Cum poţi afla dacă te-ai infectat cu tulpina de cornavirus din Marea Britanie. Îţi spune un medic infecţionist de la „Matei Balş”

Tulpina de coronavirus britanică este în circulaţie şi la noi, în România, din 3 ianuarie.

Urmărește
8563 afișări
Imaginea articolului Cum poţi afla dacă te-ai infectat cu tulpina de cornavirus din Marea Britanie. Îţi spune un medic infecţionist de la „Matei Balş”

Cum poţi afla dacă te-ai infectat cu tulpina de cornavirus din Marea Britanie. Îţi spune un medic infecţionist de la „Matei Balş”

Ana-Maria Dobrotă este medic infecţionist la Institutul Matei Balş, unde a fost identificată această variantă a coronavirusului. Îţi spune dacă îţi poţi da seama singur dacă te-ai infectat sau nu.
 
 
„Din punct de vedere clinic, nu este o diferenţă. Colegii din Regatul Unit nu au raportat şi schimbări în tabloul clinic în simptomaologia pe care au prezentat-o pacienţii infectaţi cu această nouă tulpină. Practic rămânem cu aceleaşi simptome”, a afirmat Ana-Maria Dobrotă la Aleph News.
 
În data de 3 ianuarie, medicii de la Matei Balş au avut semnale că este posibil ca tulpina britanică să fi ajuns şi la noi. Epidemiologic, era foarte posibil acest lucru, mutaţia circulă deja în peste 30 de ţări din lume şi peste 20 din Europa. Era doar o chestiune de timp până să fie descoperită şi la noi, iar acest lucru nu putea fi detectat cu un test Covid obişnuit. Probele trebuie să treacă printr-un procedeu numit secvenţiere genetică. Abia după cinci zile a venit răspunsul de la Institut, care a confirmat noua tulpina B.1.1.7, mutaţia virusului SARS-CoV-2, pe teritoriul României, la o femeie din Giurgiu
 
„Este un caz special. Este o tehnică specială de tipare genetică. Adică este o analiză în plus faţă de PCR si antigenul rapid astfel încat să facă diferenţa între tulpini”, a explicat Ana-Maria Dobrotă.
 
Britanicii au descoperit prima oară tulpina în luna septembrie. De atunci, numărul cazurilor a crescut exploziv, Londra a declarat stare de urgenţă, spitalele sunt copleşite. Nu pentru că formele de boală sunt mai grave ci pentru că, la un număr mai mare de infectări este normal să fie şi un număr mai mare de cazuri dificile. 
 
„Momentan nu au demonstrat exact şi nu a fost şi o creştere a incidenţei mortalităţii o dată cu această tulpină, însă este de urmărit, de asta este şi importat să ne dăm seama cum evoluează acest virus şi să ţinem cont de toate modificările care au loc ca să ştim daca într-adevăr mai agresiv sau nu.”, a mai spus Ana-Maria Dobrotă. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici