Prima pagină » Social » Cum s-a ajuns la scandalurile violente din ziua de Paşte şi ce au în comun acestea. Explicaţia sociologului Gelu Duminică

Cum s-a ajuns la scandalurile violente din ziua de Paşte şi ce au în comun acestea. Explicaţia sociologului Gelu Duminică

Cum s-a ajuns la scandalurile violente din ziua de Paşte şi ce au în comun acestea. Explicaţia sociologului Gelu Duminică
Cristina Tudor
20 apr. 2020, 16:09, Social
„Gârcini – Sacele, Micro 7 – Hunedoara, Mimiu- Ploieşti, Rahova – sectorul 5. În toate aceste comunităţi am avut conflicte intra-comunitare ieri.
Toate aceste comunităţi au un lucru un comun: sunt ghetto-uri.
 
În România există, de multe zeci de ani, foarte multe zone sărace în care locuiesc, laolaltă, sute sau chiar mii de persoane. În toate, în ciuda faptului că astfel de comunităţi există în analize de nevoi sociologice şi de 50-60 de ani, supra-reprezentarea unei etnii/minoritate este evidentă, clivajul de dezvoltare între această zonă şi restul localităţii fiind şi mai evidentă. Sărăcia, supra-reprezentarea asistaţilor sociali, lipsa accesului la servicii de educaţie de calitate care generează şi o slabă pregătire profesională, locuirea precară sau vulnerabilă, slabul acces la utilităţile de bază, natalitatea mult mai ridicată decât media, riscuri şi provocări medicale super ridicate, infracţionalitate şi conflicte, prezenţa drogurilor şi exploatarea resurselor marginale, etc sunt numai câteva dintre caracteristicile ghetoului de oriunde din lume. Literatura de specialitate vorbeşte despre cercul vicios al dezavantajelor/sărăciei care, în lipsa unei intervenţii, se autoreproduce la infinit.
 
Din păcate, în România, astfel de zone sunt tratate (de edili) ca zone care nu există pe harta localităţii, investiţiile fiind extrem de puţine şi, de obicei centrate, pe asistare şi nicidecum pe dezvoltare. Din ştiinţa mea, România nu are niciun program de Regenerare Urbană, chiar dacă mecanismul financiar european este dedicat unor astfel de comunităţi şi poate fi folosit.
 
Nu încerc să ofer vreo scuză pentru ceea ce descreieraţii ăia au făcut. Sper ca legea să fie aplicată în litera şi în spiritul ei. Însă, întotdeauna trebuie să ne uităm la cauze şi mai ales la ce putem face astfel încât astfel de lucruri să nu se mai întâmple şi în viitor.
 
Intervenţia în criza generată de conflict se face cu Poliţia şi Jandarmii. Intervenţia în prevenţie se face cu programe de regenerare şi dezvoltare urbană/locală şi cu un sistem de educaţie incluziv şi de calitate”, a scris sociologul Gelu Duminică, pe Facebook.
 
Poliţiştii şi jandarmii au fost nevoiţi să intervină în mai multe scandaluri violente, în prima zi de Paşte. Printre cele mai sângeroase conflicte au fost în Săcele, Bucureşti şi Ploieşti.