Cum să te fereşti de căpuşe şi ce recomandă medicul în caz de înţepătură

Un număr de 121 de persoane care au fost înţepate de căpuşe s-au prezentat, în ultimele trei săptămâni, la camerele de gardă, centrele de primire a urgenţelor sau la unitatea de primire a urgenţelor din spitalele sucevene. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava spune că anul acesta s-a înregistrat o creştere a cazurilor de pacienţi cu înţepături de căpuşe.

Urmărește
5199 afișări
Imaginea articolului Cum să te fereşti de căpuşe şi ce recomandă medicul în caz de înţepătură

Cum să te fereşti de căpuşe şi ce recomandă medicul în caz de înţepătură (Imagine: Shutterstock)

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Ludovic Abiţei, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că din 26 aprilie instituţia a solicitat spitalelor sucevene să transmită o centralizare a numărului de pacienţi care au fost muşcaţi de căpuşe, iar până în prezent s-au înregistrat 121 astfel de cazuri, din care 40 în zona Sucevei, 42 în zona Rădăuţi, 9 în zona Vatra Dornei, 13 în Câmpulung Moldovenesc, 12 în zona Fălticeni şi 5 în zona Gura Humorului.

Persoanele care au fost înţepate de căpuşe s-au prezentat fie la camerele de gardă, fie la centrele de primire a urgenţelor de la Spitalele Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc, fie la UPU din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava a precizat că astfel de cazuri se înregistrează în fiecare an în perioada primăvară-toamnă, dar că în acest an se constată o creştere a numărului pacienţilor cu înţepături de căpuşe.

Abiţei a recomandat celor care doresc să-şi petreacă timpul liber în natură să poarte încălţăminte închisă şi haine lungi, iar în cazul în care constată că au fost muşcaţi de căpuşe să se prezinte la medic.

La rândul său, directorul adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că vârsta pacienţilor care au fost înţepaţi de căpuşe este cuprinsă între 4 şi 78 de ani. Zorescu a spus că persoanelor care au fost înţepate de căpuşe li s-a recomandat tratament profilactic cu antibiotice şi revenirea la controlul medical după minimum trei săptămâni.

Ea a explicat că medicul infecţionist stabileşte, în funcţie de prezenţa sau absenţa simptomatologiei specifice, dacă e cazul să fie continuate investigaţiile medicale după această perioadă.

Medicul sucevean a spus că boala Lyme este transmisă de căpuşele purtătoare ale bacteriei Borrelia, arătând că nu toate căpuşele sunt purtătoare ale acestei bacterii.

"Din datele statistice medicale s-a observat că mai puţin de 50 la sută din persoanele înţepate de căpuşe pot dezvolta boala Lyme", a explicat directorul adjunct al DSP Suceava.

Zorescu a precizat că în cursul anului 2012 s-au înregistrat doar două cazuri de boală Lyme în judeţul Suceava. Ea a adăugat că alte patru probe recoltate de la pacienţi înţepaţi de căpuşe se află în lucru la Institutul Cantacuzino şi se aşteaptă rezultatul analizelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici