- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.05.2024, 12:15)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum se votează la alegerile din 9 iunie. Alegătorii vor primi câte cinci buletine de vot
- Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a explicat marţi cum va decurge votul duminică, 9 iunie.
- Fiecare alegător va primi câte cinci buletine de vot, o ştampilă şi vor avea la dispoziţie o tuşieră.
- Cetăţenii care nu se află în localitatea din buletin, vor putea vota doar pentru alegerile europarlamentare în localitatea în care locuiesc în momentul votului.
Urmărește
30618 afișări
Cum se votează la alegerile din 9 iunie. Alegătorii vor primi câte cinci buletine de vot
„În ceea ce priveşte cetăţenii din România care îşi exercită dreptul de a vota, aceştia trebuie să-şi exercite acest drept, pentru alegerile locale, numai la secţiile de votare unde sunt arondaţi, conform domiciliului, sau cu reşedinţa dacă aceasta a fost stabilită cu cel puţin două luni înainte de data alegerilor. Vor prezenta documentul de identitate şi vor primi de la preşedintele biroului electoral al secţiei de votare un set de cinci buletine de vot”, a explicat Toni Greblă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Este vorba de un buletin pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European, unul pentru alegerea consilierilor locali, unul pentru consilierii judeţeni, unul pentru alegerea primarului şi unul pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean.
„După ce le va primi, va intra în cabina de vot, îşi va exercita acolo dreptul de vot, punând cinci ştampile pentru fiecare din cele cinci buletine de vot care i-au fost înmânate. Pentru acest lucru va avea la îndemână ştampila de vot şi, pentru prima dată, şi o tuşieră pe care va putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine ştampila după ce ea a fost aplicate pe două, trei, patru buletine de vot”, spus preşedintele AEP.
Acesta susţine că după ieşirea din cabină, alegătorii vor împături buletinele de vot cu ştampila de control a secţiei de votare în exterior şi fiecare din cele cinci buletine de vot va fi pusă în urnele inscripţionate.
„Apoi va preda ştampila cu menţiunea votat preşedintelui secţiei de votare şi va putea să părăsească secţia de vot”, a mai spus Greblă.
Conform acestuia, fiecare secţie de votare va fi dotată cu urnă specială sau mobilă.
„Cetăţenii români care nu pot fi transportaţi sau au dificultăţi majore în a se prezenta la secţia de votare trebuie să depună cu suficient timp înainte la biroul electoral de circumscripţie locală un set de documente din care să rezulte că sunt în imposibilitatea de a se deplasa la secţia de votare. Pot de asemenea să depună această solicitare însoţită de documente justificative şi în ziua de sâmbătă, la biroul secţiei de la sediul secţiei de votare şi, de asemenea, chiar în duminica alegerilor pot să depună această solicitare, dar să o depună până la o oră rezonabilă, noi am recomandat ora 14.00, pentru că ea să poată fi prelucrată, pentru ca să poată să se deplaseze doi membri ai secţiei de votare la domiciliul persoanei cu urna mobilă şi evident să aibă şi timpul necesar spre a reveni la secţia de votare, înainte de ora 22.00, când se încheie votarea”, susţine Toni Greblă.
Acesta precizează că, în mod excepţional, acolo unde preşedintele secţiei de votare observă că sunt cetăţeni care încă nu au apucat să voteze, dar ei se află în interiorul secţiei sau în preajmă şi stau la rând pentru a-şi exercita dreptul de vot, poate să decidă prelungirea votării până la ora 23.59, când sistemul electronic de înregistrare la vot va fi închis automat.
Secţii de votare vor fi deschise la ora 7.00.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe