Cum să identifici şi să eviţi fraudele online. Sfaturi de la Poliţia Română

  • La nivel european a fost lansată campania de prevenire #CyberScams.
  • Infracţiunile cibernetice au luat amploare în ultima perioadă.
  • Campania de informare şi prevenire a fost publicată şi de Poliţia Română.
Urmărește
451 afișări
Imaginea articolului Cum să identifici şi să eviţi fraudele online. Sfaturi de la Poliţia Română

Profimedia

Infracţiunile cibernetice au devenit din ce în ce mai întâlnite, astfel că e bine să ştii care sunt cele mai întâlnite metode folosite şi cum să te fereşti de ele.

Una dintre fraude este „Mesaj de la şef”- CEO fraud. Fii vigilent! Dacă cineva te sună sau îţi trimite un e-mail în care pretinde că e unul dintre managerii de top din companie şi îţi cere să plăteşti o factură sau să faci un transfer din contul firmei, cel mai probabil la mijloc e o înşelăciune.

Fraudele cu facturi - Invoice fraud sunt şi ele la modă. Reprezentanţii firmelor sunt contactaţi de o persoană care pretinde că e reprezentantul unui furnizor de bunuri şi servicii. 

În cazul phishing-ului, autorii te apelează telefonic, îţi trimit un sms ori un e-mail prin care te induc în eroare cu scopul de a divulga date personale, financiare ori de securitate. 

Cu alte ocazii, poţi primi pe e-mail link-uri către site-uri bancare false. Odată ce ai accesat link-ul, se colectează ilegal datele personale şi/sau bancare. Site-ul contrafăcut va arăta precum cel legitim pe care îl imită, cu foarte mici diferenţe, aşa că niciodată să nu accesezi acele linkuri. Dacă banca are ceva important să îţi comunice, vei fi notificat prin intermediul contului online, nu prin e-mail.

Infractorii din mediul online se folosesc şi de latura sensibilă a oamenilor. Astfel, autorii pretind că sunt îndragostiţi şi îşi doresc o relaţie cu potenţiala victimă.

Tocmai de aceea, e important să acorzi o atenţie deosebită datelor personale postate pe reţele de socializare şi diverse site-uri. Cu atât mai mult cu cât acestea pot fi colectate şi folosite pentru a-ţi accesa conturile bancare, contracta împrumuturi ori derula afaceri ilegale în numele tau.

Şi cumpărăturile online sunt speculate de infractori. Autorii caută să îţi ofere oportunitaţi ”speciale” de investiţii cu profituri rapide sau îţi prezintă ”oferte-bombă” în mediul online.

Cum luna octombrie este luna securităţii cibernetice, a fost lansată, la nivel european, campania de prevenire #CyberScams - Infracţiuni informatice. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici