acestora, dar şi cu mentori şi coachi în vederea unei reconversii profesionale.

Tu spui ca eşti „în curs de alfabetizare emoţională”. Tradu-mi, te rog.

Florina Cioagă: Da, sunt în curs de alfabetizare emoţională, pentru că eu văd “alfabetizarea emoţională” ca pe o călătorie de viaţă, nu ca pe o destinaţie. 
 
Alfabetizarea emoţională este un proces ce presupune „învăţarea despre emoţii” şi „învăţarea emoţiilor”. Distincţia dintre acestea poate fi bine înţeleasă ca diferenţa dintre „a privi cum se face” şi „a face ceva singur”. 
 
Alfabetizarea emoţională este o invitaţie la smerenie, prin care realizezi în fiecare zi cât de mult mai avem de cunoscut despre noi şi despre alţii. 

Ce e bine să ştim despre emoţii? Ce rol au ele în viaţa noastră? Cum ne putem raporta la ele?

Florina Cioagă: Emoţiile fac parte dintr-un proces continuu de evaluare cognitivă şi feedback. Acest proces a evoluat pentru supravieţuirea noastră. Acest proces stă la baza deciziilor noastre, nu doar a celor referitoare la cum să acţionăm, ci şi în cine să avem încredere.
 
Emoţiile nu sunt bune sau rele. Emoţiile ne sunt de folos sau nu ne sunt de folos în anumite circumstanţe. De exemplu, emoţia de frică, ne este de folos în momentul în care suntem în faţa unui pericol de moarte, astfel corpul se pregăteşte pentru a se apăra sau pentru a fugi. În schimb, emoţia de frică nu ne este de folos în momentul în care trebuie să vorbim în faţa unei mulţimi. Acolo nu este niciun pericol de moarte. 
 
Emoţiile sunt confortabile sau neconfortabile. Asta nu înseamnă că emoţiile neconfortabile nu ne sunt de folos. Dimpotrivă! O emoţie neconfortabilă de care fug oamenii este furia. Valoarea adusă prin trăirea emoţiei de furie este că ne spune dacă una dintre valorile noastre a fost încălcată. Astfel, dacă nu am avea disponibilă emoţia de furie, am fi ignoranţi cu privire la valorile noastre şi la lucrurile sau fiinţele care sunt importante pentru noi.

Cum ne afectează emoţiile?

Emoţiile ne afectează comportamentul, chiar dacă nu le observăm activ. Evaluarea cognitivă care duce la o emoţie se face în mod inconştient, deci doar pentru că cineva nu este conştient de o emoţie, nu înseamnă că nu îi afectează comportamentul.
 
Chiar dacă afişăm emoţiile în mod diferit în funcţie de cultură, educaţie, experienţe din trecut, emoţiile sunt prezente în fiecare fiinţă umană de la naştere până la moarte. Suntem fiinţe emoţionale.
 
De reţinut, totuşi, faptul că emoţiile nu ne definesc, ci doar le experimentăm. Există o distincţie între faptul că avem o emoţie şi o emoţie ne are pe noi. Înţelegerea acestei distincţii este importantă, deoarece ne permite să răspundem la emoţiile noastre în loc să reacţionăm la emoţiile noastre. A răspunde la emoţiile noastre înseamnă să ne oprim, să observăm şi să reflectăm la acestea. A reacţiona la emoţiile noastre înseamnă a fi prinşi în ele, deoarece predispoziţia noastră la emoţie este mai rapidă decât suntem capabili să gândim.

Ce este empatia şi la ce ne ajută?

Florina Cioagă: Empatia implică o schimbare de perspectivă de la a îi observa pe ceilalţi din exterior, la a ne imagina cum se simt ei în interior, cum se simt ei în pielea lor, cu experienţele şi trecutul lor, şi privind lumea prin ochii lor.
Un pas important în a deveni alfabetizaţi emoţional implică curiozitatea de a afla şi de a înţelege emoţiile trăite de oamenii din jurul nostru, fiind conştienţi că ale noastre comportamente sunt influenţate de emoţiile noastre.

Ce sfat ai pentru persoanele care lucrează la dezvoltarea lor personală?

Sfatul meu pentru persoanele care lucrează la dezvoltarea lor personală este să se uite la toate cele trei dimensiuni ale dezvoltării personale, şi anume: 
  • raţionalul, prin dobândirea şi înţelegerea conceptelor ce stau la baza emoţiilor, gândurilor şi comportamentelor umane;
  • emoţionalul, prin conştientizarea şi vindecarea unor traume din trecut însoţiţi de un psihoterapeut, şi prin alfabetizare emoţională îndrumaţi de un psihoterapeut sau de un coach specializat în lucrul cu emoţiile;
  • spiritualul, prin practici de mindfulness (meditaţie, yoga, journaling) şi prin alinierea acţiunilor cu valorile, credinţele şi emoţiile proprii, ori in mod independent ori însoţiţi de un coach.

Şi, în încheiere, care ar fi 3 cărţi pe care le-ai citit şi „te-au crescut” emoţional?

„Doar trei? (râde). Prima ar fi “Noua ta viaţa începe când înţelegi că nu ai decât una”, scrisă de Raphaelle Giordano, carte pe care am citit-o când înca nu îmi începusem călătoria spre coaching, dar exista deja în viaţa mea nevoia de schimbare şi de suport din partea unui Claude Dupontel. A doua ar fi “The unopened gift”, scrisă de Dan Newby, mentorul meu, care este, practic, manualul pentru cursul de certificare în Emotions Centered Coaching. A treia ar fi “Poate ar fi bine să discuţi cu cineva”, scrisă de Lori Gottlieb, carte pe care am citit-o după ce m-am înscris la Facultatea de Psihologie din cadrul UBB Cluj, şi care mi-a întărit credinţa că sunt pe drumul profesional destinat mie.  
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici