Cum pot beneficia românii de o minivacanţă la începutul lunii decembrie, dacă lucrează la stat sau la privat

  • Guvernul a adoptat, astăzi, Hotărârea de Guvern prin care ziua de luni a fost declarată liberă pentru bugetari.
  • Astfel, angajaţii din sectorul bugetar se vor bucura de o minivacanţă de cinci zile.
  • La privat, angajatorul poate da liber salariaţilor luni, fără să aibă însă această obligaţie.
  • Salariaţii care vor lucra de Sfântul Andrei şi Ziua Naţională trebuie să fie compensaţi de angajatori, indiferent că lucrează la stat sau la privat.
Urmărește
2356 afișări
Imaginea articolului Cum pot beneficia românii de o minivacanţă la începutul lunii decembrie, dacă lucrează la stat sau la privat

Cum poţi beneficia de o minivacanţă zilele viitoare dacă lucrezi la privat

În a doua şedinţă de după învestirea în Parlament, Guvernul condus de Nicolae Ciucă a adoptat Hotărârea de Guvern prin care ziua de luni, 29 noiembrie, să fie declarată zi liberă pentru salariaţi. 

Astfel, se va crea o punte între cele două zile de weekend şi zilele de 30 noiembrie (Sfântul Andrei) şi 1 decembrie (Ziua Naţională), care pică marţi şi miercuri, iar bugetarii se vor bucura de o minivacanţă de cinci zile, incluzând aici şi weekend-ul.

Excepţie vor face magistraţii şi celelalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 29 noiembrie, cei care nu vor avea liber luni, măsură valabilă şi pentru participanţii la aceste procese. 

La privat, angajatorul are posibilitatea să ia o decizie similară şi să dea liber angajaţilor pe 29 noiembrie, însă fără a exista o obligaţie în acest sens. Pentru asta, e nevoie de o decizie internă ce trebuie comunicată angajaţilor din timp şi în care să fie stabilit şi cum va fi recuperată această zi, dacă e cazul.

Fie că firma la care lucrezi îţi va da sau nu liber luni, trebuie să ştii că zilele de marţi şi miercuri (Sfântul Andrei şi Ziua Naţională) sunt zile de sărbătoare naţională, iar toţi salariaţii au dreptul la aceste zile libere, fie că lucrează la stat, fie că lucrează la privat.

Există, desigur, şi sectoare în care activitatea nu poate fi întreruptă, prin specificul activităţii, însă angajaţii care vor lucra pe 30 noiembrie şi 1 decembrie trebuie să primească timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau, dacă acest lucru nu e posibil, au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază, indiferent că lucrează la stat sau la privat.

Codul muncii prevede amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei pentru angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile.
 
Ultimele zile libere legale din acest an vor fi 25 şi 26 decembrie, primele două zile de Crăciun. Anul acesta, ele vor pica oricum în weekend (sâmbătă-duminică).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici