”S-a emis o dispoziţie în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care pune într-o situaţie dificilă cetăţenii, cu ocazia deceselor, pentru că noi eliberam aceste certificate de deces cu care mergeau la Casa de Pensii şi-şi obţineau ajutorul de înmormântare. Am cerut să se reglementeze de urgenţă ca pe baza certificatului emis acuma de către spitale automat să fie valabil la Casa de Pensii pentru că sunt oameni care pot beneficia şi urmăresc acest ajutor de înmormântare şi atunci să nu creeze dificultăţi sau îngrijorări sau să ne trezim cu oameni pe aicea. De aia e bine când se eliberează câte un ordin sau câte o dispoziţie , să mai dea câte un telefon în teritoriu şi se vor elimina foarte uşor aceste neclarităţi, care creează o îngrijorare suplimentară cetăţenilor”, a declarat Dorin Florea, primarul din Târgu-Mures.
Certificatele de deces sunt întocmite acum de ofiţerii Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi trimise, scanate, pe mail, către spitale şi aparţinători. Până acum, oamenii mergeau la primării pentru aceste certificate, astfel încât să poată depune şi actele pentru ajutorul de înmormântare.
”Printr-un mesaj electronic, se transmit documentele către oficiul de stare civilă unde un ofiţer de stare civilă va înregistra evenimentul de viaţă-deces şi va întocmi un act de deces. Eliberează o adeverinţă de înhumare pe care o pune la dispoziţia spitalului, tot în format electronic, cât şi aparţinătorului, astfel încât să poată avea loc ceremonia înhumării. Am transmis o informare şi către Patriarhie, în sensul în care recomandăm ca preoţii să accepte aceste documente scanate”, a precizat Cătălin-Aurel Giulescu, comisar-şef de poliţie în cadrul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date