Cum te poţi îmbolnăvi de cancer pulmonar chiar dacă eşti nefumător

  • Nu trebuie să fumezi ca să ajungi să te îmbolnăveşti de cancer pulmonar, ci doar să păşeşti afară.
  • Experţii britanici au examinat date de la mai mult de 400.000 de persoane nefumătoare din Marea Britanie şi două ţări asiatice şi au descoperit că poţi face cancer pulmonar dar şi alte tipuri de tumori din cauza aerului poluat.
  • Principalul „vinovat”: particulele în suspensie PM2.5.
  • 95% din populaţia globală este expusă la niveluri de poluare pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii le consideră nesigure.
  • La nivel global, în anul 2019, circa 300.000 de cazuri de cancer pulmonar au fost din cauza expunerii la PM2,5.
  • Aerul poluat nu provoacă doar astm, boli de inimă şi demenţă, ci şi cancer la plămâni.
Urmărește
8540 afișări
Imaginea articolului Cum te poţi îmbolnăvi de cancer pulmonar chiar dacă eşti nefumător
O cercetare a oamenilor de ştiinţă de la Institutul Francis Crick, prezentată pe 10 septembrie la Congresul Societăţii Europene de Oncologie Medicală (ESMO) 2022 de la Paris, dezvăluie o legătură între poluarea aerului şi cancerul pulmonar la persoanele nefumătoare.
 
În studiul de faţă, experţii au analizat date epidemiologice din Regatul Unit şi din două ţări asiatice pentru a găsi corelaţii între nivelurile de particule în aer şi riscul de cancer pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată.
 
Având în vedere absenţa oricărui semn al unei mutaţii în ADN-ului persoanelor nefumătoare care suferă de cancer pulmonar, cercetătorii cred că agenţii cancerigeni din aer cauzează cancer pulmonar fără a provoca mutaţii ale ADN-ului însă, aşa cum se întâmplă în cazul fumătorilor. Echipa a examinat rolul poluării aerului în declanşarea cancerului pulmonar prin expunerea unor şoareci la diferite niveluri de poluare.
 
Studiul a constatat o corelaţie puternică în datele epidemiologice între expunerea la PM2,5 şi cancerul pulmonar la nefumătorii din Regatul Unit, Coreea de Sud şi Taiwan. 
 
În plus, rezultatele au arătat că expunerea la PM2,5 a eliberat Interleukina 1 beta (factor de activare al leucocitelor) în celulele epiteliale pulmonare, care provoacă inflamaţii pulmonare. Interleukina 1 beta transformă celulele epiteliale cu mutaţii, iniţiind formarea de tumori.
 
Biopsiile de ţesut pulmonar normal au arătat, de asemenea, că există mutaţii în peste 50% din probele de plămâni. Autorii consideră că mutaţiile găsite (EGRF, KRAS) dar şi alte mutaţii care determină apariţia cancerului sunt omniprezente în ţesutul pulmonar şi se acumulează odată cu vârsta. În plus, comparaţiile efectuate cu ajutorul datelor epidemiologice au indicat o incidenţă mai mare a cancerului pulmonar cu mutaţii EGFR şi a altor tipuri de cancer în rândul persoanelor care locuiau în zone cu niveluri ridicate de PM2,5 în aer. 
 

Cum te afectează particulele în suspensie PM2,5

 
Particulele în suspensie PM2,5 (mai mici de 2,5 microni) se pot infiltra în căile respiratorii şi adânc în plămâni şi provoca probleme de sănătate. Acestea sunt mult mai subţiri decât un fir de păr uman, dar cauzează inflamaţie la nivelul plămânilor, iar aceasta poate duce la cancer: celulele inactive care cauzează mutaţii ce duc la formarea cancerului sunt „activate” prin inflamaţie şi cresc incontrolabil, formând tumori.
 
Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici şi picături de lichid. Ele sunt un grup complex de poluanţi care variază în funcţie de dimensiune, formă, compoziţie şi origine. Particulele produse de traficul rutier includ emisiile de carbon provenite de la motoare, bucăţi mici de metal şi cauciuc din uzura şi frânarea motorului, precum şi praful de pe suprafeţele rutiere. Altele includ reziduuri din construcţii şi industrie, precum şi polen şi particule de sol, conform platformei aerlive.ro, care măsoară calitatea aerului din Bucureşti.
 
Datele disponibile arată că unul din 10 cazuri de cancer pulmonar din Marea Britanie este din cauza poluării. Anual, circa 6.000 de persoane din Regatul Unit, fără antecedente de fumat, mor din cauza cancerului pulmonar.
 
Totuşi, spre deosebire de fumat, care provoacă mutaţii ale ADN-ului, oamenii de ştiinţă nu au găsit încă dovezi că poluarea poate face asta, prin urmare, fumatul rămâne cauza principală de îmbolnăvire de cancer pulmonar.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici