Cum se parchează pe lângă terasele de fiţă din Bucureşti

Luand exemplul patronilor ce detin cafenele pe Dorobanti, cei de pe Decebal au reusit sa atraga clienti din ce in ce mai multi, dispusi sa plateasca sume exorbitante pe o cafea doar ca sa fie vazuti in „lumea buna” a Bucurestiului. Cum se lasa seara incep sa apara rand pe rand limuzinele impunatoare prin caii lor putere, culoare sau marca. Si cum toti tinerii bucuresteni se inghesuie pe la aceleasi terase apare o problema: parcarea.

Urmărește
37 afișări

Autoritatile nu au reusit sa rezolve acest deficient, nu numai pe Decebal ci aproape nicaieri in Capitala, asa ca a aparut un nou fenomen: Parcagii. Acestia sunt persoane de diferite etnii care te ajuta sa nu-ti lovesti masina cand o parchezi si iti gasesc rapid un loc de parcare.

Daca stai pe o banca si privesti spre sosea o sa vezi vreo zece persone ce se chinuie sa „agate” o masina si sa-i ofere un loc de parcare. Dintre aceste persoane cel putin sase sunt copii cu varste intre 10-14 ani maxim.

Am incercat sa intru in vorba cu unul dintre ei si sa aflu mai multe detalii despre aceasta noua meserie; cu greu am reusit sa-l conving pe unul dintre ei sa vorbeasca cu mine.

R: Cum te cheama?
I: Cristi.
R: Cati ani ai Cristi?
C: 12.
R: De cand parchezi masini?
C: De asta vara, i-am luat locul mamei, ca ei ii era frica sa nu o mai amendeze politia.
R: O amenda des?
C:  Cam o data pe luna asa, si s-a gandit ca eu fiind minor nu au ce sa-mi faca.
- Stai ca am o masina!
Discutia noastra se opreste in momentul in care Cristi vede un sofer ce vroia sa parcheze. Micutul parcagiu isi incepe treaba: „ mai la stanga, la dreapta, inainte inainte.....stop”, si asa a mai parcat o masina,  curiozitatea ma impinge sa ma uit ce bani ii da soferul,  Cristi se duce langa el, ia bancnota de 10 lei, o baga in buzunar si zice un scurt „mersi sefu’”.
R:  Cati bani castigi pe zi?
C: Eeeee(rade),  asa cat sa manancam eu, mama si fratii mei.
R: Pai cate masini parchezi pe zi?
C: Cam 10-15, depinde ca acum suntem mai multi, aproape toti vecinii mei de pe strada se ocupa cu asta.
R: S-a intamplat vreodata sa nu-ti dea niciun ban?
C: Da, au zis ca imi dau cand se intorc, eu faceam alta parcare si ei au plecat, dar am avut prieteni care le-au zgariat masina, eu nu am facut niciodata asta.

Discutia a mai continuat cam 5 minute dar l-am lasat pe Cristi sa-si faca treaba in continuare fara sa fie oprit sau macar deranjat de cineva, de vreo autoritate.
Totusi am stat si am asteptat pana a trecut o patrula de politie. Oamenii legii nu au facut mare lucru au dat drumul sirenei si, asa, pentru cinci- zece minute au imprastiat parcagii; dar acestia se intorc la munca imediat, doar asta este singurul lor venit.

Daca esti sofer si nu vrei sa-i rasplatesti financiar pe acesti oameni, poti avea neplaceri: masina zgariata, o injuratura adresata printre dinti sau chiar insistenta de a merge langa tine pana la usa cafenelei  si nu poti scapa decat dandu-i 5-10 ron, depinde cat de mult iti iubesti masina.

De ce autoritatile nu iau nicio masura? Cred ca este mai usor sa te faci ca nu vezi decat sa aplici niste masuri si sa reusesti sa stopezi acest fenomen, care prin persoanele si metodele implicate incalca multe legi.

(Material realizat de Elena Busuioc prin programul Jurnalism cetăţenesc - JETOP).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici