Cum s-a schimbat recrutarea în pandemie. Pentru un job aplică cu 20-40% mai mulţi candidaţi

  • Piaţa muncii locală se transformă sub presiunea pandemiei de COVID-19.
  • Dacă înainte de pan­demie piaţa muncii din Ro­mânia era condusă de can­di­dat, acum cererea de joburi a depăşit oferta, iar angajatorii sunt acum în poziţie domi­nantă.
Urmărește
1074 afișări
Imaginea articolului Cum s-a schimbat recrutarea în pandemie. Pentru un job aplică cu 20-40% mai mulţi candidaţi

Cum s-a schimbat activitatea de recrutare în plină pandemie.Pentru un job aplică, în medie, cu 20-40% mai mulţi candidaţi

Piaţa muncii locală se transformă sub presiunea pandemiei de COVID-19. Dacă înainte de pan­demie piaţa muncii din Ro­mânia era condusă de can­di­dat, acum cererea de joburi a depăşit oferta, iar angajatorii sunt acum în poziţie domi­nantă.

„Faptul că cererea de job-uri este mai mare decât oferta a determinat ca piaţa muncii să se transforme şi să devină una în care angajatorii au un cuvânt mai greu de spus, determinandu-i pe candidaţi să fie mai flexibili şi dispuşi la negociere”, a spus pentru ZF Miruna Bălteanu, 360 Recruitment Team Lead în cadrul firmei de recrutare şi închi­riere de forţă de muncă în regim temporar APT Resources & Services, parte a Pro­human Grup.

Ea spune că, numărul candidaţilor care aplică acum la un job a crescut cu circa 20% - 30% faţă de perioada de dinainte de pandemie, în funcţie de jobul oferit. În ceea ce priveşte oportunităţile cu care a venit pandemia pentru angajatorii de pe piaţa locală, Miruna Bălteanu crede că este vorba de scăderea fluctuaţiei de personal şi de creşterea productivităţii angajaţilor.

„Pe lângă un pipeline considerabil mai mare, datorat de reducerea de oferte de muncă şi de întoarcerea unui număr mare de români din străinătate, cel mai des întâlnit feedback venit din partea angajatorilor a fost că productivitatea angajaţilor a crescut, iar fluctuaţia de personal a scăzut. Mulţi angajatori cu activitate de birou au oportu­nitatea de a regândi dimensionarea spaţiului de lucru, în condiţiile în care majoritatea angajatiilor lucrează de acasă sau vin la birou în proporţie de 50%, în mod alternativ.”

În pandemie, recrutarea de muncitori calificaţi/necalificaţi, ceea ce în piaţă este cunoscută drept forţă de muncă blue-collar, a fost foarte afectată până la estompare. Acum piaţa începe să îşi revină uşor.

„Piaţa începe să îşi revină uşor, avem deja solicitări din zona de producţie şi de logistică, dar, procesul de recutare este îngreunat din cauza măsurilor de siguranţă şi distanţare socială care trebuie respectate în campaniile de teren. Angajatorii din IT şi telecom, sunt în continuare în căutare activă de forţă de muncă şi îşi doresc să fie vizibili şi să atragă candidaţi. Cu paşi mici, mai multe industrii încep să dea semne de revigorare, doar că volumul de recrutare este mult scăzut faţă de perioada anterioară pandemiei“, explică Miruna Bălteanu.

 O cerere mare în piaţă se înregistrează pen­­tru specialiştii din domeniul finan­ciar/contabilitate, telecom, cât şi a candida­ţilor cu experienţă în domeniul digital, afirmă ea. Creşterea numărului de candidaţi pentru un job este evidentă şi în recrutarea de executivi.

„Pentru o ofertă de job aplică, în medie, cu 40% mai mulţi candidaţi decât înainte de pandemie. Există şi roluri nişate unde încă este foarte greu să găseşti candidaţii potriviţi, fie că este o lipsă de specialişti, fie că cei interesaţi de o schimbare sunt puţini“, afirmă Sorina Faier, managing partner în cadrul companiei de executive search Elite Searchers.

Printre industriile în care se fac angajări în această perioadă se află cele din IT, retail food, producţie alimentară, pharma, anumite business-uri exclusiv online, curierat. Au început să crească angajările şi în alte industrii, chiar şi în cele afectate puternic de criză, însă 80 - 85% din recrutări reprezintă înlocuiri şi doar 15 - 20% poziţii noi, spune ea. 

În ceea ce priveşte oportunităţile aduse de pandemie angajatorilor, ea crede că, pentru unele companii, schimbările provocate de criză au dus şi la scăderea costurilor cu chiria, consumabilele, mentenanţa, datorită telemuncii.

”În alte cazuri, angajaţii au devenit mai eficienţi şi productivi lucrând de acasă, aducând rezultate mai rapide şi mai bune pentru companie. Nu în ultimul rând, fiind cereri mai multe decât oferte de muncă, unii angajatori consideră o oportunitate că îşi pot alege angajaţii dintr-o varietate mai mare”, crede Sorina Faier.

Cererile salariale au scăzut în majoritatea domeniilor cu aproximativ 20 - 30%, iar domeniile care nu au avut de suferit deloc sau doar excepţional sunt domeniile IT, retail food şi producţie alimentară.

”În IT au existat chiar creşteri salariale de până la 10%. Primim cele mai multe solicitări pentru recrutarea rolurilor din domeniul financiar, vânzări, operaţional şi transformare (CTO)”, concluzionează Faier.

Deşi numărul CV-urilor a crescut în această perioadă, candidaţii, mai ales cei care aplică pentru poziţiile de specialişti, sunt mult mai atenţi când fac o schimbare în carieră, luând în calcul şi riscurile aferente perioadei pe care o traversăm, crede Raluca Peneş, HR manager al companiei de outsourcing de salarizare şi administrare de personal, recrutare şi muncă temporară Smartree.

”De asemenea, cred că angajaţii încep să aprecieze cu adevărat companiile în care există o cultură organizaţională sănătoasă, în care au parte de o serie de beneficii şi alte avantaje care asigură un confort şi un mediu de lucru plăcut. Chiar dacă ultimele luni au fost marcate de incertitudine şi o reticenţă generală a companiilor în a-şi asuma proiecte noi şi investiţii, totuşi, sunt anumite domenii de activitate care nu au încetinit deloc ritmul, ba dimpotrivă. Sunt companiile din domeniile logistică, curierat, retail sau companiile cu componentă tehnologică sau servicii outsourcing”, explică expertul în resurse umane.

Companiile care s-au dovedit a fi stabile pe parcursul acestei crizei, care au comunicat constant cu angajaţii şi au transformat într-o prioritate grijă pentru aceştia, cu siguranţă că vor avea de câştigat.

”În primul rând, retenţia angajaţilor existenţi va fi una mult mai mare, fiind un bun prilej pentru aceştia să conştientizeze cât de important este mediul de lucru şi politica companiei în care lucrează. În plus, felul în care au gestionat situaţia actuală se poate transforma într-o bilă albă la capitolul – brand de angajator – lucru care le va permite pe viitor să atragă candidaţii cei mai potriviţi, iar procesul de selecţie să fie unul mult mai riguros”, spune Raluca Peneş despre oportunităţile aduse angajatorilor de pandemie.

În ceea ce priveşte sectoarele de activitate care încă recrutează în perioada pandemiei, ea spune că există cerere de forţă de muncă necalificată care să lucreze în depozite, pe şantiere de construcţii sau în centrele de retail.

„Există o solicitare constantă din piaţă, fară nicio legătură cu situaţia epidemiologică în care ne aflăm, pentru forţă de muncă necalificată care să lucreze în depozite pentru manipularea mărfurilor, pe şantiere de construcţii sau ca lucrători comerciali în centrele de retail. Pe zona de office, cerinţele sunt extrem de diverse, de la poziţii foarte specifice pentru anumite industrii precum panificaţie sau automotive până la joburile de suport din call center-uri”, concluzionează Raluca Peneş.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici