Cum poţi beneficia de pensie pentru anii lucraţi în alte state UE

  • Românii care au muncit în mai multe ţări europene în ultimii ani cu contract şi au plătit impozite în mai multe locuri pot primi pensie comunitară.
  • Pensia va fi calculată conform legilor din fiecare stat, iar toate contribuţiile vor fi însumate, pentru a se obţine o singură pensie.
  • Pensia va putea fi primită în lei sau în euro, în funcţie de unde se află persoana pensionată.
Urmărește
17009 afișări
Imaginea articolului Cum poţi beneficia de pensie pentru anii lucraţi în alte state UE

Cum poţi beneficia de pensie pentru anii lucraţi în alte state UE

Românii care au muncit cel puţin un an în străinătate înainte de pensionare pot beneficia de pensia comunitară din statul pentru care au muncit şi au plătit contribuţiile.

Regulamentele europene de acordare a pensiei comunitar  vizează cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European.

Cetăţenii români care au lucrat afară şi au plătit regulat contribuţii, au dreptul la prestaţii de pensie în aceleaşi condiţii de vârstă şi de contribuţii prevăzute pentru cetăţenii ţării respective. Cetăţenii români pot primi pensie pentru limită de vârstă, pensia de urmaş şi pensia anticipată sau pe caz de boală.



Ce trebuie să faceţi ca să obţineţi pensie comunitară?


Cetăţenii români care au muncit mai mulţi ani peste hotare sau cel puţin un an, iar la momentul pensionării decid să se întoarcă în România sau să se mute în altă ţară membră U.E., pot solicita pensia statului pentru care au muncit din locul în care se află în perioadă pensionării.


Pensia va putea fi primită în lei sau în euro, în funcţie de unde se află persoana pensionată.

Prin urmare, românii care au lucrat în mai multe state membre UE pot beneficia de pensia comunitară, pe care trebuie să o solicite la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) din judeţul în care au locul de rezidenţă şi trebuie să aibă vârsta pentru ieşire la pensie, conform legii din România, adică 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei.

În acest caz, li se vor calcula vechimea de muncă pe teritoriul României, iar dacă la momentul respectiv cetăţeanul român locuieşte sau munceşte în alt stat european, va trebui să aştepte să împlinească anii de ieşire la pensie din ţara respectivă, apoi îi va fi calculată vechimea de muncă regulară pe acel teritoriu.

Aşa cum precizează consilierul juridic Gabriela Pintea, cererea de pensionare poate fi depusă doar de la data la care solicitantul îndeplineşte condiţiile de pensionare prevăzute de lege:

O persoană care a lucrat în România şi în alte state europene poate cere pensie statului român începând cu data la care îndeplineşte condiţiile necesare, în funcţie de tipul de pensie solicitată. Depunerea la casa de pensii a unei astfel de cereri chiar şi cu o zi înainte de data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege are drept rezultat respingerea acesteia”.

Condiţia de bază pe care trebuie să o îndeplinească o persoană care doreşte să ceară pensie unui stat comunitar este să aibă plătite contribuţiile măcar un an de zile pe acel teritoriu.

De exemplu, în România este obligatoriu să ai munciţi sau să cotizezi la stat măcar 15 ani, ca să poţi să ieşi la pensie atunci când atingi vârsta admisă de lege.


În cazul în care muncitorul se întoarce în propria ţară sau se mută în altă ţară europeană, înainte de a fi îndeplinit condiţiile necesare, aceste condiţii pot fi îndeplinite continuând să muncească şi să verse contribuţii în gestiunea de prevederi sociale a ţării europene în care s-a mutat.

Datorită sistemului „totalizării”, toate contribuţiile vărsate în alte ţări europene vor fi însumate cu scopul de a acorda o singură pensie. Suma acordată ca pensie se determină din gestiunea de prevederi sociale a fiecărei ţări, în funcţie de contribuţiile vărsate.


Este bine de ştiut că românii stabiliţi definitiv peste hotare şi care nu mai doresc să se întoarcă în România, pot depune dosarul pentru pensionare direct în ţara în care se află, iar acolo îi vor fi calculaţi şi anii munciţi în România.

Un alt aspect important şi bine de ştiut este că pensia din România poate fi mutată în orice alt stat european. Adică, dacă la bătrâneţe vă decideţi să plecaţi din România, puteţi să vă transferaţi pensia în ţara în care vă stabiliţi.

Concret, pentru a primi pensia în străinătate, solicitanţii trebuie:

  • să deschidă un cont la orice bancă de pe teritoriul statului de domiciliu;
  • să comunice detaliile bancare (adresa completă a beneficiarului, denumirea şi adresa băncii beneficiarului, codul SWIFT/BIC al băncii beneficiarului, acolo unde este cazul, numărul de cont bancar) casei teritoriale de pensii în evidenţa căreia se află dosarul de pensie (prin intermediul declaraţiei de transfer).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici